BVB/Gabriel Rotaru (Intercapital Invest):  "Un val agresiv de vânzări continuă să împingă majoritatea blue chip-urilor spre noi minime"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2016

"Un val agresiv de vânzări continuă să împingă majoritatea blue chip-urilor spre noi minime"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 30,24 milioane de lei (6,68 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "A doua săptămână din 2016 a început la fel ca şi prima, lovită de un val agresiv de vânzări, care continuă să împingă majoritatea blue chip-urilor de la BVB spre noi minime locale sau chiar istorice".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor, domnul Rotaru a precizat: "Acţiunile Fondul Proprietatea, cele mai lichide în acest început an, au pierdut pe parcursul şedinţei până la 3,5% din valoarea de piaţă, doborând două niveluri suport apropiate, nu foarte importante, însă îndeajuns cât să creeze o breşă în intervalul de fluctuaţie lateral în care se aflau de aproximativ 4 săptămâni. Printr-o situaţie asemănătoare au trecut şi titlurile BRD, care scad cu aproape 3%, coborând sub pragul de 11 lei, însă pe un volum destul de redus. Spre deosebire de acestea, acţiunile Banca Transilvania au încheiat şedinţa pe un volum ridicat, fără să înregistreze un nou minim, deşi au închis tot pe minus. În aceste condiţii de corecţie aproape generală, în care indicele BET se află la a şasea şedinţă consecutivă de scădere, însă una destul de lichidă, acţiunile Electrica, Transgaz şi Transelectrica reuşesc să rămână stabile, aşa cum s-a întâmplat şi în săptămâna anterioară, fiind deocamdată la adăpost de vitregiile pieţei".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Romgaz" (SNG), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 6 milioane de lei. Cotaţia SNG a coborât cu 1,92%, la 25,5 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au scăzut cu 2,63%, la 0,776 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,64 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 5,14 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,23 lei/unitate, în depreciere cu 1,33%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 2,73 milioane de lei. Cotaţia EL a urcat cu 0,17%, ultimul preţ fiind de 12,02 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost consemnate două tranzacţii.

Una dintre acestea, de 2,41 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Romgaz" (SNG), cotaţia SNG stagnând.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri "SIF Transilvania" (SIF3), în valoare de 0,32 milioane de lei, în scădere cu 1,28%, la preţul de 0,27 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,49%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,47%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,9%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,45%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 1,17%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb