Călin Popescu Tăriceanu: "Lupta anticorupţie trebuie separată de războiul politic televizat"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2008

Călin Popescu Tăriceanu: "Lupta anticorupţie trebuie separată de războiul politic televizat"

Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a anunţat ieri, cu prilejul prezentării raportului anual de activitate, că a recuperat, pe cale adminis­trativă, debite în cuantum de aproximativ 2,6 milioane de euro, în perioada 2005 - 2007, din care peste 700.000 de euro, în urma controalelor efectuate anul trecut.

DLAF a efectuat, pe parcursul anului trecut, 103 controale privind obţinerea, derularea şi utilizarea fondurilor provenite din programele de asistenţă financiară nerambursabilă ale UE, valoarea totală a proiectelor controlate fiind de circa 200 de milioane de euro, în creştere cu 38% faţă de valoarea proiectelor verificate în 2006.

"În raport cu anul 2006 a fost înregistrată o creştere cu 20% a numărului proiectelor PHARE controlate (58 de ca­zuri), precum şi o dublare a cazurilor aferente programului SAPARD (30 de cazuri)", se arată în raport.

În cauzele penale constituite în baza controalelor DLAF, organele judiciare au dispus luarea de măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro, din care, numai anul trecut, de aproximativ 1.000.000 de euro.

Primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, prezent la eveniment, a declarat: "Vreau să subliniez că toate aceste controale s-au făcut fără niciun fel de direcţionare politică. Frauda poartă acelaşi nume şi are acelaşi efect indiferent de culoarea politică a celui care o săvârşeşte. Sunt aici pentru a vă asigura că voi face tot ce îmi stă în puteri pentru ca politicul să nu aibă nicio imixtiune în activitatea dumneavoastră".

Domnia sa a precizat că lupta împotriva corupţiei nu se face cu "Supermani de televiziune, sau cu personaje providenţiale, ci cu oameni responsabili, oneşti, muncitori şi serioşi, care mai presus de orice îşi fac datoria", cu trimitere la corpul de control al DLAF, "gardianul fondurilor eu­ropene", cum l-a numit premierul.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că instituţiile care au rol central în lupta anticorupţie trebuie să stea deoparte de războiul politic televizat şi a subliniat că "cetăţenii vor ca politicul să tacă în Justiţie".

Din totalul de acţiuni de control, au rămas nesoluţionate 68 de cazuri, din care 26 aferente perioadei 2005 - 2006, iar 42 aferente anului 2007, mai arată raportul de activitate al instituţiei.

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, prezent şi el la eveniment, a precizat că ţara noastră este, la momentul actual, un model pentru celelalte state membre ale UE, în privinţa gestionării şi protejării fondurilor comunitare.

Domnia sa a sublinat că în lupta antifraudă se impune un efort susţinut din partea tuturor instituţiilor statului de profil, deoarece numărul cazurilor nesoluţionate, în ultimii trei ani, are o pondere semnificativă (dintr-un total de 121 de cazuri, 68 au rămas nesoluţionate).

Tudor Chiuariu a dat exemplu "Programul Tineret", proiect obstrucţionat de structurile UE din pricina fraudei, la care Guvernul a alocat 1,6 milioane de euro pentru deblocarea sa. "Nici până în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie nu a soluţionat acest caz", a explicat fostul ministru.

Pentru eficientizarea activităţii DLAF, şeful executivului a subliniat că a solicitat "gardianului fondurilor europene", să pună în practică un mecanism de control al fondurilor post-aderare, precizând că acesta se află în curs de implementare. Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că Guvernul, pe baza datelor obţinute în urma campaniei "Fără Şpa­gă!", va lua măsuri la nivelul tuturor ministerelor, sectoarele vizate fiind în primul rând, sănătatea, educaţia sau administraţia publică.

În ceea ce priveşte cooperarea DLAF cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), anul trecut, numărul controalelor comune a ajuns la şapte, a anunţat şeful DLAF, Ovidiu Dobleagă. Prezent la prezentarea raportului DLAF, şeful Direcţiei de Investigaţii din cadrul OLAF, Thierry Cretin s-a declarat mulţumit de colaborarea cu instituţia condusă de Ovidiu Dobleagă şi a subliniat că, nivelul cooperării dintre cele două instituţii este mult mai ridicat decât cel existent între OLAF şi instituţii similare DLAF din alte state membre ale UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb