Camera de Comerţ Elveţia-România recomandă investiţii în cluburile sportive pentru dezvoltarea sustenabilă

D.R.
Companii / 14 iunie 2023

Camera de Comerţ Elveţia-România recomandă investiţii în cluburile sportive pentru dezvoltarea sustenabilă

Companiile din România trebuie să se implice mai mult în sprijinirea cluburilor sportive şi, împreună cu comunităţile locale, să înceapă să creeze o cultură în care sportul face partea din activitatea de zi cu zi, aşa cum se întâmplă în Elveţia, se afirmă într-un comunicat transmis de Camera de Comert Elveţia- România.

Aceasta este una dintre concluziile evenimentului "Game On: Uniting Business and Sports for Community Development", organizat astăzi de Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R) la Complexul Sportiv Naţional "Arcul de Triumf" din Bucureşti.

Ion Schiau, fondatorul companiei de distribuţie de ceasuri Albini Prassa şi membru al Camerei de Comerţ Româno-Elveţiene (CCE-R) a transmis: ,, România trebuie să prindă astăzi ultimul tren în ceea ce priveşte crearea unei obişnuinţe în rândul populaţiei de a face sport cu regularitate. Acest lucru nu este posibil însă fără o implicare mai mare a mediului de business în finanţarea cluburilor sportive, astfel încât acestea să fie independente financiar şi să nu mai depindă atât de la bugetul de stat. Crearea unui ecosistem în care mediul de business, cluburile sportive şi comunităţile locale contribuie la profesionalizarea acestui domeniu a devenit o urgenţă. Din păcate, mai puţin de 20% din populaţia României este implicată în activităţi sportive, spre deosebire de Elveţia, unde 85% din populaţie practică sportul în mod regulat".

Despre nevoia implicării mediului privat în finanţarea sportului au vorbit, în cadrul unei dezbateri moderate de jurnalistul Radu Naum, lideri din lumea business-ului şi a sportului: Dan Şucu, fondatorul Mobexpert şi preşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, Ciprian Marica, acţionar FC Farul Constanţa, Dan Manolescu, preşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali Soter & Partners, Camelia Potec, vicepreşedinte a Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi preşedinte al Federaţia Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Lucian Mircescu, fondator al Aurorei Băicoi, club de rugby şi Radu Petre, partener executiv al Sport Arena Streetball. La eveniment au participat şi E.S. Arthur Mattli, Ambasador al Confederaţiei Elveţiene în România şi Florin Godean, preşedintele CCE-R.

"În Elveţia există un consens că sporturile joacă un rol crucial atât în dezvoltarea afacerilor, cât şi în comunitate, oferind o gamă de beneficii care afectează pozitiv diferite aspecte ale societăţii elveţiene. De la promovarea bunăstării fizice şi mentale la încurajarea lucrului în echipă, a leadershipului, a fair-play-ului şi a colaborării, sporturile au puterea de a crea societăţi mai sănătoase, mai implicate şi mai prospere. Diverse activităţi sportive se îmbină armonios în cele patru anotimpuri ale Elveţiei: de la sporturile de iarnă până la înotul în lacuri, există posibilităţi nelimitate de a practica sportul, fie individual, fie în grupuri şi comunităţi. Semnificaţia economică a sportului în Elveţia se extinde dincolo de generarea directă de venituri şi contribuie la sectoare precum turismul, industria ospitalităţii, producţia, asistenţa medicală şi educaţia. Acesta sporeşte reputaţia internaţională a ţării, stimulează activitatea de afaceri şi susţine oportunităţile de angajare", a declarat E.S. Arthur Mattli, Ambasador al Confederaţiei Elveţiene în România.

În România, cluburile sportive sunt finanţate într-o proporţie foarte mare de la bugetul de stat, iar de cele mai multe ori aceste fonduri sunt insuficiente şi prea volatile pentru nevoile de dezvoltare ale acestor asociaţii. Pentru că finanţarea sportului depinde aproape exclusiv de bugetul de stat, România are cea mai mare cheltuială publică per sportiv din Europa, de circa 1.000 de euro per sportiv, faţă de Germania, unde media este de 3 euro per sportiv, potrivit unor date anunţate de ministerul Sportului.

"Este esenţial ca firmele private să înceapă să investească mai mult în sport şi să-şi folosească resursele pentru profesionalizarea managementului asociaţiilor sportive. Autorităţile locale, sponsorii din mediul privat, sportivii şi asociaţiile sportive trebuie să aibă acelaşi obiectiv, acela de a crea o cultură a sportului. Cea mai mare parte din bugetul unui club sportiv trebuie să vină din sponsorizări din mediul privat în următorii 10 ani. Ecuaţia este simplă: investeşti azi în finanţarea sportului, iar mâine culegi roadele, de la beneficii de imagine, la crearea de noi surse de venituri, până la o echipă de angajaţi mai sănătoşi şi mai productivi", a mai explicat Ion Schiau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb