CA SĂ ATRAGĂ FIRME LISTATE ÎN STRĂINĂTATE Surse: China ia în calcul lansarea unei burse noi

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2021

Surse: China ia în calcul lansarea unei burse noi

Shenzhen Stock Exchange îşi uneşte piaţa principală cu cea pentru IMM-uri, din 6 aprilie Premieră: FTSE Russell adaugă acţiunile de clasă A din China în seria de indici FTSE MPF

China are în vedere înfiinţarea unei noi burse cu scopul să atragă firmele autohtone listate în străinătate şi să consolideze statutul global al pieţelor sale de acţiuni, conform unor surse citate de Reuters.

Consiliul de Stat al ţării i-a cerut autorităţii de reglementare din domeniu să realizeze studii cu privire la modul de proiectare a bursei care să vizeze firmele chinezeşti listate pe pieţele din exterior, precum Hong Kong şi Statele Unite, spun sursele. Acestea adaugă că Guvernul de la Beijing speră că iniţiativa va atrage, de asemenea, companii globale, precum Apple Inc. şi Tesla Inc., care ar avea opţiunea să-şi listeze afacerile pe noua bursă.

Planul vine în timp ce autorităţile din Beijing şi Washington rămân blocate într-o rivalitate care a generat măsuri ale autorităţii de reglementare a valorilor mobiliare din SUA în sensul excluderii companiilor chinezeşti de pe bursele americane, dacă acestea nu respectă standardele de audit din Statele Unite.

În acest context, aproximativ 13 companii chinezeşti listate în SUA, inclusiv Alibaba Group Holding Ltd., Baidu Inc. şi JD.com Inc., au recurs la listări secundare în valoare totală de 36 de miliarde de dolari la Hong Kong, în ultimele 16 luni, după cum arată datele Refinitiv.

În condiţiile în care relaţiile chino-americane dau prea puţine semne de relaxare, bancherii şi investitorii aşteaptă mai multe astfel de oferte de "revenire pe piaţa de acasă" (n.r. precum planul unei noi burse, avut în vedere de China).

Discuţiile pentru noua bursă sunt în stadii incipiente, iar calendarul lansării şi locul unde va avea sediul viitoarea piaţă nu au fost stabilite deocamdată, conform surselor.

Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China nu a oferit declaraţii pe marginea informaţiei privind o nouă bursă în ţara asiatică. China are două burse principale, la Shanghai şi Shenzhen, cu o capitalizare de piaţă listată combinată de 78,7 trilioane de yuani (12 trilioane de dolari).

În primul trimestru din 2021, operatorii bursieri americani Nasdaq şi New York Stock Exchange s-au aflat în fruntea clasamentului global al burselor în ceea ce priveşte încasările din oferte publice iniţiale (IPO), în timp ce piaţa ChiNext din Shenzhen, concentrată pe societăţi tehnologice, şi platforma principală de la Shanghai s-au clasat pe locul 8, respectiv 10, conform Refinitiv.

În China, aceleaşi reguli guvernează ofertele publice iniţiale şi listările secundare, spre deosebire de alte pieţe principale, cum ar fi Hong Kong-ul, care oferă derogări pentru listările secundare, notează Reuters.

Posibil upgrade al unei burse existente

O opţiune luată în discuţie este un upgrade al unei platforme de listare existente, cum ar fi o bursă mai mică din Beijing, potrivit surselor citate.

Guvernul municipal din Beijing face lobby de ani de zile pentru un upgrade al bursei pentru firme mici şi mijlocii, cunoscută sub numele de "New Third Board", cu scopul de a găzdui firme chinezeşti listate în SUA, conform uneia dintre surse, care menţionează că autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare şi câteva organisme guvernamentale studiază, de aproximativ şase luni, fezabilitatea unui astfel de upgrade, pentru care există "50-50%" şanse de adoptare.

Într-o întâlnire cu autorităţile de reglementare şi instituţiile, care a avut loc în februarie, Cai Qi, şeful organizaţiei din Beijing a Partidului Comunist din China, a cerut ca acest oraş (capitala) să conducă reforma financiară, respectiv să dezvolte o industrie financiară modernă, potrivit cotidianului oficial Beijing Daily.

Se întâmplă rar ca societăţile străine să strângă fonduri pe pieţele de acţiuni ale Chinei, în parte din cauza controlului strict al ţării asupra valutelor.

Guvernul chinez încearcă să-şi deschidă pieţele bursiere către firmele şi investitorii străini prin proiecte de conectare, inclusiv prin London-Shanghai Stock Connect.

În plus, China a lansat un program de probă în 2018 pentru a atrage companiile de tehnologie cotate în străinătate cu CDR-uri (Chinese Depositary Receipts). Acest efort nu prea a avut succes, majoritatea firmelor optând pentru listări secundare în Hong Kong.

"Cea mai mare întrebare este, acum, dacă noua bursă poate fi suficient de atractivă", a spus una dintre surse, menţionând: "În caz contrar, s-ar putea dovedi a fi o altă schemă nerealistă".

1.468 de companii listate pe piaţa principală a Bursei din Shenzhen şi pe platforma pentru IMM-uri, la finele lunii ianuarie

Sub autorizarea Consiliului de Stat, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China (CSRC) a aprobat fuziunea pieţei principale a Bursei din Shenzhen cu cea destinată întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), anunţă Global Times. Fuziunea va fi efectivă din 6 aprilie.

"Categoria de valori mobiliare ale fostelor companii listate pe platforma pentru IMM-uri va fi schimbată în «acţiuni de tip A» pe piaţa principală, în timp ce codurile şi abrevierile titlurilor rămân neschimbate", a informat Bursa din Shenzhen.

CSRC a aprobat la data de 5 februarie fuziunea platformei principale a Shenzhen Stock Exchange cu cea destinată IMM-urilor, susţinând că această tranzacţie va da un răspuns mai bun nevoilor financiare ale companiilor aflate îh diferite faze de dezvoltare.

Până la sfârşitul lunii ianuarie 2021, pe piaţa principală a Bursei de Valori din Shenzhen şi pe platforma pentru IMM-uri existau 1.468 de companii listate, reprezentând 35% din piaţa totală a acţiunilor de clasă A din ţară. Valoarea de piaţă a acestor companii a ajuns la 23,39 trilioane de yuani (3,6 trilioane de dolari) sau 29% din întreaga piaţă, potrivit CSRC.

"Piaţa principală şi cea a IMM-urilor din Shenzhen au jucat un rol vital în sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii. Cu toate acestea, există şi unele probleme, precum suprapunerea domeniului de activitate a ambelor platforme", a menţionat autoritatea din China, adăugând: "Prin urmare, fuziunea este o reformă orientată spre înlăturarea problemelor, care este propice optimizării structurii portofoliului Bursei din Shenzhen şi stabilirii unui model de dezvoltare".

Un indice de sine stătător FTSE MPF China A va fi lansat luna aceasta

Furnizorul mondial de indici, date şi analize FTSE Russell a adăugat, la data de 22 martie, acţiunile de clasă A din China în seria FTSE MPF, ceea ce reprezintă o premieră.

Seria de indici FTSE MPF este o referinţă utilizată de industria fondurilor de pensii (Mandatory Provident Fund - MPF), anunţă mondovisione.com.

Conform sursei, un indice de sine stătător FTSE MPF China A va fi lansat luna aceasta ca să ofere un reper dedicat pentru măsurarea performanţei acţiunilor de clasă A în fondurile MPF.

MPF îşi propune să ofere un sistem rentabil de protecţie la pensie pentru populaţia activă din Hong Kong şi gestionează active de 146 de miliarde de dolari SUA aflate în administrarea sa.

Potrivit estimărilor, acţiunile de clasă A vor reprezenta 19,7% din indicele FTSE MPF China şi 7,4% din indicele FTSE MPF Emerging după includerea din martie 2021.

Indicele FTSE MPF All-World, componenta de acţiuni a portofoliului MPF DIS Reference, va include, de asemenea, acţiuni de clasă A din China cu o pondere estimată de 0,7%.

Jessie Pak, Managing Director al FTSE Russell din cadrul London Stock Exchange Group, declară: "Includerea acţiunilor de clasă A din China în referinţe interne şi internaţionale utilizate pe scară largă este o tendinţă importantă. Acum adăugăm acţiunile de clasă A din China la indicii FTSE MPF folosiţi ca bază pentru numeroase alegeri de fonduri active şi pasive gestionate de administratori în cadrul schemei MPF, oferind deţinătorilor de fonduri de pensii din Hong Kong o expunere mai mare la acţiunile chinezeşti cotate pe plan intern. Această includere răspunde deciziei de anul trecut a MPFA (Mandatory Provident Fund Schemes Authority) de a aproba în alcătuire patru noi burse, inclusiv cele din Shanghai şi Shenzhen".

FTSE Russell a finalizat cu succes prima fază de includere a acţiunilor de clasă A din China în indicii săi globali după reclasificarea din septembrie 2018 a acestor titluri potrivit statutului de piaţă emergentă secundară.

China a aprobat patru IPO-uri pe ChiNext

Autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din China a acceptat, săptămâna trecută, înregistrarea a patru oferte publice iniţiale (IPO) pe platforma ChiNext din ţară, creată după modelul american Nasdaq.

Potrivit menafn.com, Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China a informat că societăţile Dongguan Tarry Electronics Co., Shenzhen Ridge Engineering Consulting Co., Shanghai Urban Architecture Design Co. şi Hubei Xiangyuan New Material Technology Inc. vor fi listate pe platforma întreprinderilor aflate în expansiune a Bursei de Valori din Shenzhen (ChiNext).

Firmele şi subscriitorii lor vor confirma datele IPO şi vor emite prospectele ofertelor în urma discuţiilor cu bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb