Calendarul liberalizării pieţei de energie ar putea fi ţinut secret

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iunie 2012

Calendarul liberalizării pieţei de energie ar putea fi ţinut secret

Calendarul liberalizării preţurilor pentru electricitate şi gaze naturale ar putea fi ţinut secret, susţin mai mulţi specialişti din domeniul energetic, după ce parlamentarii au decis să nu-l includă în noua lege a energiei. Aceştia cred că Guvernul nu va mai publica etapele de creştere a preţurilor pentru toate categoriile de consumatori, întrucât acestea vor fi transpuse în două memorandumuri care nu vor fi publicate în Monitorul Oficial şi care vor fi agreate cu instituţiile financiare internaţionale.

Numai că, mai spun unii experţi, din cauza alegerilor parlamentare din toamnă, aceste memorandumuri nu vor fi publice nici măcar pentru operatorii din piaţă, tocmai pentru a mai suporta modificări ale ritmului majorării tarifelor.

Părerile specialiştilor sunt oarecum îndreptăţite de secretomania instituită de primul-ministru Victor Ponta în problema etapelor liberalizării. Varianta pe care premierul Ponta a primit-o, recent, de la minis-trul Economiei Daniel Chiţoiu presupune, spun surse autorizate, un calendar de creştere a preţurilor în perioada 1 decembrie 2012 - 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali de gaze. Tarifele vor fi majotate trimes-trial cu procente între 3 şi 5%. Pentru consumatorii casnici de gaze, creşterile de tarif vor începe de la 1 ianuarie 2013 şi se vor încheia la finele anului 2018. Creşterile trimestriale de preţ vor fi între 2 şi 5%.

Surse autorizate ne-au spus că acest calendar este unul orientativ pentru că nimeni nu are cum să prevadă care va fi media europeană la care trebuie să ajungem. Astfel, mai spun sursele noastre, Guvernul nu are cum să publice în amănunt etapele liberalizării, ci doar orizontul de timp în care intenţionează să implementeze creşterile de preţ. ANRE va lua deciziile de majorare trimestrială a preţurilor, în funcţie de suportabilitatea economiei şi a populaţiei şi în funcţie de evoluţiile cotaţiilor internaţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb