Actualizare -CONDUCEREA ALRO: "Nu s-a luat decizia închiderii activităţii de producţie, în forurile statutare ale societăţii"
• "Nivelurile atinse în ultimele zile de preţul energiei sunt nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic", consideră conducerea companiei
Conducerea Alro Slatina a reacţionat la ştirile privind închiderea activităţii de producţie a combinatului, subliniind că societatea nu a luat o decizie în acest sens în forurile sale statutare, în ciuda situaţiei excepţionale din pieţele de energie şi gaze, conform unui raport de la BVB, semnat de directorul general Gheorghe Dobra şi de preşedintele Marian Daniel Năstase.
Dar, coducerea societăţii consideră că nivelurile atinse în ultimele zile de preţul energiei sunt nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic.
În document se menţionează: "Cu privire la ştirile apărute în presa românească referitoare la închiderea iminentă a activităţii de producţie, societatea anunţă investitorii si publicul interesat ca nu a luat o decizie în acest sens în forurile statutare, în ciuda situaţiei excepţionale din pieţele de energie şi gaze".
Conform documentului, conducerea societăţii priveşte cu îngrijorare evoluţiile recente ale preţului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic.
"Situaţia economică este fluidă şi extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societăţii va lua decizii de impact pentru societate şi investitori, va anunţa acest lucru potrivit reglementărilor în vigoare", se mai spune în raport.
---
Acţiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) aveau o scădere de 17%, după aproape trei ore de tranzacţionare, după ce sindicaliştii au anunţat închiderea capacităţilor de producţie de aluminiu primar, din cauza preţurilor "astronomice" ale energiei şi imposiblitatea găsirii în piaţă a cantităţilor suficiente de energie.
Într-un comunicat semnat de Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, se menţionează că, începând cu data de 20 decembrie 2021, Uzina de Aluminiu a început campania de închidere a capacităţilor de producţie oprind peste 30 de cuve de electroliză, urmând ca în zilele următoare Alro să-şi diminueze producţia cu 60%, fapt ce va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1.000 de salariaţi din toate sectoarele pe care le deţine Alro (Aluminiu Primar şi Aluminiu Prelucrat) şi Alum Tulcea.
"În acelaşi timp, se încearcă găsirea de soluţii dacă va fi posibil, pentru menţinerea a 40% din capacitate, aici fiind vorba de energie electrică care nu numai că nu se găseşte pe piaţă, dar şi cantităţile de energie care sunt pe PZU ating preţuri astronomice, depăşind suma de 2.300 lei/MWh", se afirmă în comunicat.
"Piaţa Zilei Următoare a devenit piaţa de referinţă, când ar trebui sa fie piaţă de reglaj. În această situaţie din care se pare, cel puţin în acest moment, că nu există nici o şansă de salvare, până la sfârşitul lunii martie, Alro îşi va închide porţile oprind toate capacităţile de producţie de aluminiu primar. Închiderea Alro va avea un impact major asupra taxelor şi impozitelor locale şi centrale, iar peste 20 de mii de angajaţi proprii şi din economia orizontală riscă să rămână fără locuri de muncă, fără nici un sprijin financiar, pur şi simplu vor merge către sărăcie şi foamete, ei şi familiile lor", se mai spune în comunicat.
Conform preşedintelui sindicatului, închiderea Alro afectează şi alte entităţi de producţie, precum Altur, Prysmian, Bistriţa Hiproeb, ICM Bucureşti, precum şi numeroase alte prese de extruziune care folosesc aluminiul de la Alro, precum Delta Aluminiu, Rolmis, Vimetco Extrusion, etc.
"Preţul speculativ al energiei electrice duce, inevitabil, la falimentarea mai multor întreprinderi româneşti, dar şi la falimentul financiar al populaţiei României", se spune în comunicat.
Conform liderului de sindicat, închiderea Alro este ireversibilă: "Redeschiderea capacităţilor de producţie închise nu pot fi redeschise întrucât nimeni nu va investi peste 150 de milioane de dolari în redeschiderea unei hale de electroliză, neavând siguranţa că peste două zile poate să rămână fără energie electrică neputând să producă aluminiu, iar banii să fie investiţi degeaba - nimeni nu se va supune unui asemenea risc".
Conform liderului de sindicat, închiderea Alro periclitează investiţii de 500 milioane de euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energia fotovoltaică".
Constantin Popescu adaugă: "Vreau să prezint situaţia artificial creată creată de producătorii de energie electrică Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia care, în mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică mai multă, având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel, au reuşit să îşi pună în practică strategia: «DACĂ NU ESTE ENERGIE ELECTRICĂ TREBUIE SĂ FIE SCUMPĂ»".
În plus, Constantin Popescu spune că firmele care tranzacţionează energia ţării noastre sunt multinaţionale cu interese de grup, de a obţine preţuri cât mai mari la energia electrică, vânzând la preţuri de nesuportate energia către industria românească, care va falimenta.
"Aceste firme nu fac altceva decât să-şi externalizeze profitul obţinut către ţările lor de provenienţă", spune liderul de sindicat.
Conform domniei sale, firmele din UE similare Alro au posibilitatea de a încheia direct cu firmele producătoare contracte de fumizare a energiei electrice pe termene mult mai lungi, fapt care le conferă stabilitate şi siguranţă pentru dezvoltarea activităţii de producţie.
În acest context, Sindicatului Liber Aluministul solicită sprijinul tuturor instituţiilor statului abilitate în rezolvarea problemelor ce sunt de fapt ale întregii naţiuni. "Considerăm că elaborarea de legi care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producătorii şi traderii de energie, este singura soluţie de evitare a colapsului", se spune în comunicat.
Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski, deţinea la data de 30 iunie 54,19% din producătorul de aluminiu din Slatina, în timp ce fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman aveau, prin Pavăl Holding, 23,21% din Alro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 13:35)
OK, in momentul acesta este comunicat oficial din partea companiei ca nu s-a oprit productia. Exista vreun fel de implicatii pt declaratiile liderului de sindicat, sau e o alta zi normala la bursa?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 13:52)
cineva trebuie sa-si consolideze pachetul de actiuni, nu?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 13:53)
alta zi.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 14:29)
Popescu face bine ALRO cu genul asta de declaratii. Ca sa ai pret bun pe bursa, compania aia trebuie sa produca si sa vanda. La preturile actuale ale energiei, fara sprijin din partea statului, ALRO da faliment. Asa ca Popescu a iesit la presiune, cum a facut-o de fiecare data in situatii de genul asta. Asa ca in loc sa il bagati in puscarie, mai bine i-ati multumi, chit ca pretul s-a dus 15% in jos. Rugati-va sa reuseasca sa impinga lucrurile, altel pretul se va duce mult, mult mai jos ;)
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 14:52)
Nici sindicalistul nu a spus ca se inchide de tot, doar 60%, deci toti au dreptate. Concurenta alro inca functioneaza folosind energia contractata deja, cu multa vreme in urma, la alte preturi. La preturile din ultima perioada, nu doar la varful de astazi, pretul aluminiului ar fi atat de mare ca nu ar mai fi cerere.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 14:53)
Semnale de alarma trebuie evident trase.
Doar ca pe de o parte liderul de sindicat spune ca DEJA s-a oprit productia si ca opririle urmeaza sa ajunga la 60%, iar pe de alta parte compania spune ca nu s-a luat asa o decizie.
Cele 2 propozitii nu pot fi simultan adevarate, iar una din parti manipuleaza piata.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 15:00)
liderul sindical spune ce vrea el. intentia este de a crea presiune pe guvern sa le dea subventii. Popescu spune ca s-au inchis cateva cuve si se vor inchide treptat pana la 60% din capacitate. apoi vine managementul cu un comunicat destul de neconvingator, in care il contrazice pe Popescu. spune doar ca nu s-a luat inca o decizie inm forurile statutare, asta nu inseamna ca nu se discuta. si da, il contrazice pe Popescu, cine e Popescu? lider sindical, nu reprezinta compania. dar zgomotul a fost facut si mesajul transmis. acum sa vedem si daca ii baga cineva in seama, daca Ciuca s-a apucat de taiat porcul si facut carnati...
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 15:08)
Intradevar, comunicatul nu este deloc convingator, dar nici nu poate da sentimentul ca la aceste preturi ale energiei compania se simte confortabil.
Dar nu - ca lider de sindicat nu poti sa iesi in presa si sa declari "ce vrei tu".
Probabil ca ramane sa vedem cum evolueaza lucrurile si cine a avut dreptate.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 18:24)
bineinteles ca poate. poate iesi oricand sa spuna ca salariatii intra in greva generala, ca tactica de negociere. evident, ar trebui sa tina cont de toti stakeholderii, dar raspunderea o are doar fata de angajati, carora trebuie sa le promoveze interesele. nimeni nu il poate trage la raspundere pentru ca este idiot. in cazul asta, tot ceea ce face este sa puna presiune pe autoritati. pana acum le-a iesit, sa vedem daca le mai iese inca o data. oricum, e risc mare in momentul de fata, asa ca personal prefer sa sparg seminte pe margine
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 22:34)
stakeholderii=fripturisti nu?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 14:12)
etc capacitati de productie sunt date sa cada /corecteze cand gdpul cade din ascendent...
este doar o chestiune de timp...8-10 trimestre pana incepe sa se propage in piata socul economi real...
o sa mai vedem alte "caderi" in capacitati de productie... odata cu saltul ascendent in SOMAJ / neproductivitate reala (nu aia declarata)... pentru a regla iar consumul viitor si productivitatea viitoare... pana acolo cale lunga...
s em n a t co me nt uri cre tine
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 16:46)
tu recitești ce scrii? m-ai zăpăcit complet desi, recunosc, mă lupt cu morile de vânt sa înțeleg...
2.2. esti pe langa subiect (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 18:26)
cererea de aluminiu este mare, producatorul se plange ca nu are energie cu care sa produca aluminiul, iar tu aberezi cu propagari de corectii pe gdp ascendent etc...
lipsa de energie are cauze structurale, lipsa de investitii, halucinatii eoliene, inchideri de centrale pe motive fabricate de mediu si alte minciuni ecologiste
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 18:34)
Nu se plange ca nu are energie, se plange ca nu-i da statul energie gratis ca asa s-au invatat astia "da dreapta" sa nationalizeze pierderile si sa privatizeze profiturile. Sa cumpere energie de pe piata libera, nu asa e in democratie? Banii jos si curge energia...numai sa te tina buzunarele
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 18:39)
Nu va faceti griji, se face 4,4 lei cotatia. Swiss dixit!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 19:25)
se face si 4.4 daca se primeste subventia. dar, cel mai probabil, prima oara trece prin 1.2
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 20:10)
A primit deja ajutorul de stat. Probabil 4,4 lei inainte de tividende. Adica la pastele cailor
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 20:39)
Maine inca minus 8%
2.8. Mincinosule (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 20:49)
Ajutorul primit era pentru 2020.
Sunt sigur ca stiai, dar ai preferat sa spui o minciuna.
Ajurorul pentru 2021-2030 o sa vina :)
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 22:16)
a primit pe 2019 si 2020. nu pe 2021 ;)