Actualizare - Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a convocat, pentru miercuri, o şedinţă a secţiilor reunite, după eliminarea pensiilor speciale.
Şedinţa este programată pentru ora 18:00.
Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi "pentru", 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari.
Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, marţi, că susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora.
---
Actualizare - PSD, după adoptarea legii: "Somăm Guvernul Orban să nu reintroducă pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă"
PSD a transmis, marţi, după adoptarea legii privind eliminarea pensiilor speciale, că parlamentarii formaţiunii au făcut exact ceea ce au promis, au votat "pentru".
"PSD a votat astăzi eliminarea pensiilor speciale. Am făcut ceea ce am spus, am introdus proiectul pe ordinea de zi şi am votat pentru eliminare. Somăm Guvernul Orban SĂ NU REINTRODUCĂ pensiile speciale prin ordonanţă de urgenţă", a transmis PSD.
Social-democraţii spun că, dacă PNL va contesta legea la Curtea Constituţională şi dacă CCR respinge eliminarea pensiilor speciale, vor vota supraimpozitarea lor.
"Avem soluţii, nu renunţăm", a mai transmis PSD.
---
Actualizare - Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată - 247 de voturi "pentru", 21 de "abţineri".
Propunerea legislativă a PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România a fost votată.
Proiectul USR, propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale, care avea raport de respingere, a fost respins de plen cu 216 de voturi.
După controlul constituţionalităţii, legea de eliminare a pensiilor speciale va merge la promulgare.
---
Camera Deputaţilor s-a reunit în plen, marţi, pentru a dezbate şi vota eliminarea pensiilor speciale, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţiştii, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari, informează News.ro
Aceasta, pe fondul protestelor din Justiţie, materializate inclusiv prin oprirea activităţii unor instanţe.
Două proiecte cu acest subiect sunt înscrise pe ordinea de zi.
Primul este: "Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România".
Proiectul a fost depus de PNL, în februarie 2019, şi a fost respins de Senat, în iunie 2019. În 24 iunie 2019, proiectul a ajuns pentru dezbatere la Camera Deputaţilor, dar abia în decembrie a ajuns pentru aviz în Comisia de muncă.
Al doilea proiect de lege aflat pe ordinea de zi şi care vizează pensiile speciale este "Propunerea legislativă pentru abrogarea pensiilor speciale", poiect iniţiat de USR. Proiectul a fost respins de Senat în martie 2018 şi a ajuns în 28 martie 2018 pentru dezbatere la Camera Deputaţilor.
Şi în 18 decembrie 2019, proiectul de eliminare a pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi poliţiştilor, s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, dar votul a fost amânat.
Chiar marţi, înaintea şedinţei de plen a Camerei, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, declara, după o întâlnire cu premierul, că Guvernul nu îşi asumă un proiect de lege de modificare a legii pensiilor pentru grefieri şi personalul auxiliar din justiţie, manifestându-şi disponibilitatea pentru a discuta o ameliorare a cadrului legislativ în această privinţă. Grefierii au anunţat că vor decide alte forme de protest, în funcţie de votul deputaţilor de marţi.
Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor a afirmat că discursul politic pe tema pensiilor de serviciu este "demagogic şi manipulator", la fel cum a fost discuţia despre recursul compensatoriu. "Populismul a omorât orice şansă la o dezbatere raţională care să permită găsirea unor soluţii practice", susţine judecătoarea, care afirmă că eliminarea pensiilor speciale "va da cetăţenilor un fals sentiment de echitate şi bunăstare, aceştia fiind din nou manipulaţi". În plus, Dana Gîrbovan precizează că doar 3% dintre pensiile speciale aparţin magistraţilor şi personalului auxiliar.
USR se declară singurul partid parlamentar care îşi doreşte realmente eliminarea pensiilor speciale şi propune plafonarea pensiilor militarilor şi magistraţilor, care nu pot fi eliminate. "Pensiile speciale ar trebui desfiinţate şi plafonate cele pentru militari şi magistraţi deoarece reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România", a transmis formaţiunea.
ALDE a transmis, marţi, că există foarte mult populism în abordarea subiectului pensiilor speciale şi nu este firesc ca în prag de alegeri să fie luate decizii care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară şi care afectează mai multe categorii profesionale. Formaţiunea susţine retrimiterea legii la comisii, pentru dezbatere.
"Convocăm Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a face ceea ce este corect şi, în acelaşi timp, cerut de milioane de români: eliminarea pensiilor speciale! Cei de la PNL îşi demonstrează încă o dată neseriozitatea: s-au lăudat că vor elimina pensiile speciale, dar nu au făcut nimic. Dacă voiau cu adevărat, le eliminau când şi-au angajat răspunderea. Asta arată că pur şi simplu NU vor!", a transmis PSD în urnă cu o săptămână.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2020, 15:50)
Nu va atingeti de magistrati , dati in independenta justitiei !
Independenta justitiei la ei = salariile si pensiile mai mari ca in occident.
Au si alte avantaje : 10 salarii la pensionare , actualizarea pensiilor , medicamente si stomatologie totala gratuite !?
Îi controleaza cineva ? ( ma refer profesional )
Vin la serviciu cand vor , nimeni nu indrazneste sa i intrebe ( opt ore)
Cartela pt prezenta la serviciu !?
Toate profesiile au o responsabilitate !
Nu va atingeti de independenta justitiei !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 07:53)
Ai uitat sa mentionezi pauza de prinz 2 ore !!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2020, 09:30)
Sa mentionezi ca nu nici o responsabilitate juridica si pecuniara pentru deciziile lor. Cand vine de la CEDO ceva plateste statul Roman nu cel care a judecat cauza.