Membrii Consiliului de Administraţie de la compania de stat, Cupru Min Abrud au întocmit şi au avizat, la finalul săptămânii trecute, caietul de sarcini cu privire la procedura de vânzare a minereului cuprifer, urmând ca acesta să fie supus votului în adunarea generală a acţionarilor, potrivit unor surse apropiate proiectului miner de la Roşia Poieni.
Caietul de sarcini va putea fi achiziţionat, potrivit anunţului de intenţie pentru atragerea unor investitori la Cupru Min, numai după întocmirea şi afişarea listei potenţialilor cumpărători eligibili, respectiv companiei Trafigura (Singapore) şi Yildirim Holding (Turcia).
Cele două firme interesate de preluarea producţiei Cupru Min trebuie să depună ofertele preliminare neangajante şi amendamentele la contractul de vânzare pe 23 septembrie. Negocierile cu acestea vor avea loc în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, iar transmiterea formei finale a contractului către potenţialii cumpărători va fi pe 8 octombrie.
Depunerea ofertelor finale angajante şi a documentelor de participare la licitaţia cu ofertă în plic trebuie să se facă până pe 14 octombrie, potrivit anunţului pentru atragerea unor investitori la Cupru Min. Totodată, în perioada 9 septembrie - 11 octombrie, cumpărătorii vor avea acces la camera de date pentru a putea să-şi formuleze ofertele finale, potrivit unor declaraţii recente ale ministrului Economiei, Varujan Vosganian.
Avansul solicitat de Ministerul Economiei este de 40 milioane de euro, sumă care ar urma să fie achitată într-o singură tranşă, până la data de 1 decembrie 2013, dacă, într-adevăr un parteneriat va fi încheiat între Cupru Min şi un investitor.
Parteneriatul de asociere pe care se mizează în cazul Cupru Min este o formulă tranzitorie, potrivit lui Varujan Vosganian, pentru a se evita o concesiune sau o cedare de acţiuni. Totodată, domnia sa a justificat, recent, alegerea parteneriatului strategic şi prin faptul că, momentan, la Cupru Min, există două litigii. Primul litigiu este cel prin care Roman Copper solicită returnarea garanţiei după privatizarea nereuşită de anul trecut, iar cel de-al doilea este cel prin care Energo Mineral, fostul partener al Cupru Min, solicită 78 de milioane de lei în contul unor operaţiuni efectuate la compania din Abrud.
Societatea Cupru Min deţine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre.