Ca să evite deficitul de numerar, "Electrica" intenţionează privatizarea şi listarea pe bursă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 august 2004

Planul de afaceri arată că societatea are nevoie de 50.000 de miliarde de lei pentru investiţiile din următorii cinci ani

Listarea pe bursă a 10% din acţiunile filialelor "Muntenia Nord" şi "Transilvania Nord" este programată pentru anul viitor

După reorganizarea activităţii de distribuţie-furnizare a energiei electrice pe criteriul regional şi înfiinţarea Diviziei de Întreţinere şi Servicii Energetice, precum şi în contextul derulării procesului de privatizare a celor opt filiale, "Electrica" SA şi-a elaborat "Planul de afaceri pe perioada 2004-2010", care să dea o imagine mai exactă asupra cursului viitor al afacerilor sale. Avînd în vedere complexitatea unui astfel de exerciţiu, "Electrica" SA a apelat la firma de audit şi consultanţă financiară "PricewaterhouseCoopers" pentru a obţine asistenţă de specialitate pe partea de previziuni financiare şi de prezentare a acestor previziuni în conformitate cu standardele internaţionale. Elaborarea planului a fost finalizată recent.

Apariţia Planului de afaceri al "Electrica" SA, într-o perioadă de schimbări majore în domeniul energetic din ţara noastră, are menirea să clarifice unele aspecte legate de strategia companiei, să sugereze modul în care poate beneficia de oportunităţile ce apar pe piaţă şi să pună în lumină eventualele dificultăţi ce pot apărea în desfăşurarea activităţii curente, permiţînd, astfel, luarea din timp a măsurilor necesare.

Potrivit datelor furnizate de "Electrica", analiza evoluţiei activităţii companiei s-a făcut plecînd de la scenariul de bază, în care a fost păstrată structura existentă a grupului. Evaluarea impactului procesului de privatizare a filialelor asupra afacerii s-a realizat în două scenarii alternative, prin raportare la scenariul de bază.

Concret, cele două scenarii înglobează evoluţii posibile în privinţa programului de implementare, a metodei de privatizare adoptate şi a modului de utilizare a sumelor obţinute din tranzacţii.

În fiecare an, societatea trebuie să investească în jur de 10.000 de miliarde de lei

Analiza situaţiilor financiare previzionate ale grupului "Electrica" SA arată că investiţiile necesare în următorii cinci ani sînt în jurul valorii de 50.000 miliarde de lei.

Autorii planului arată că, în aceste condiţii, fluxurile de numerar generate pe această perioadă sînt negative, chiar şi fără a se ţine seama de necesarul de numerar pentru acoperirea serviciului creditelor existente (rambursări de principal şi dobînzi). Astfel, se impune găsirea de soluţii adecvate pentru acoperirea acestui deficit, apelîndu-se la o serie de acţiuni concrete. Principala acţiune constă în continuarea programului de privatizare, fapt ce va conduce la majorări de capital imediate în cadrul filialelor trecute în proprietate privată, majorări dublate de preluarea necesarului investiţional al acestor filiale de către noii proprietari. În plus, încheierea cu succes a tranzacţiilor va conduce la obţinerea de către "Electrica" a unor fonduri în contul acţiunilor vîndute. Aceste fonduri ar putea fi utilizate ca surse de acoperire a deficitului, prin investirea lor în filialele care nu au intrat încă în procesul de privatizare, sau, în cazul în care s-ar crea un excedent, ca surse pentru diversificare. "Electrica" SA ar putea intra în domenii de activitate noi precum telecomunicaţiile.

Planul de afaceri recomandă, ca, în condiţiile în care viteza de derulare a programului de privatizare nu va fi suficientă pentru a asigura acoperirea deficitului financiar, apare necesitatea obţinerii unor credite pe termen lung, reducerii costurilor operaţionale, a eforturilor investiţionale. La acestea se adaugă obţinerea unor subvenţii din partea statului şi negocierea creşterii mai accentuate a tarifelor de distribuţie. De asemenea, planul recomandă analizarea cu atenţie a activelor sucursalelor de servicii (SISE) şi identificarea posibilelor active excedentare ce pot fi valorificate fără a afecta desfăşurarea normală a activităţii.

Autorii documentului mai susţin că situaţia fluxurilor de numerar se îmbunătăţeşte dacă, aşa cum intenţionează, anul viitor, "Electrica" SA va vinde pe piaţa de capital 10% din acţiunile deţinute la filialele "Muntenia Nord" şi "Transilvania Nord".

Pînă în 2007, se estimează scumpiri cu 12% a curentului electric

Rezultatele financiare ale companiei au fost previzionate în lei, valori nominale - exprimate în puterea de cumpărare a fiecărui an de previziune. În estimarea veniturilor din distribuţia şi furnizarea energiei electrice, elementul cheie a fost stabilirea tarifelor aferente acestor activităţi prin prisma noilor evoluţii avute în vedere pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, modelul financiar folosit în Planul de afaceri ia în calcul reevaluarea mijloacelor fixe ale companiei, stabilirea tarifelor de distribuţie pentru următoarele două perioade de reglementare şi stabilirea tarifelor de furnizare pentru consumatorii captivi pe baza principiilor propuse de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Implementarea noilor metodologii de tarifare, prin care se permite şi remunerarea capitalului investit, oferă condiţiile necesare îmbunătăţirii profitabilităţii afacerilor filialelor "Electrica" în condiţiile unui control eficace al cheltuielilor de exploatare. Creşterea tarifului de distribuţie pentru următoarea perioadă de reglementare (2005-2007) este limitată de ANRE la 12% anual în termeni reali. Marja de siguranţă pentru activitatea de furnizare va depăşi 30%, iar cea pentru activitatea de distribuţie 45%, începînd cu 2007. Au mai fost identificate şi evaluate riscurile asociate activităţilor (distribuţie-furnizare şi, respectiv, întreţinere-servicii), analiza finală incluzînd un test de sensibilitate aplicat datelor de intrare considerate critice pentru proiecţia afacerilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb