BVB Volume mici şi oscilaţii slabe ale indicilor

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 mai 2006

Investitorii au intrat ieri pe piaţă cu precădere în cea de-a doua jumătate a şedinţei de tranzacţionare, iar valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la numai 24 milioane RON. Indicii au înregistrat evoluţii modeste, singurul care s-a depreciat fiind BET-Fi (-0,22%) în timp ce indicele BET a crescut cu +0,35% iar BET-C, care urmăreşte evoluţia acţiunilor de la ambele categorii ale Bursei a crescut cu +0,19%.

Cel mai tranzacţionat emitent a fost şi ieri "Banca Transilvania", valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni TLV cifrîndu-se la peste 3 milioane RON. Cotaţia s-a apreciat cu 1,1%, ultimul transfer perfectîndu-se la 0,9050 RON/titlu. Cursul acţiunilor TLV a coborît în această săptămînă cu 38% ca urmare a majorării capitalului social (pînă la 0,8950 RON/titlu) însă pierderea reală suferită de investitori a fost de numai 7%, aceştia avînd în schimb posibilitatea să achiziţioneze pînă pe 30 iunie acţiuni TLV la preţ preferenţial (0,35 RON/titlu).

Analiştii "Prime Transaction" susţin că nu este exclus ca în zilele următoare să asistăm la o depreciere a cotaţiei TLV, fiind posibil să apară ordine de vînzare mai ales în cazul în care se ivesc alte oportunităţi de investiţii, titlurile TLV fiind considerate cele mai lichide din portofoliu, dacă se iau în considerare şi acţiunile gratuite distribuite.

Ieri a fost ultima zi în care s-au putut achiziţiona acţiuni SIF pentru a beneficia de dividendele acordate, însă acest lucru nici măcar nu s-a simţit în piaţă. În şedinţa de ieri s-a remarcat evoluţia acţiunilor SIF4 "Muntenia", deoarece mai multe ordine de cumpărare au dus la o apreciere a cursului cu +1,9%. Cel mai lichid emitent din acest sector a fost însă SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de 1,2 milioane titluri în piaţa principală. De asemenea, cu titlurile SIF5 au fost încheiate şi două tranzacţii în piaţa Deal, care au cumulat 200.000 de acţiuni la preţul de 2,7 RON/titlu.

Una din acţiunile lichide ieri a fost şi "Petrolexportimport", fiind prima zi de tranzacţionare ex-dividend. Brokerii aşteptau ca preţul de piaţă al titlurilor PEI să fie diminuat cu valoarea netă a dividendului (31,75 RON/titlu). Cursul ar fi trebuit să scadă pînă la 158,3 RON/titlu, ceea ce nu s-a întîmplat, transferurile avînd loc la 164,3 RON/titlu.

"Prodplast" Bucureşti

Acţiunile "Prodplast" Bucureşti (simbol PPL) au făcut şi ieri obiectul interesului investitorilor. Pe piaţa Deal a fost transferat un pachet de 61.000 de acţiuni la preţul de 3,49 RON/titlu , un preţ foarte bun în condiţiile în care preţul în piaţă la acea oră era de 3,44 RON. Cotaţia acţiunilor PPL a urcat în şedinţa de ieri cu +9,9%, pe fondul unei valori totale a transferurilor de 1,8 milioane RON.

Brokerii consideră că vom mai asista la astfel de creşteri pînă cînd se va concentra structura acţionariatului companiei producătoare de mase plastice. Cristian Negoiţă, broker în cadrul "Confident Invest", ne-a explicat că "un posibil concurent al companiei este Romcarbon Buzău, societate cotată pe Rasdaq sub simbolul ROCE, care are o situaţie financiară destul de bună însă un acţionariat foarte concentrat, acţionarul majoritar deţinînd peste 70% din titluri".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb