Cabinetul Ciolacu, pus sub presiune de fermieri şi transportatori

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 17 ianuarie

Cabinetul Ciolacu, pus sub presiune de fermieri şi transportatori

English Version

Protestatarii vor acţiuni concrete din partea Guvernului pentru soluţionarea revendicărilor mai importante În lipsa acestor decizii ale Executivului, fermierii şi transportatorii nu renunţă la acţiunile demarate în urmă cu o săptămână Ministrul Transporturilor a semnat ieri un acord cu principalele confederaţii şi federaţii patronale Nemulţumirile fermierilor şi transportatorilor, discutate în Parlamentul European

Acordurile semnate de organizaţiile patronale ale fermierilor şi transportatorilor cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Ministerului Transporturilor, în urma negocierilor din ultimele zile, nu sunt suficiente pentru majoritatea celor care protestează în majoritatea judeţelor ţării, care consideră că acţiunile lor din stradă trebuie să continuie până vor vedea că autorităţile implementează ceea ce au promis. Nemulţumirea lor a fost exprimată ieri după ce Dănuţ Andruş, unul dintre liderii protestatarilor, s-a situat împotriva asociaţiilor patronale care s-au înţeles pe diferite puncte cu ministerele de resort.

Dănuţ Andruş a declarat: "Noi nu răspundem provocărilor, suntem paşnici, ne cerem scuze celor cărora le provocăm acest disconfort naţional pentru că este o problemă naţională iar cererile noastre nu se referă doar la cerinţele noastre. Sunt cerinţe care privesc inclusiv populaţia de rând. Cred că toţi suntem afectaţi de acest preţ la RCA la maşinile pe care le conducem fiecare, suntem afectaţi de măsurile fiscale care au fost puse pe capul românilor, suntem afectaţi de mediul scăzut de trai în România şi trebuie ca acest guvern să lucreze, nu să demisioneze. Cine va demisiona din guvern în această situaţie de criză nu va da dovadă decât de laşitate în faţa poporului, pentru că dumnealor în 34 de ani au condus prin aceste dezbinări pe care le fac cu asociaţiile profesionale. Aceste asociaţii profesionale s-au dezis de noi, iar acum cheamă fermierii din stradă, că s-au rezolvat. Din punctul nostru de vedere, aceste revendicări ale fermierilor cât şi parţial ale transportatorilor la Ministerul Transporturilor au fost revendicate în ziua de sâmbătă. Nu au făcut altceva decât să ia copy-paste acele revendicări, să şi le asume, lucru care este imoral şi incorect".

De aceea, fermierii şi transportatorii susţin că nu vor pleca din stradă până când Guvernul va prezenta soluţii concrete şi imediate, care să fie legiferate.

Într-un comunicat de presă emis de liderii protestatarilor se arată: "Salutăm eforturile Guvernului de a iniţia dialogul social tripartit între angajatori, organizaţii patronale şi autorităţile administraţiei publice locale şi centrale. În acest sens, manifestăm dorinţa de a participa activ la aceste discuţii, subliniind că fermierii şi transportatorii prezenţi în stradă în această a şaptea zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului şi autorităţilor. Este important de subliniat că, în calitate de fermieri şi transportatori, nu ne aflăm aici pentru a negocia, ci pentru a obţine soluţii şi rezolvări la problemele cu care ne confruntăm. Refuzăm ideea că aceste acţiuni ar putea fi interpretate drept negocieri, ci sunt un demers ferm în vederea găsirii unor soluţii concrete şi imediate. Reiterăm mulţumirile noastre pentru deschiderea dialogului şi ne exprimăm speranţa că discuţiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale fermierilor şi transportatorilor din România. Vom continua protestele în mod paşnic şi civilizat, (...) până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluţii aplicabile pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluţii pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic şi social".

În acest timp, Vama Siret a fost ieri blocată de transportatorii români pentru a împiedica accesul tirurilor ucrainene pe teritoriul ţării noastre, dar în altă zonă a ţării fermierii au renunţat la protest, lăsând circulaţia liberă. Este vorba despre judeţul Tulcea, unde fermierii şi transportatorii aveau în plan să blocheze circulaţia pe podul rutier de peste Dunăre de la Brăila, dar au suspendat orice acţiune de protest după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul îşi asumă căutarea unor soluţii rapide pentru revendicările protestatarilor.

În ceea ce priveşte protestul transportatorilor, confederaţiile şi federaţiile patronale - Concordia, CNIPMMR, COTAR, FORT şi ARTRI - au semnat ieri un acord cu ministrul Sorin Grindeanu şi cu alţi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, document care prevede că ministerul respectiv se va situa de partea transportatorilor în demersurile care ţin de competenţa ASF, MAI, Ministerului Finanţelor şi Autoritatea Vamală Română pentru soluţionarea revendicărilor privind valoarea poliţelor RCA, indemnizaţia de hrană şi cazare, acciza aferentă motorinei, noi puncte de trecewre dedicate transportului de marfă pentru a fluidiza traficul din ţara noastră către statele non-UE, reducerea timpilor de aşteptare la frontierele UE şi non-UE, revenirea la toleranţa de 4% pe axă, de 5% pe masa totală şi la toleranţele aplicate la depăşirea dimensiunilor maxim admise. De asemenea, ministrul Sorin Grindeanu şi subalternii săi s-au angajat că vor acţiona imediat pentru eliminarea "pirateriei" din transporturile rutiere şi că vas modifica legislaţia privind transportul alternativ.

Potrivit unor surse citate de reprezentanţii confederaţiilor patronale, cele convenite cu ministrul Transporturilor reprezintă doar o parte dintre revendicările transportatorilor care protestează de mai bine de o săptămână pe străzile din ţara noastră.

Problemele fermierilor şi transportatorilor din ţara noastră, precum şi ale colegilor lor din Uniunea Europeană au fost puse pe masa Parlamentului European şi au nevoie de o soluţionare unitară din partea instituţiilor de la Bruxelles, susţin deputaţii europeni din ţara noastră.

Vicepreşedintele PPE, Siegfried Mureşan, raportor al Parlamentului European pe bugetul UE, a precizat ieri într-o postare pe pagina oficială de Facebook: "Am cerut astăzi Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European, să pună problema fermierilor europeni pe agenda Consiliului şi să o trateze cu prioritate. Vedem că fermierii din România şi din multe ţări europene sunt îngrijoraţi, ies în stradă şi aşteaptă sprijin. Fermierii au fost întotdeauna o prioritate pentru Uniunea Europeană si aşa trebuie să fie şi acum".

La rândul său, Daniel Buda, deputat european din partea PNL a spus:

"Impredictibilitatea în viitorul apropiat, face ca tot mai mulţi fermieri să renunţe la această activitate (...), fără să mai adăugăm preţurile derizorii de doar 2,2 sau 2,5 lei pe litrul de lapte, precum şi lipsa forţei de muncă. Tocmai de aceea trebuie înţelese şi ascultate persoanele care protestează, deoarece vă garantez că nimeni nu a venit «de bine ce îi este» de la Botoşani, cu tractorul, până în Bucureşti, din Leipzig până în Berlin sau din Strasbourg până la Paris. (...) Fondurile europene, deşi indiscutabil reprezintă un sprijin semnificativ, totuşi, în prezent, nivelul de cofinanţare necesar pentru aceste proiecte a crescut la 35-40%. Acest aspect poate deveni un factor limitativ pentru orice fermier, chiar dacă aceste fonduri sunt esenţiale pentru implementarea proiectelor agricole. Este complicat să îţi asumi astfel de cote de finanţare, în condiţiile în care nu ştii cât o să fie mâine preţul laptelui, kilogramul de carne sau dacă se mai «sparge o conductă» cu cereale din Ucraina pe piaţa românească şi nu ai unde să îţi vinzi producţia".

Deputatul european social-democrat Dan Nica a afirmat că pierderile uriaşe pe care le suportă transportatorii români sunt cauzate de faptul că Austria s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen. Dan Nica a cerut în plenul Parlamentului European stoparea abuzurilor şi umilinţelor pe care le trăiesc transportatorii români şi a solicitat, de urgenţă, identificarea unor surse financiare pentru despăgubirea acestora.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Cresterea enorma a RCA e urmarea dezastrului lasat de Nicu Marcu si Cristian Rosu. Organele abilitate trebuie sa-si faca treaba.

    Protestele au fost declansate de rusia prin armata de postaci din randul AUR si SOS. Acesta actiune se numeste manipulare diversionista si este parte a razboiului electronic . Scopul urmarit de rusia ? Blocarea exporturilor ucrainene si inducerea unui sentiment de ura impotriva ucrainei in randul poporului roman. Un alt obieciv urmarit de rusia este acela de a destabiliza guvernele care sprijina ucraina . Concluzionand putem spune ca fermierii si transportatorii sunt folositi de rusia ca arma imporiva ucrainei fara ca acestia sa stie acest lucru .

    1. Aaa deci RCA nu s-a dublat. Pai de ce nu zici asa?

      cerealele din ucraina necorespunzatoare calitativ la preturi mici tot de propagandisti au fost aduse?

      Ești sincer sau plătit cu solda la zi.

      Putin e vinovatul de serviciu pentru toate, sigur. 

      Constanța e totuși port românesc. La fel ca șoselele din România distruse de camioanele ucrainene care transportă cerealele modificate genetic ale firmelor americane. 

      C-asa-i în colonie.

      Slava și ura Ukr :) 

      No PUtler, NO WAR. Asa ca, mucles.

      Ai buzunarele pline de grivna, refugiatule :)

      În loc să fii pe front ți-ai luat cetățenie română și lei de la buget.

      Nu tre sa fii ucrainian ca sa vezi ca fara dereglatul mintal Putler ar fi pace in Europa.

      Dacă ucrainenii ar fi respectat drepturile tuturor minorităților și nu ar fi făcut crime de război în Donbas, ar fi fost pace.

      Nu au respectat acordul de la Minsk cu rușii și au fost întărâtati de americani și englezi să procedeze așa. 

      S-a ales praful peste tot unde și-au băgat americanii coada după 1990, ca unicul jandarm mondial. 

      Ucraina e în Europa doar geografic. Sunt doar rușii mici. Limba ucraineană este un dialect mai vechi al rusei împănat cu ceva poloneză. 

      Și majoritatea nici nu vorbesc ucraineană.

      Românilor din Cernăuți le e teamă să vorbească românește și tu îi dai tare cu Putler. Mai scutește-ne.  

      Putler criminalu' putea negocia diplomatic orice. dar a preferat razboiul.

      Am plătit 15% în plus la RCA. E mult și degeaba, dar mi se rupe inima când văd putleriști cu RCA dublu.

      Camioanele supraîncărcate din România circulă pe trotuar. 

      DOMNULE CIOLACU. FELICITARI pentru BOICOTAREA postului RUSESC IREALITATEA care prin actiuni destabilizatoare mincinoase vor sa ne duca in RUSIA. In al doilea rand,ati declarat ca orice membru PSD mai apare la IREALITATEA v-a fi dat afara din PARTID. Vreau ca maine,sa citesc stirea ca ECATERINA ANDRONESCU a fost exclusa din PSD. In al treilea rand nu mai DISCUTATI cu asazisii PROTESTATARI care blocheaza unele sosele precum si VAMILE si PORTUL CONSTANTA si cereti ORGANELOR abilitate ale statului sa ACTIONEZE in FORTA dar LEGAL si sa le faca DOSARE PENALE pentru SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE. Oare ce crede cel mai mare PARTENER STRATEGIC al nostru adica AMERICANII,cand vad ca dupa ce ei au pompat 50 de miliarde de dolari ca UCRAINA sa nu fie OCUPATA de RUSI ,lucru care ar duce la o GRANITA cu ROMANIA a RUSILOR.A,AMERICANII,sunt buni numai sa ne APERE de RUSI,dar cand noi sa fim SOLIDARI cu ei,nu se poate. Intreb,daca se supara AMERICANII si pleaca din ROMANIA,nu mai ajuta UCRAINA,ce facem cred ca in 24 de ore,se vorbeste RUSA in ROMANIA,iar cei care inca mai PROTESTEAZA ii vor primi cu FLORI nu.Ce zic EUROPENII care asa RAI cum sunt ei ne dau MILIARDE ca sa ne DEZVOLTAM. Stiti de ce nu doresc cei de la PDL,vopsiti in PNListi sa se construiasca AUTOSTRAZI si in ESTUL ROMANIEI,pentru ca TARA sub conducerea lor a DEZVOLTAT INFRASTRUCTURA numai in TRANSILVANIA,ca sa fie CLUJUL si celelalte orase din TRANSILVANIA pline de INVESTITORI ca de,sunt APROAPE de GRANITA. Vorbiti cu domnul CIUCA si daca conducerea PNL,doreste sa aibe alti PARTENERI,lasatii in plata domnului si o sa vedem ce scor vor face la VIITOARELE ALEGERI. Cand la intalnirile COALITIEI mai vin si dastia de pe la PDL,PLECATI de la INTALNIRE si lasatii in plata DOMNULUI,sa discute ei cu PROTESTATARII pro RUSI

    Ciolacu de cand a venit nu a stiut decat sa stranga cu usa domeniul privat, cu taxe, mariri de salarii minime(tot pt taxe, si pt inflatie), inflatie(alta taxa). Si sa dea la clientela de partid: specialii au primit plus 18% la pensie din 1 ianuarie, ba mai mult de la 1 ianuarie 2025 mai intra o categorie de speciali la pensie speciala, toti fostii primari.

    Mariri de salarii la bugetari, si cu cate 50% intr-un an, si-a pus toti tovarasii de prin Buzau in pozitii cheie, inclusiv ministri, CEO la firme de stat etc. Ca sunt capabili , nu de alta. Si asta se numeste "echitate sociala" dupa mintea lu astia. Echitate sociala. 

    E timpul resetarii statului national mafiot care incurajeaza si participa la jecmanirea celor ce muncesc. Nu are treaba cu Putin sau cu UE, e rezultatul unui capitalism de cumetrie local care tine preturile sus cu ajutorul ASF, BNR, Min Agriculturii, Transporturilor, etc, etc.

    1. Antrepanații din stradă sunt beneficiari de programe de stat, bani pleașcă, dar ei luptă împotriva statului care le dă bani pleașcă.

    Demisia covrigarule!

    Saracirea romanilor,batjocura guvernantilor si lipsa solutiilor la problemele reale sunt efectul statutului de colonie in care se afla Romania.acesti guwernanti sunt intereati doar sa-si satisfaca stapanii externi pentru a-si pastra scaunele.exact ca in perioada fanariota.daca cineva vrea sa inlature aceste efecte,trebuie sa umble la cauza.

    1. Andruș țărănuș te vrea bogat într-o Rusie unită. :

    Hotia de la polite RCA e uriasa , sunt niste sume ce nu se pot platii. Acum politia face razii cautand pe cei neasigurati pe strazi ca cica din 2 000 000 polite RCA Euroins , ici jumatate nu s-au intors.

    De aia s-a pus ghilotina in Place de la Bastille 

    1. Tot tu dai cu rabla în cine știe ce bolid și pe urmă vei urla că ai rămas pe drumuri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb