Cacealma la Vila Lac

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 8 iunie 2007

Tăriceanu plecă de la vila Lac 1. Venise cu o oră în urmă, nu s-a petrecut nimic

Tăriceanu plecă de la vila Lac 1. Venise cu o oră în urmă, nu s-a petrecut nimic

În ora în care l-au aşteptat zadarnic pe Mircea Geoană la Vila Lac 1, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, Crin Antonescu şi Dan Motreanu au presupus că liderul PSD nu s-a trezit încă, deşi era trecut de ora unu a prânzului.

Apoi, s-au gândit că Geoană ar putea să întârzie din cauza traficului, că stă înţepenit într-un blocaj.

După aceea, au trecut în revistă domnişoarele din anturajul PSD-istului - cine ştie, s-o fi dus la femei.

Dar, Geoană nu era la femei, nu era blocat în trafic şi da!, se trezise dis de dimineaţă. Nu, dimpotrivă, liderul PSD era la slujbă şi lucra din greu, într-o şedinţă cu membrii conducerii partidului, care dezbăteau dacă să se ducă Geoană, sau să nu se ducă la întâlnirea cu liberalii.

PSD-iştii erau tulburaţi profund. Tăriceanu declarase, de dimineaţă, că "exclude posibilitatea vreunui fel de colaborare cu PSD" şi că exclude orice negociere. Şi că nu oferă nimic PSD-ului.

Şi atunci, PSD-iştii au decis, normal, să nu se mai ducă la întâlnire.

Premierul Tăriceanu a ales cea mai nefericită zi să facă o astfel de declaraţie. Putea să declare asta alaltăieri, sau azi, dar nu ieri.

Căci ieri s-a dat citire moţiunii de cenzură PD, intitulată "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece".

Premierul Tăriceanu are nevoie de sprijinul PSD, pentru a rămâne la guvernare. În definitiv, de aceea programase întâlnirea cu Geoană, la Vila Lac 1. Părţile urmau să-şi negocieze pretenţiile, într-o înţelegere pentru susţinerea PSD la guvernarea PNL.

Era, deci, programată o negociere. Iar Tăriceanu s-a trezit să declare presei că nu negociază şi nu-i dă nimic PSD-ului.

Deci, întâlnirea de la Vila Lac 1 se terminase, înainte să înceapă.

De ce ar mai fi venit Geoană? Şi, încă, de ce l-au mai aşteptat acolo cei patru liberali, timp de un ceas peste ora fixată?

Aşteptarea asta pare fără rost. Dar, poate că nu este chiar aşa.

Ca gest, aşteptarea de o oră pare să spună - "Hai, bre, m-ai luat în serios?, am zis şi eu, aşa, pentru ziarişti, ce nu şti cum e politica?"

Ei, nu, PSD-iştii s-au adunat şi au cântărit pe toate feţele ce înseamnă declaraţia asta publică a lui Tăriceanu. Şi au ajuns la concluzia că, fie şi în varianta că Tăriceanu ar fi respins negocierile cu PSD doar de ochii lumii, întâlnirea de la Vila Lac 1 nu mai poate avea loc.

De ce?

Pentru că PSD-iştii încep să priceapă că nu-i avantajează rolul de "rău necesar" în care au fost distribuiţi la teatrul războiului dintre Preşedinţie şi Guvern.

Căci, bătălia dintre Băsescu şi Tăriceanu conturează un subiect vulnerabil al viţii noas­tre politice: votul negativ al electoratului, penalizarea prin care publicul i-a rostogolit pe conducători, ori de câte ori a avut ocazia.

Năduful popular pentru guvernarea PSD încă nu a fost uitat. De aceea, bătălia dintre Băsescu şi Tăriceanu se dă "per a contrario" - cel care nu se aliază cu PSD, iese câştigător în faţa electoratului.

Cel care, dimpotrivă, se aliază cu PSD, stăpâneşte "clasa" politică, dar pierde scena politicii.

Alianţa cu PSD este considerată, de electorat, drept compromiţătoare. Iar Referendum-ul i-a învăţat pe politicieni să se teamă de electorat şi să nu mai pună mare preţ pe sprijinul colegilor temporari.

Băsescu şi Tăriceanu îşi aruncă PSD-ul unul altuia, ca pe un cartof fierbinte.

Tăriceanu confirmă: "Cred că PSD are o problemă pe care trebuie să şi-o rezolve singur: vrea să-i facă jocul lui Traian Băsescu şi să ajungem la alegeri anticipate, sau nu...", a spus premierul, într-un interviu apărut în presa de ieri.

Rezultă că Tăriceanu, declarând ieri că nu negociază cu PSD, s-a aşezat pe poziţii de forţă faţă de Geoană, şantajându-l cu spectrul alagerilor anticipate. Căci trebuie să fii nebun să accepţi alegeri anticipate, acum, când Referendum-ul a scos la iveală că toate partidele parlamentare (exceptând PD) abia dacă obţin un sfert din sufragiul naţional.

Practic, Tăriceanu a afirmat că PSD este forţat să-i suţină guvernarea.

De asta a avut nevoie PSD de şedinţa de ieri. Ca să dezbată ce rol i-a rezervat Tăriceanu în faţa electoratului. Şi a decis că, pe moment, nu-i convine. Aşa că Geoană nu s-a mai dus la Vila Lac 1, iar Biroul Permanent PSD a dat un comunicat din care rezultă că a înţeles cacialmaua: "PSD nu va participa la nicio discuţie şi nicio consultare care nu va cuprinde soluţii pentru problemele reale ale cetăţenilor." Adică, hai băieţi!, fiţi serioşi, vrem să ne recuperăm electoratul, iar nu să aplecăm balanţa între voi.

Dar...

Liderii PSD nu au exclus ca întâlnirea, totuşi, să aibă loc pe seară. Probabil că au luat în calcul faptul că Tăriceanu i-a aşteptat o oră la locul întâlnirii. Şi de ce să-i fi mai aşteptat dacă ar fi adevărat ceea ce spune, cum că nu vrea să le ofere nimic?

POST SCRIPTUM

Cred ca Traian Basescu este fericit. Ieri, atipise la Conferinta OSCE. Atipise, nu de plictiseala, ci de fericire.

Situatia de acum este mediul sau ideal. Acum, cind toti actorii politici sunt paralizati si le este frica si sa se uite unii la altii, acum este momentul de glorie Basescian. Din asa ceva se nutreste talentul sau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb