CA OLTCHIM SĂ ÎNCASEZE ASIGURAREA DE 10 MILIOANE DE EURO, Roibu: "Administratorii judiciari trebuie să demonstreze în instanţă că managementul a fost defectuos"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 mai 2013

Roibu: "Administratorii judiciari trebuie să demonstreze în instanţă că managementul a fost defectuos"
  • document ataşat Facsimil SINDICATUL LIBER OLTCHIM RM. VÂLCEA
    apasă aici pentru a descărca.

    Vosganian: "Ar fi neverosimil ca Astra Asigurări să refuze să plătească despăgubirea"

    Oltchim a încheiat, începând din 2011, la Astra Asigurări, o poliţă de asigurare de 10 milioane de euro împotriva deficienţelor managementului companiei, bani pe care, acum, îi solicită administratorii judiciari ai combinatului. Administratorii au trimis, pe 30 aprilie, solicitarea către compania de asigurări, arătând că au fost întrunite condiţiile din poliţa de asigurare (management defectuos care a provocat pierderi companiei).

    Managementul defectuos este una din cauzele care au condus la insolvenţă, au arătat, într-un raport, administratorii combinatului (Rominsolv şi BDO Business Restructuring).

    Contactat telefonic, Constantin Roibu, fostul director general al combinatului vâlcean, ne-a declarat: "Managementul defectuos nu este cauza reală a insolvenţei Oltchim. Raportul asupra cauzelor insolvenţei a fost făcut doar ca să fie găsit rapid un ţap ispăşitor. Aşa că, pentru a încasa poliţa, administratorii judiciari trebuie să demonstreze în instanţă că managementul a fost defectuos şi că a adus pagube financiare pentru Oltchim".

    Întrebat de ce a simţit nevoia să încheie o astfel de asigurare, domnul Roibu ne-a răspuns că astfel de poliţe sunt uzuale în marile companii.

    Ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat că Oltchim este cu plata la zi a primelor de asigurare, de 3.000 de euro pe lună, poliţa cu Astra fiind reînnoită anual.

    Domnia sa a precizat că poliţa de asigurare a fost găsită în arhiva Oltchim în urmă cu o lună şi că ar fi neverosimil ca Astra Asigurări să refuze să plătească despăgubirea pe motiv că întreprinderea a beneficiat de un management bun.

    Domnul Vosganian a subliniat: "Ar fi neverosimil să ne spună Astra că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru a plăti cele zece milioane de euro. Există raportul administratorilor judiciari asupra cauzelor insolvenţei, în care se arată că managementul a fost defectuos. Înţeleg că Astra s-a reasigurat la unele dintre cele mai mari companii din lume. În opinia mea, Astra joacă cartea sistemului de asigurări din România pentru că rezolvarea problemei şi onorarea poliţei ar putea să sporească prestigiul domeniului de asigurări din ţara noastră".

    Suma din plata poliţei de asigurare - sursă de finanţare

    Suma de 10 milioane de euro ar putea reprezenta una din sursele de finanţare de care Oltchim are nevoie, a precizat Varujan Vosganian. La această dată, administratorii judiciari vor să perfecteze discuţiile cu traderii care pot oferi o finanţare de 30 milioane de euro pentru combinat.

    Ca să poată funcţiona la o capacitate care să asigure profitabilitatea, Oltchim are nevoie de 50 milioane de euro, a declarat ministrul Vosganian, Astfel că, în afară de banii traderilor, ar mai fi nevoie de cele 10 milioane de euro din poliţa de asigurare şi de încă 10 milioane de euro din proceduri de sale & lease-back, prin care instalaţiile combinatului pot fi vândute şi reînchiriate.

    Ministrul Economiei a menţionat: "Orice implicare a instituţiilor statului în finanţare se poate lovi de obstrucţia Comisiei Europene. Noi suntem în legătură permanentă cu Consiliul Concurenţei şi am spus în Guvern că miercurea viitoare vreau să fac o comunicare cu necesarul şi posibilităţile de finanţare".

    Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaidjan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.

    Încep disponibilizările

    În prezent, Oltchim funcţionează cu 27% din capacitate, iar administratorii judiciari vor trece la disponibilizări. Veniturile de completare pe care le vor primi angajaţii Oltchim în urma disponibilizărilor vor fi calculate în funcţie de vechime, cei cu mai puţin de zece ani de muncă urmând să încaseze venituri timp de un an, iar cei cu peste 25 de ani - pe parcursul a doi ani.

    Varujan Vosganian a comentat: "Le-am promis salariaţilor de la Oltchim că vom solicita administratorului judiciar să facă disponibilizări până nu avem garanţia legală că persoanele respective vor beneficia de drepturile ce decurg din reînnoirea OUG 116/2006 şi de adoptarea unei Hotărâri de Guvern speciale pentru Oltchim. Statul acordă în acest an o sumă într-un plafon de 7 milioane de lei pentru acoperirea veniturilor de completare pentru Oltchim. Venitul de completare se calculează ca diferenţa dintre câştigul mediu net pe economie şi indemnizaţia de şomaj".

    Din perspectiva drepturilor salariale şi ale revendicărilor sindicale, acţionarul principal al Oltchim şi-a făcut datoria, a afirmat ministrul Economiei, adăugând că a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în vederea organizării unor cursuri de reintegrare a celor disponibilizaţi. Numărul disponibilizaţilor este estimat la 1.000.

    Blănculescu: "Am discutat pe relaţia Azerbaidjan despre preluarea Oltchim"

    Azerbaidjanul este una dintre ţările care şi-au arătat intenţia de a cumpăra Oltchim, potrivit lui Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, care ne-a spus că, zilele trecute, a avut discuţii "pe relaţia Azerbaidjan" despre privatizarea Oltchim.

    Domnia sa ne-a precizat: "Acum doi ani, când au dorit să cumpere şi Arpechimul, azerii au fost trataţi total necorespunzător, chiar incorect, de autorităţile noastre. Acum, au din nou intenţii în ceea ce priveşte preluarea combinatului de la Vâlcea. Aseară (n.r. miercuri seara), eu am avut discuţii pe relaţia Azerbaidjan despre subiectul Oltchim".

    Menţionăm că, în Azerbaidjan, singura companie care activează în domeniul energetic este SOCAR.

    De asemenea, Ionel Blăncules-cu a fost, ieri, la Oltchim, într-o vizită de lucru, cu reprezentanţii unui grup industrial din Turcia. Aceştia s-au întâlnit cu specialiştii din petrochimie, dar şi cu reprezentanţii administratorilor judiciari.

    Domnul Blănculescu a declarat, recent, că intenţionează să întocmească, împreună cu un grup de specialişti, planul de reorganizare a Oltchim, dacă va primi acordul administratorului judiciar, întrucât legea presupune că, într-un proces de insolvenţă, nu poate fi realizat decât un plan de reorganizare.

    Zilele trecute, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, ne-a spus că nu a primit nicio solicitare în acest sens.

    Ieri, însă, am primit la redacţie, o scrisoare semnată de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, prefectul judeţului Vâlcea şi liderii de sindicate de la Oltchim, adresată administratorilor judiciari Gheorghe Piperea şi Niculaie Bălan în ziua de 18 aprilie 2013, în care se solicita acceptarea elaborării planului de restructurare a combinatului în colaborare cu Ionel Blănculescu.

    Vezi facsimilul în documentul ataşat. (EMILIA OLESCU)

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Stimate domnule ministru,

      un spiridus mi-a spus ca dumneavoastra nici nu ati rasfoit raportul domnului avocat maestru in ale insolventelor.. Pentru a nu asuda prea tare aveti aici extras de la pagina 15 "322.336.736 RON – valoarea cu care capitalul social al societatii s-a diminuat, in temeiul Sentintei nr.372/20.04.2007 din dosarul nr.614/90/2007, pronuntata de Tribunalul Vrancea, fiind admisa cererea formulata de SIF Oltenia in contradictoriu cu Oltchim S.A. si Oficiul Registrului Comertului Valcea. Prin sentinta anterior amintita s-a dispus radierea mentiunii de majorare nr.162/08.01.2004." Acum nu stiu daca regionalizarea a fost deja pusa in aplicare la data respectiva, adica 2007, dar se pare ca Tribunalul Vrancea deja preluase atributiile celui de la Valcea. Apoi nu se vede nici o hotarare AGA sau AGEA prin care s-ar fi hotarat diminuarea de capital. Iar faptul ca fara AGEA nimic nu se poate este foarte clar din raportul consolidat prezentat in 30 aprilie 2013 , la pagina 19 "Grupul recunoaste modificarile la capitalul social 

      in conditiile prevazute de legislatia in vigoare si 

      numai dupa aprobarea lor in Adunarea Generala a Act 

      ionarilor si inregistrarii acestora la Oficiul 

      Registrului Comertului. 

      Valoarea capitalului social a fost ajustata conform 

      IAS 29 “Raportare financiara in economiile

      hiperinflationiste ” Daca doriti sa mai discutam pe aceasta tema poate imi spuneti cum capital social poate sa aiba o valoare de 30 de ori si ceva mai mare decat in sistemul RAS (Romanian Accounting Standard). S-ar putea totusi sa nu fie luat in seama tinandu-se cont de faptul ca a fost facut de o companie care a verificat retroactiv, desi firma care face auditul trebuie sa fie aleasa in anul pentru care se realizeaza raportarea. Dar ce conteaza daca pana si data la care se pot pune intrebari este depasita, iar raportul consolidat inca nu este prezentat actionarilor. Puneti pe deasupra si faptul ca un actionar minoritar reprezentand direct si indirect mai mult de 30% din actionari adreseaza administratorului judiciar o cerere prin care se declara reprezentantul a 18% din totalul actiunilor cu drept de vot. Acestea sunt argumentele cu care veniti dvs. pentru a incasa asigurarea de 10 milioane? Puneti-va in pozitia unui investitor care are raspunderea data de increderea acordata prin lasarea in administrare a fondurilor care sunt ale persoanelor particulare sau ale statelor respective si dupa aceea intrebati-va inca o data asupra faptului daca va simtiti cu adevarat reprezentanti ai acestui popor blajin si indurator... 

      Nu inteleg, cum sa fie managentul defectuos cand combinatul intra in insolventa?cand nu mai are flux de numerar si conturile blocate de creante de 450 mil.E la o CA de 30 mil.? nu mr. armasar roman e managentul ok! mai e si un act JUDICIAR al C.Conturi Romana cu nereguli in mana! Deci BRD, BT si acum si ASTRA intra in faliment in 2014 datorita subventionari politice a PDL ului local si de stat din 2009-2011 !Sa le fie de bine!Cat despre vinovati ...noi suntem ca v-am suportat pe voi si pe Basescu!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb