CĂLIN POPESCU TĂRICEANU:  "Am discutat cu Barroso problema justiţiei pe scurt, nu pe fond"

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 2 octombrie 2008

"Am discutat cu Barroso problema justiţiei pe scurt, nu pe fond"

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a informat, ieri, pe colegii săi de Cabinet, despre rezultatul întâlnirii de la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, arătând că dis-cuţia despre mecanismul de cooperare şi verificare aplicat României pentru sistemul judiciar a fost pe scurt şi nu pe fond.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Guvernului, premierul Tăriceanu le-a precizat miniştrilor că România va avea o nouă etapă de evaluare de către o misiune de experţi care vor veni la Bucureşti pentru a redacta raportul ce va fi publicat în ianuarie-februarie 2009.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat:

"Nu ne-am dus nici să dăm raportul şi nici nu am fost chemaţi. Această întâlnire, care a avut loc, face parte din obişnuitele consultări bilaterale dintre preşedintele CE şi premierii statelor membre. A fost o întâlnire solicitată de mine, tocmai pentru a avertiza Comisia că pachetul energie-schimbări climatice poate să aibă consecinţe deosebite care să frâneze dezvoltarea economică a unora dintre state, precum România şi celelalte state din zona Europei Centrale şi de Est".

Referitor la pachetul legislativ energie - schimbări climatice, primul-ministru a precizat că România trebuie să respecte obligaţiile asumate de Uniunea Europeană, implicit aceea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020, dar că are nevoie de sprijinul UE pentru a se alinia standardelor de mediu.

De asemenea, în cadrul dis-cuţiilor cu preşedintele CE, primul-ministru a insistat asupra necesităţii unei politici flexibile care să acorde Româ-niei anumite compensaţii, ţinând cont de capacitatea scăzută de adaptare la cerinţele de mediu, menţionează comunicatul Guvernului, citat de Agerpres.

"Există o propunere în acest sens, care se negociază, însă am insistat foarte mult, pentru că altfel riscăm să ducem România către un profil de ţară lipsită de componenta industrială şi să vedem în Europa ţări producătoare şi alte ţări care sunt consumatoare", a afirmat premierul Tăriceanu.

Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile vor trebui să gestioneze în comun această problemă, a precizat primul-ministru.

Un al treilea subiect aflat pe agenda discuţiilor a fost cel legat de Strategia Lisabona, res-pectiv Planului Naţional de Reformă (PNR).

România a fost prima ţară din UE care a trimis acest Plan Comisiei, a spus primul-minis-tru, precizând că în urma recomandărilor primite s-a stabilit planul de acţiuni aferent PNR.

Totodată, România face eforturi pentru a se adapta cerinţelor europene legate de competitivitate, a spus premierul Tăriceanu, subliniind că "nu e suficient să performăm în 2008, trebuie să performăm şi în viitori ani pentru a reuşi să ne atingem obiectivele de convergenţă cu ţările Uniunii Europene sau cu media UE".

În ceea ce priveşte criza financiară internaţională - subiect discutat, de asemenea, cu preşedintele CE - primul-ministru i-a informat pe membrii Cabinetului că acest subiect va fi înscris pe agenda discuţiilor de la summit-ul G8 din luna octombrie, la care va participa şi Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene şi primul-ministru al Luxembrugului, Jean Claude Junkers.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb