Guvernul de la Nicosia a demisionat ieri, încercând astfel să calmeze furia publică generată de o explozie recentă la un depozit de muniţie, care a distrus cea mai mare centrală electrică din ţară. Demisia a venit şi pe fondul problemelor economice care ar putea obliga statul insular să apeleze la un plan de salvare din partea UE.
Preşedintele Ciprului, Demetris Christofias, a cerut Cabinetului această demisie, din cauza celor mai sus menţionate.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Stefanos Stefanou, a declarat că sprijinul extern nu va fi necesar. Acesta a menţionat că preşedintele va avea consultări cu partidele aflate la putere cu privire la formarea unei noi administraţii, ceea ce se va întâmpla în curând.
Mii de ciprioţi au protestat cu privire la explozia din 11 iulie, dând vina pe incompetenţa statului pentru că a permis depozitarea muniţiilor confiscate în apropierea unei centrale electrice.
Recent, guvernatorul băncii centrale cipriote, Athanasios Orphanides, a declarat că ţara ar putea avea nevoie de un pachet de asistenţă financiară, dacă nu va lua urgent măsuri pentru reducerea impactului exploziei, care a declanşat o situaţie de criză fără precedent în insulă.
Săptămâna aceasta, agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service a redus cu două trepte ratingul suveran al Ciprului, la "Baa1" de la "A2", cu perspectivă negativă, pe fondul temerilor legate de situaţia bugetului ţării şi de consecinţele exploziei asupra economiei.
Moody"s şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a Ciprului: zero în 2011, res-pectiv 1% în 2012.