CA SĂ PERMITĂ ACCESUL ŢĂRILOR ASIATICE, Bursa Metalelor din Londra îşi extinde programul de tranzacţionare

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2006

Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME) îşi extinde, din punct de vedere orar, începînd de astăzi, sistemul de tranzacţionare, urmărind să permită realizarea de operaţiuni electronice şi pe perioada de derulare a sesiunii bursiere asiatice, astfel încît să atragă mai mulţi investitori din ţările din regiune, printre care China, cel mai mare consumator mondial de cupru, aluminiu, nichel şi zinc. LME, cea mai mare bursă a metalelor din lume, va lansa sistemul de tranzacţionare Select la ora locală 01:00, adică la ora 08:00 a Shanghai-ului, respectiv cu o oră înainte de deschiderea Shanghai Futures Exchange. Select, care, în mod obişnuit, permite efectuarea de operaţiuni între orele 07:00 a.m. şi 07:00 p.m., în Londra, face posibilă tranzacţionarea între membrii LME şi companii.

LME, piaţă cu o existenţă de 129 de ani, încearcă să cîştige cît mai mulţi clienţi în Asia, unde cererea pentru metale creşte într-un ritm mult mai rapid decît în alte părţi ale lumii. Economia Chinei a crescut, în medie, cu 10% în ultimii trei ani, iar consumatorii de metale se orientează către contractele futures, care permit reducerea riscului în cazul unor modificări neaşteptate de preţuri.

"Programul extins de tranzacţionare va aduce cele două pieţe mai aproape una de cealaltă, astfel că va fi mai uşor pentru clienţii noştri să realizeze tranzacţii", spune Zhong Min, director al departamentului de Tranzacţii din cadrul "Jinrui Futures" Co. Programul extins de tranzacţionare îi priveşte şi pe traderii din Japonia şi Singapore, care au primit avizul în acest sens de la autorităţi. LME mai trebuie să primească aprobarea oficialilor din Hong Kong şi Aus-tralia. LME nu are nevoie de aprobarea guvernului de la Beijing pentru ca programul Select să fie accesibil în China. Select va fi accesat de membrii chinezi ai LME, care deţin aprobările necesare.

De precizat că, pe piaţa din Londra, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a crescut cu 83% în acest an. Numărul contractelor pe acest metal, tranzacţionate la LME, a sporit cu 20% în intervalul ianuarie-aprilie 2006, faţă de perioada similară din 2005. Cotaţiile aluminiului au urcat cu 18%, iar volumul de tranzacţionare - cu 29%, în aceeaşi perioadă.

London Metal Exchange a încheiat, în octombrie 2005, un acord cu Multi Commodity Exchange din India, care permite bursei din Bombay să utilizeze preţurile LME ca bază pentru stabilirea cotaţiilor futures pentru aluminiu, cositor şi nichel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb