CA URMARE A DUBLĂRII COSTURILOR DE RISC, ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI OTP Bank România şi-a scăzut profitul de la 54 milioane lei la 17 milioane lei

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 august 2020

OTP Bank România şi-a scăzut profitul de la 54 milioane lei la 17 milioane lei

Rezultatele financiare sunt aferente primului semestru al anului în curs

Gyula Fater, Director General OTP Bank România: "Banca a obţinut un profit de 17 milioane lei în primul semestru, chiar şi după constituirea provizioanelor în sumă de 58,9 milioane pentru efectele neprevăzute ale Covid"

OTP Bank România a înregistrat, în primele şase luni ale anului în curs, un profit consolidat după impozitare de 17 milioane lei, mai mic faţă de rezultatul din semestrul întâi al lui 2019, de 54 milioane lei, au transmis, vineri, reprezentanţii băncii. Aceştia apreciază că scăderea vine ca urmare a dublării costurilor de risc, în contextul pandemiei de Covid-19.

Gyula Fater, Director General OTP Bank România, a precizat: "În ciuda contextului generat de pandemie, OTP Bank România consemnează o creştere puternică, iar atât creditele, cât şi depozitele au înregistrat o creştere de 16-17% de la un an la altul. Banca a obţinut un profit de 17 milioane RON în primul semestru, chiar şi după constituirea provizioanelor în sumă de 58,9 milioane pentru efectele neprevăzute ale Covid. Proiectele de transformare nu s-au oprit, am inaugurat recent o nouă filială în Pipera şi continuăm procesul de recrutare pentru extinderile următoare".

Oficialul băncii ne- spus, recent, în cadrul unui ingtreviu: "Am putea spune că, în această perioadă, băncile sunt ocupate, având în vedere că începând cu luna martie activitatea generală în sectorul bancar s-a intensificat. Am trecut de etapa de armonizare a funcţionării reţelei teritoriale la noile reguli sanitare, am pus la dispoziţie publicului un întreg portofoliu de instrumente digitale, iar acum atât programele interne, cât şi cele guvernamentale pentru sprijinirea economiei sunt implementate într-un ritm foarte rapid. Practic, lucrăm acum la turaţie maximă pentru a gestiona cererile de amânare a plăţii ratelor, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, dar şi pentru a procesa cererile de finanţare primite în cadrul programului IMM Invest. După un an 2019 de succes, planul nostru este încă să ne concentrăm pe strategia de cinci ani, pentru a dubla cota de piaţă. Recent, chiar am accelerat unele proiecte pentru a putea fi mai aproape de clienţi, pentru a interacţiona mai bine şi pentru a câştiga cotă de piaţă".

Profitul operaţional aferent primelor şase luni ale anului a crescut la 92 milioane, ca urmare a creşterii cu 14% a veniturilor totale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat cu 18%, pe fondul implementării programului de dezvoltare organică al OTP Bank România, demarat în 2019, conform comunicatului băncii.

Acesta arată că veniturile nete din dobânzi au crescut cu 18%, în perioada analizată comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, fiind susţinute de dezvoltarea dinamică a portofoliului de credite performante.

"Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut dinamic, cu 18% comparativ cu semestrul întâi al anului precedent, susţinute de un avans al creditării pentru segmentul IMM (+27%), al cererii pentru credite imobiliare (+18%) şi al cererii de finanţare din partea segmentului corporate (+16%)", mai arată documentul citat.

Acesta evidenţiză faptul că activitatea de creditare a fost atipică, în primul semestru al anului acesta, ca efect al pandemiei de Covid-19. Astfel, după creşterea dinamică din primul trimestru a urmat încetinirea ritmului de creştere din aprilie-mai şi apoi revenirea începând cu luna iunie. Comparativ cu primul semestru din 2019, ritmul de creştere a creditelor acordate clienţilor persoane juridice a fost +21%, în timp ce vânzările de credite imobiliare s-au contractat cu -14%, iar creditele de consum cu -21%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 17%, dinamica fiind susţinută de cele trei linii de afaceri: Retail (+22%), IMM (+5%) şi Corporate (+23%).

În conformitate cu standardele locale, activele băncii au atins nivelul de 13,6 miliarde lei, în creştere cu 16% comparativ cu finalul lunii iunie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 14 milioane lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 20,9%, faţă de 17,1% în primul semestru al anului trecut. Creşterea se datorează majorării de capital social din al doilea semestru al anului 2019, în sumă de 320 milioane lei, dar şi efectelor pozitive aduse de modificarea cadrului de reglementare european, în contextul pandemiei, mai arată reperzentanţii băncii.

Aceştia subliniază că OTP Group a înregistrat un profit ajustat de 114 miliarde HUF (1,592 miliarde lei). Rezultatele primului semestru au fost afectate în principal de costurile crescute de risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Profitul contabil a fost de 75 miliarde HUF (1,041 miliarde lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (55 miliarde HUF / 764 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (22 miliarde HUF / 301 milioane lei), Croaţia (10 miliarde HUF / 139 milioane le), Ucraina (11 miliarde HUF / 150 milioane le) şi Serbia (4 miliarde HUF / 51 milioane lei).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb