Camera Deputaţilor a respins proiectul legii amnistiei şi graţierii

Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2014

Actualizare 17:32 Scutaru (PNL) către deputaţii PSD: "A trebuit să pierdeţi alegerile ca să respingeţi amnistia"

A fost nevoie ca PSD să piardă alegerile prezidenţiale, pentru ca deputaţii săi să respingă proiectul legii privind amnistia şi graţierea, a declarat astăzi, în plenul Camerei, George Scutaru, liderul deputaţilor liberali, citat de surse din presă.

Scutaru a afirmat: "Remarcam, când aţi prezentat proiectul de lege, domnule preşedinte, că acesta are caracter de urgenţă. Păi, ce caracter de urgenţă are acest proiect, dacă a fost dosit 9 luni în sertarul Comisiei juridice şi, cinstit vorbind, a trebuit să pierdeţi alegerile prezidenţiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi în Camera Deputaţilor şi a-l respinge definitiv? Respingerea amnistiei şi graţierii a fost solicitată de 17 ori în Comisia juridică de parlamentarii ACL şi de 3 ori s-a solicitat acest lucru în Biroul permanent şi am fost refuzaţi. Este foarte bine că am ajuns să respingem acest proiect şi ar fi de dorit ca, pe viitor, când aveţi semnale din partea opoziţiei, din partea societăţii, să ţineţi cont de ele, să nu daţi dovadă de aroganţă şi de surzenie, pentru că aroganţa, dragi colegi din PSD, uite unde v-a adus. A trebuit ca votul a peste 6 milioane de români împotriva lui Victor Ponta să vă trezească şi să fiţi de acord ca acest proiect să fie respins".

---

Actualizare 16:51

Camera Deputaţilor a respins proiectul legii amnistiei şi graţierii, fiind înregistrate 293 de voturi în favoarea acestei decizii, un vot "împotrivă" şi o abţinere, potrivit surselor din presă.

--------------

Actualizare 15:55 Comisie: "Proiectul va fi supus mâine la vot"

Bogdan Ciucă, preşedintele comisiei juridice, a precizat că raportul comisiei, care recomandă respingerea proiectului, va fi înaintat Biroului Permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, transmit surse din presă.

El a menţionat că, în principiu, dezbaterile generale asupra proiectului vor avea loc azi în plenul Camerei, iar mâine va fi supus la vot.

-----------

Actualizare 14:01 Legea amnistiei a primit raport de respingere în Comisia juridică a Camerei

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea a primit azi raport de respingere de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, a declarat preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, transmit surse din presă.

---------

Klaus Iohannis a cerut, ieri, Parlamentului să pună astăzi pe ordinea de zi Legea amnistiei şi a graţierii, să o pice şi să ia în discuţie toate solicitările din partea justiţiei vizându-i pe parlamentari şi să le încuviinţeze.

Iohannis a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că acum, după anunţarea rezultatelor alegerilor, el este dispus să se apuce de treabă "foarte serios şi foarte hotărât".

Iohannis a spus: "Pe 16 noiembrie cetăţenii României au dat semnalul schimbării profunde în România. Aceste semnal este unul extrem de puternic, este un semnal atât pentru mine, cât şi pentru clasa politică. Eu am înţeles acest semnal dat de cetăţenii români. Îi îndemn pe politicieni să ia seama, să ia în considerare acest semnal dat printr-un vot covârşitor. Îi îndemn pe politicieni să judece bine ce au de făcut în zilele următoare (...). Cer Parlamentului să se ţină de cuvânt şi mâine (marţi-n.r.) să pună pe ordinea de zi Legea amnistiei şi graţierii şi să o pice şi tot mâine rog Parlamentul să ia în discuţie toate solicitările venite din partea justiţiei şi să le încuviinţeze pe toate".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că reprezentanţii PSD şi ai celorlalte formaţiuni din coaliţie vor vota, astăzi, în Parlament, pentru "respingerea definitivă" a legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei. Victor Ponta a spus: "Primul mesaj care trebuie să îl dăm este chiar mâine (n.r. astăzi), în Camera Deputaţilor. Am vorbit şi în Camera Deputaţilor, cu domnul Zgonea, cu liderul grupului parlamentar, domnul Neacşu, şi, aşa cum am spus săptămâna trecută, în dezbaterea cu Klaus Iohannis, mâine (marţi - n.r.), nu doar cei de la PSD, ci şi toţi din coaliţie, vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi binenţeles pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei".

Iohannis: "Guvernul să-i tragă la răspundere pe cei care au organizat alegerile în diaspora"

Klaus Iohannis a mai spus ieri că Guvernul trebuie să analizeze organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe cei responsabili, adăugând că "cineva trebuie să suporte consecinţele".

"Cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat în diaspora. Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să-i tragă la răspundere şi să-i demită pe cei care s-au ocupat de alegerile din diaspora", a spus Iohannis, adăugând că vinovaţii trebuie să răspundă cu funcţia.

Iohannis a mai spus că nu vrea să se mai repete vreodată ce s-a întâmplat la votul în diaspora, unde "mii de români nu au putut să îşi exprime dreptul la vot". "Este inadmisibil, aşa ceva trebuie prevenit urgent", a afirmat Iohannis.

Iohannis a fost întrebat dacă nu solicită demisia premierului Victor Ponta, în mod similar cu poziţia exprimată de preşedintele PDL, Vasile Blaga, duminică seară, sau dacă este vorba de o diferenţă de opinii.

"Eu cred că este destul de clar ce am spus. Să se analizeze şi cei vinovaţi să plece, punct", a răspuns Iohannis.

El a mai fost întrebat dacă va încerca să schimbe actuala majoritate parlamentară. "Voi schimba felul în care se face politică în România", a mai spus liderul PNL. "Tot legat de semnalul dat de români, invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pentru 2015. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a mai cerut Iohannis.

Iohannis: "Rog preşedintele să recheme diplomaţii care nu au gestionat corespunzător votarea"

Klaus Iohannis a spus ieri că îl roagă pe preşedintele Traian Băsescu să analizeze situaţia votului în străinătate şi să recheme de la post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de votare.

"Consider că este un gest minimal să fie retraşi ambasadorii şi consulii acolo unde românii au fost umiliţi", a adăugat Iohannis, citat de Mediafax. "Nu pot să accept că există situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze", a mai spus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a făcut apel la partide să demareze discuţiile pe marginea legii votului prin corespondenţă.

DOSARUL DE INCOMPATIBILITATE AL LUI IOHANNIS

Înalta Curte stabileşte astăzi dacă recursul ANI este admisibil

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi luat în discuţie, astăzi, de judecătorii instanţei supreme, fără să se înceapă, însă, judecarea acestuia, magistraţii urmând să stabilească dacă recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) este sau nu admisibil.

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilităţi prin care se poate soluţiona admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplineşte cerinţele de formă, că motivele de casare invocate şi dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunţată, fără citarea părţilor, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părţilor implicate în proces.

În acest caz, se menţine decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

"Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil şi toţi membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casare şi Justiţie, completul se poate pronunţa asupra fondului recursului, fără citarea părţilor, printr-o decizie definitivă, care se comunică părţilor", este a doua variantă de soluţionare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunţe, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părţilor.

Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia.

Agenţia Naţională de Integritate ceruse instanţei supreme, în 22 octombrie, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, dar această solicitare a fost respinsă în 27 octombrie.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Mai mult, Curtea Constituţională (CC) va dezbate, din nou, în 9 decembrie, potrivit Mediafax, articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi candidatul la prezidenţiale Klaus Iohannis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb