Societatea despre care foarte multe persoane susţin că este legată de liderul PSD Liviu Dragnea a mai dat câteva mici lovituri financiare în prima jumătate a lunii iulie.
Deşi TEL DRUM a solicitat declanşarea procedurii insolvenţei, cerere care i-a fost respinsă de instanţele de judecată, faptul că respectiva societate se află într-o situaţie financiară precară nu i-a împiedicat pe edilii din judeţul Teleorman să îi acorde în continuare contracte, unele destul de generoase, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Conform unei postări de pe pagina de facebook a parlamentarului USR Clotilde Armand, de la începutul lunii iulie TEL DRUM a beneficiat de patru contracte, cu valori cuprinse între 1575 lei şi 78.375 lei.
Printre cei mai generoşi edili teleormăneni se numără cei din Roşiorii de Vede şi Turnu Măgurele. Dacă primarul din Roşiorii de Vede a aprobat în luna mai un contract de doar 32.129 lei, cel din Turnu Măgurele a fost mai generos, valoarea contractelor încheiate în 3 iulie 2018 cu TEL DRUM ajungând la 87.750 lei.
Conform datelor strânse de DNA, în dosarul instrumentat în urma sesizării primite de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, firma TEL DRUM a primit în numai cinci ani de la autorităţile publice din ţară 200 milioane de euro pentru mai multe contracte privind realizarea unor lucrări de infrastructură.
În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de OLAF, Ministerul Dezvoltării Regionale a aplicat corecţii financiare pentru două drumuri executate de TEL DRUM, firma primind mai mulţi bani decât sumele cuvenite aferente lucrărilor executate. Fondurile au fost alocate prin semnătura lui Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
Astfel, pentru reabilitarea DJ506, Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa şi pentru reabilitarea DJ701, limita cu judeţul Dâmboviţa - Gratia (n.r. - localitatea natală a lui Liviu Dragnea)-Poieni- Siliştea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zâmbreasca-Dobroteşti, au fost aplicate corecţii care au cauzat un prejudiciu de 21 milioane de euro către bugetul de stat şi către bugetul judeţului Teleorman. Firma TEL DRUM este societatea care a schimbat normele de măsurare a unui drum reabilitat în judeţul Teleorman, prin mutarea bornelor kilometrice, după măsurarea unei distanţe de doar 800 de metri.
Săptămâna trecută, la solicitarea procurorului DNA Marius Bulancea şi a procurorilor teleormăneni au fost formulate cereri de redeschidere a două dosare penale care au fost instrumentate pentru TELDRUM, dar care au fost clasate în anul 2013.
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cele două dosare au legătură cu cauza în care este implicată firma teleormăneană cu privire la fondurile europene fraudate şi în care Liviu Dragnea este cercetat penal pentru comiterea a cinci infracţiuni.
În primul dosar pentru care s-a solicitat redeschiderea, este vorba despre privatizarea Tel Drum către foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea şi acordarea preferenţială de contracte publice de către Consiliul Judeţean Teleorman, condus de şeful actual al PSD, în urmă cu 8-9 ani. Pentru redeschiderea acestui dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit ca dezbaterile să aibă loc la 26 septembrie 2018.
Al doilea dosar se referă la asocierea dintre TEL DRUM şi firma EUROCONSTRUCT, societate controlată de gruparea de la Golden Blitz apropiată fostului preşedinte Traian Băsescu şi Elenei Udrea. Pentru acest dosar, termenul privind discutarea redeschiderii este 4 septembrie 2018 şi a fost stabilit de Tribunalul Teleorman.