Cabinetul Orban, asediat de parlamentarii PSD, înaintea stării de alertă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2020

Cabinetul Orban, asediat de parlamentarii PSD, înaintea stării de alertă

Miniştrii Cabinetului Orban se pregătesc de confruntarea cu deputaţii şi senatorii PSD, ALDE şi Pro România privind măsurile luate în ultimile două luni. Disputele dintre liberali şi partidele aflate pe partea stângă a scenei politice din ţara noastră vor demara astăzi, când două comisii din Senat îi vor audia pe ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi ministrul Muncii - Violeta Alexandru, în legătură cu deplasarea cetăţenilor români la muncă sezonieră în Germania în perioada stării de urgenţă.

Audierea celor doi miniştri în comisiile de specialitate are fi trebuit să aibă loc joia trecută, dar social-democraţii au amânat dezbaterile pentru astăzi.

Cu toate acestea, senatorul liberal Alina Gorghiu susţine că nu există nicio problemă cu privire la contractele respective şi le reaminteşte social-democraţilor că dreptul românilor de a munci liber în statele Uniunii Europene este inalienabil.

Alina Gorghiu afirmă: "PSD trebuie să înţeleagă că în cadrul UE este garantată libertatea de circulaţie a cetăţenilor săi şi că nu există nicio piedică în calea românilor care doresc să muncească oriunde în statele membre. Depinde doar de ei, însă, cum preferă să ajungă la locul de muncă dorit: prin intermediul statului, prin agenţii private sau, pur şi simplu, în urma unui contract direct stabilit cu angajatorul. Sunt diferenţe între acestea, dar asta nu înseamnă că statul român nu este permanent preocupat ca drepturile muncitorilor români să fie respectate atât în ţară, cât şi în străinătate"

Ea mai susţine susţine că PSD speculează cazul sezonierilor pentru obţinerea de capital politic.

Amintim că, în legătură cu audierea celor doi miniştri, social-democratul Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a afirmat că, în cazul în care vor rezulta "lucruri mult mai grave" în legătură cu plecarea românilor la muncă în străinătate în condiţii de pandemie, se poate ajunge la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza detaliile acestor plecări. El a precizat că a aflat din spaţiul public că ar exista acorduri între statul român şi cel german referitoare la muncitorii români plecaţi la muncă în Germania.

"Acordurile trebuie să fie făcute publice. Românii trebuie să ştie cine a negociat, cum şi ce s-a negociat şi cine a avut mandat să negocieze. Miniştrii de Externe şi Muncii au ocazia ca într-un cadru oficial să clarifice dacă statul român a negociat ceva, în ce condiţii a negociat, care sunt limitele de protecţie pentru românii din străinătate", a afirmat Cazanciuc.

Tot astăzi, ar urma să fie citit în plenul Camerei Deputaţilor textul moţiunii simple depusă de social-democraţi împotriva ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca, imediat după citirea textului moţiunii, să aibă loc şi dezbaterile politice cu privire la aceasta, iar votul referitor la ministrul Finanţelor să fie dat în şedinţa de plen de miercuri.

Prin moţiunea simplă depusă împotriva lui Cîţu, deputaţii social-democraţi cer demisia de urgenţă a ministrului finanţelor pentru proasta gestionare a măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus.

"Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, Virusul Cîţu a distrus aproape complet economia naţională. După aproape două luni de stare de urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie. Sondajele de opinie arată că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici. Mai simplu spus - 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie!", se arată în textul moţiunii simple.

Tot în Camerei Deputaţilor, sunt invitaţi la Ora Guvernului, în această săptămână, Nelu Tătaru - ministrul Sănătăţii, Monica Anisie - ministrul Educaţiei şi Marcel Vela - ministrul de Interne, pentru a explica măsurile luate în stare de urgenţă şi ce se va întâmpla după ce va fi instaurată starea de alertă. Ministrul Sănătăţii va trebui să explice problemele ivite în achiziţiile efectuate pentru materialele şi echipamentele medicale şi pentru medicamente, precum şi cauzele pentru care avem un număr mic de persoane testate, în comparaţie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Monica Anisie va trebui să prezinte o situaţie clară privind învăţământul online şi numărul total al elevilor care nu au putut participa la cursuri din cauza lipsei tehnologiei necesare. De asemenea, ministrul Educaţiei va trebui să explice cum va fi monitorizată situaţia privind protecţia elevilor şi cadrelor didactice, în luna iunie, când vor fi organizate Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul. Printre întrebările la care va trebui să răspundă Marcel Vela în faţa parlamentarilor se află situaţia amenzilor aplicate în starea de urgenţă şi care tocmai au fost declarate neconstituţionale de CCR, care au fost criteriile pe baza cărora s-a dispus carantinarea unor localităţi, precum şi măsurile care vor fi luate gradual pentru redeschiderea activităţilor în mai multe sectoare ale economiei afectate de pandemie.

Social-democraţii anunţaseră că vor depune o moţiune simplă şi împotriva lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii, dar, până la sfârşitul săptămânii trecute, nu au finalizat textul acesteia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trenurile cu sclavi pentru Austria sunt o aberație. Romanii, in loc sa fie testați de COVID la urcarea în tren, sunt testați când ajung in Austria. Daca sunt găsiți pozitiv ajung direct în lagăr.

    Li se ofera oamenilor posibiltatea de a munci iar satul nu va mai fi inpovatrat cu ajutoare pentru ei.Oricum ar mfi plecat,aici nu se ntrevede nimic in urmatoarea perioada.Este adevarat acordurile trebuiesc facute publice .SA stim si noi pentru cit sau pentru ce-i vindem.

    Aceasta individa imi spune ca romanii pot merge in UEsa lucreze. CORECT. Eu de ce nu pot iesi in oras sau in afara sa-mi rezolv problemele ? In tara nu am libertate de circulatie dar in UE da. Ce noi suntem sclavii vostrii ?

    Ne omorati incet si sigur . Sa va fie rusine. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb