CAMERĂ: PNL propune revocarea din funcţie a lui Dragnea şi Iordache

V.D.
Politică / 5 decembrie 2018

PNL propune revocarea din funcţie a lui Dragnea şi Iordache

Actualizare Deputatul liberal de Timiş, Marilen Pirtea, a anunţat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, că noua majoritate din Camera Deputaţilor şi-a dovedit coerenţa, iar demiterea lui Liviu Dragnea a fost consemnată.

"Noua majoritate din Camera Deputaţilor şi-a dovedit cert coerenţa. Am consemnat demiterea lui Liviu Dragnea! E important să aduc următoarele precizări: toate propunerile opoziţiei au fost făcute regulamentar; De la bun început, Florin Iordache a condus şedinţa în mod nelegitim, pentru că nu avea împuternicire din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să o înlocuiască pe Carmen Moldovan", a scris Pirtea pe Facebook.

Deputatul Marilen Pirtea spune care au fost solicitările PNL: "schimbarea procedurii de vot. Am solicitat votul prin ridicarea mâinii, mai ales pentru a evita vicierea rezultatelor prin manipularea echipamentor de vot electronic; Preluarea conducerii sedinţei de către subsemnatul şi cei doi secretari, Iulian Bulai şi Cristi Buican; Completarea ordinii de zi cu dezbaterea revocării lui Florin Iordache şi Liviu Dragnea. Vicepreşedintele Florin Iordache a refuzat, în mod neregulamentar, sa supună la vot propunerile noastre. În calitate de vicepreşedinte, am preluat de la tribună conducerea lucrărilor, după care noua majoritate formată a votat revocarea lui Florin Iordache, cu 112 voturi, dar şi cea a lui Liviu Dragnea, cu 113 voturi".

Potrivit deputatului, cele două proiecte de hotărâre mai trebuie să întrunească votul final.

"Cele două Proiecte de hotărâre mai trebuie să întrunească votul final. Faptul că majoritatea PSD-ALDE nu mai există s-a confirmat prin verificarea cvorumului de către fostul vicepreşedinte Florin Iordache, la votul final, în care s-a obţinut confirmarea prezenţei de 148 de parlamentari din 165 de necesari", a mai scris Pirtea.

(T.T.)

-----

Actualizare Liviu Dragnea îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că are atitudini dictatoriale şi vrea să acapareze instituţiile, după ceea ce s-a întâmplat, astăzi, în plenul Camerei.

"Cum a luat casele din Sibiu, acum vrea să ia şi aceste instituţii care îl deranjează, pentru că are atitudini dictatoriale şi vrea puterea absolută. Deci ăsta este preşedintele nostru, Iohannis zapciul. Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis. De câteva săptămâni bune, o parte dintre liberali şi unii foşti membri PSD se tot lăudau că îl au în spate pe Klaus Iohannis, care împinge lucrurile şi care îi încurajează pe toţi să se mobilizeze pentru a da jos Guvernul, pentru a lua cât mai mulţi membri PSD, pentru a revoca conducerea Camerei deputaţilor. Plus ce am auzit astăzi de la Florin Iordache. Nici eu, nici el nu ştim dacă acel deputat a spus adevărul, dar mi-e greu să cred că vorbea aşa, să se afle în treabă - că i s-a propus lui Florin să se ridice de pe scaun, pentru că aia era problema şi că are mandat clar de la preşedintele Iohannis şi că dacă va face lucrul ăsta te vom preşedintele PSD. Asta i-a spus, asta a auzit dl iordache. Că cel de la PNL o fi pus de la el, asta n-am de unde să ştiu. Apoi mai e o coincidenţă în care nu crede nimeni, Chiar azi dimineaţă, din plenul Camerei deputaţilor, aşa cum bine ştiţi, dna Carmen Mihălcescu a fost chemată urgent la DNA, pentru că era unul dintre vicepreşedinţii PSD, la doi vicepreşedinţi le făcuseră cerere de revocare şi ca să rămână doar dl Pirtea (...) să conducă şedinţa", a afirmat Liviu Dragnea.

El a spus că la fiecare început de săptămână se stabileşte care sunt vicepreşedinţii care să gestioneze treburile Parlamentului şi că aseară l-a desemnat pe Florin iordache.

"N-am fost în sală pentru a-i lăsa să se desfăşoare", a mai spus Dragnea referitor la faptul că nu a fost astăzi la şedinţa plenului.

Întrebat dacă ştia de acest plan, el a răspuns: "Da, e un plan făcut de dl Marian Neacşu cu dna Raluca Turcan, se laudă de câteva zile cu asta amândoi. Ba şi spuneau că e un plan de Oscar, aşa le spuneau unor colegi zilele trecute. Bineînţeles, un plan care nu are nicio legătură cu legea, pentru că Regulamentul Camerei Deputaţilor are putere de lege şi legea trebuie respectată".

"O să vedem dacă am pierdut majoritatea parlamentară, eu zic că nu", a mai spus Dragnea.

(T.T.)

----

Actualizare - Dragnea, despre revocare: Încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că încercarea Opoziţiei de a-l revoca din funcţie reprezintă "încă o încercare disperată şi eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului".

"Aşa vor să ia cu japca şi Guvernul şi Parlamentul României. (...) Ăsta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat cu japca şi casele din Sibiu aşa vrea sa ia cu japca şi aceste instituţii", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

(M.I.)

-----

Actualizare Liderul PNL, Ludovic Orban, a acuzat-o, astăzi, pe Olguţa Vasilescu, deputat PSD, de minciună, susţinând că aceasta caută orice pretext de a face acuzaţii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis deoarece nu este numită în funcţia de ministru.

"Olguţa Vasilescu lansează ziua şi minciuna. Disperată că nu este numită în funcţie de preşedinte, caută orice pretext ca să se lege de preşedinte. Preşedintele nu a avut nicio legătură cu subiectul, iar Olguţa Vasilescu nu face decât să lanseze minciuni fără niciun fel de acoperire în realitate", a declarat Orban, pentru Agerpres..

El a criticat şi acuzaţiile Olguţei Vasilescu privind o "coordonare" între Opoziţie şi DNA.

"Asta este o altă mizerie marca PSD-Dragnea-Olguţa Vasilescu. Ce legătură are? De unde putea să ştie o instituţie a statului când iniţiază PNL procedura de demitere a lui Liviu Dragnea?", a spus Orban.

Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că liberalul Nicolae Neagu i-ar fi cerut, astăzi, preşedintelui de şedinţă Florin Iordache să se ridice de pe scaunul de unde conducea lucrările Camerei Deputaţilor şi să vorbească la telefon cu şeful statului Klaus Iohannis.

"Astăzi a fost o încercare în forţă să îl dea jos pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Ştim că urmează un an electoral, ştim că tot acest stat paralel nu face altceva decât să ne aducă în postura de a nu avea un candidat viabil în campania electorală, dar ce mi se pare mai îngrijorător decât orice este că (...) s-a cerut revocarea a doi vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor din partea PSD. Ne întrebăm de ce pentru al treilea nu s-a cerut revocarea - este vorba de doamna Carmen Mihălcescu. Am văzut astăzi faptul că, la ora 9,30, din plen a fost chemată la DNA, deci este o coordonare între toate aceste forţe şi cred că nu cunoaşteţi un amănunt foarte important: şi anume că domnului preşedinte de şedinţă, adică domnului Iordache, i s-a solicitat de către un deputat PNL să se ridice de pe scaun, pentru că şi-a făcut treaba şi să i-l dea la telefon pe preşedintele Klaus Iohannis. Asta s-a întâmplat în această şedinţă. Domnul Iordache a refuzat să vorbească la telefon", a declarat Vasilescu, la Parlament.

Nicolae Neagu a infirmat că i l-ar fi dat la telefon pe Klaus Iohannis vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache, aşa cum a susţinut Lia Olguţa Vasilescu.

Neagu a precizat că doar "l-a rugat, i-a făcut o sugestie" lui Florin Iordache să se ridice de pe scaun, ca să părăsească şedinţa, şi a acuzat o strategie a PSD menită "să agite lucrurile" pe tema revocării lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache de la conducerea Camerei Deputaţilor.

(T.T.)

----

Actualizare Deputatul Victor Ponta, lider Pro România, a declarat, astăzi, că Liviu Dragnea va fi schimbat probabil până în aprilie din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

"Se va întâmpla şi schimbarea lui Dragnea. Se vor mai lupta, se vor mai ţine de scaun. Dacă ar avea voturi, ar supune la vot. (...) Neexistând o majoritate, dacă exista se supunea la vot şi se respingea cererea. Va fi o bătălie de mai lungă durată, vor mai veni colegi parlamentari şi la Pro România şi, probabil, la un moment dat, nu ştiu - în februarie, martie, aprilie -, vom reuşi să avem la Camera Deputaţilor un preşedinte care într-adevăr să existe. Dl Dragnea stă închis în buncăr acolo şi nici măcar nu vine să îşi susţină punctul de vedere şi trimite nişte trupeţi care să se lupte. (...) Ca să funcţioneze, Camera Deputaţilor trebuie să aibă o majoritate. Dacă acea majoritate nu mai există, să blochezi hârtii la biroul preşedintelui, care se închide în birou cu hârtiile, este o chestiune anormală, care nu poate funcţiona într-o democraţie", a afirmat Ponta, după şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

El a spus că deputaţii de la Pro România susţin solicitarea PNL de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţie, dar nu vor intra în grevă parlamentară.

"Eu vin la muncă pentru că m-au votat oamenii să votez legi bune, să mă opun celor rele, asta fac toţi de la Pro România care acum sunt într-un număr deja semnificativ. Noi susţinem solicitarea PNL de revocare din funcţie a lui Dragnea dintr-un motiv foarte simplu: în momentul în care ai un preşedinte care se închide în birou cu hârtiile şi nu dă drumul la hârtii, nu ai o funcţionare normală a Camerei Deputaţilor şi cred că ar trebui să funcţionăm normal. Avem un Parlament care nu funcţionează pentru o singură persoană, pentru că nu vrea dl Dragnea. La un moment dat, o să plece dl Dragnea şi o să avem şi Guvern şi Parlament. (...) Am discutat şi cu colegii din PSD, de aceea nu au supus la vot pentru că le e frică că vor vota şi pesedişti", a adăugat Ponta, conform Agerpres.

(T.T.)

-----

Actualizare Deputatul PSD Florin Iordache, care a condus şedinţa de plen de astăzi, a declarat că Opoziţia nu a respectat regulamentul şi a făcut un simulacru de vot.

"Astăzi a fost o zi tristă în Parlamentul României. Am constatat că din dorinţa de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers pe încălcarea regulamentului şi a normelor interne ale Parlamentului. Eu înţeleg un joc democratic şi faptul că îţi doreşti anumite chestiuni de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcţii în Parlament, dar toate acestea trebuie să respecte norme minimale: Constituţie, regulament, este vorba de nişte legi de organizare a nişte instituţii", a afirmat Iordache după şedinţa de plen.

El a explicat de ce Liviu Dragnea l-a împuternicit pe el să conducă şedinţa.

"Astăzi dimineaţă a început datorită unui eveniment nedorit. Colega noastră, Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte, a fost chemată la DNA şi în aceste condiţii, încă de ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Dragnea m-a împuternicit pe mine astăzi să conduc lucrările Camerei Deputaţilor. Nimic nou până acum, pentru că conducerea lucrărilor se asigură prin rotaţie de către vicepreşedinţi potrivit regulamentului. (...) Având în vedere că solicitarea de demitere a preşedintelui Camerei Deputaţilor, a domnului preşedinte Dragnea, s-a făcut în Biroul permanent trecut cu încălcarea regulamentului, care spune clar că schimbarea membrilor Biroului permanent, cât şi schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face numai la solicitarea expresă a liderului grupului parlamentar din care aceştia provin, am constatat astăzi încălcarea regulamentului foarte gravă", a adăugat Iordache.

Potrivit acestuia, a fost solicitată o consultare cu liderii de grup.

"Am întrebat dacă liderul de grup (al PSD - n.r.) Suciu a solicitat revocarea preşedintelui sau a vicepreşedinţilor Camerei. Mi-a confirmat că nu există o astfel de solicitare. În aceste condiţii, eu nu puteam introduce pe ordinea de zi un proiect de hotărâre cu încălcarea regulamentului. Regulamentul precizează că cu acordul liderilor de grup se poate modifica ordinea de zi. Colegii din Opoziţie au făcut, în final, ca o şedinţă de partid, între cele trei grupări parlamentare, au adoptat ei un simulacru de hotărâre cu nu ştiu câte zeci de voturi pentru, iar când am solicitat să facem un vot, şi-au scos cartelele şi au plecat", a explicat Iordache.

Opoziţia a susţinut că Iordache nu are dreptul că conducă şedinţele Camerei şi că în următoarea sesiune trebuie supuse la vot cele două cereri de revocare, acesta precizând că acest lucru se va discuta în Biroul permanent săptămâna viitoare.

"Orice solicitare pe care colegi din Opoziţie au făcut-o - fie că discutăm de revocarea mea, fie că discutăm de revocarea preşedintelui -, va fi introdusă în şedinţa Biroului permanent. I-am îndemnat la calm, să citească regulamentul. Biroul permanent, dacă constată că această solicitare de revocare fie a preşedintelui, fie a unui membru al Biroului permanent respectă cerinţa minimală, acea ca liderul de grup din care fac parte solicită acest lucru, va fi introdusă pe ordinea de zi a plenului. Dacă nu respectă această cerinţă minimală şi colegul Suciu a confirmat că nu a solicitat nici revocarea mea, nici a domnului Dragnea... Deci, poate să solicite orice. Discutăm. Săptămâna viitoare avem şedinţă de Birou permanent luni, la ora 14,00, pot să mai vină şi cu alte solicitări. Dacă cele două solicitări respectă condiţiile, vor fi introduse pe ordinea de zi a plenului. Dacă nu, nu", a mai declarat Iordache, potrivit Agerpres.

(T.T.)

------

ACTUALIZARE - Şedinţa de plen a fost închisă; liberalul Marilen Pirtea a încercat să preia conducerea de la tribună

Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost închisă de preşedintele de şedinţă Florin Iordache după ce vicepreşedintele Marilen Pirtea a preluat conducerea plenului şi a supus la vot mai multe propuneri de la tribuna Camerei Deputaţilor.

După o pauză de consultări de 20 de minute, deputaţii au reluat şedinţa de plen, iar primul vorbitor care a mers la tribună a fost liberalul Marilen Pirtea.

"În calitatea mea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, doresc să supuneţi la vot prelungirea şedinţei cu o oră. Cine este pentru? Conform articolului 45 din Regulament, am dreptul, prin rotaţie, să conduc şedinţa, nu am condus nicio şedinţă până acum. Sunt vicepreşedinte, dacă nu mai ies de mâine, nu contează, că nu sunt căsătorit cu funcţia asta. Cine este pentru? Vă rog să număraţi voturile, secretarii. 112 pentru", a spus Pirtea.

Iordache i-a atras atenţia că nu el conduce şedinţa şi l-a invitat să ia loc în sală, după ce Opoziţia a votat cu mâna ridicată ceea ce a propus Pirtea.

-------

Actualizare - Camera Deputaţilor/PMP, USR, PNL solicită ca Iordache să demisioneze

Deputaţii PMP, USR, PNL i-au solicitat, miercuri, în plen, vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei, în timp ce Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

Deputaţii PMP, USR, PNL i-au solicitat, miercuri, în plen, vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei, în timp ce Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

"Fac apel la bărbăţia din PSD.(...). Vreau să supun: când v-a convenit, aţi întors votul în plen. Fac apel la bărbăţia din PSD şi supun la vot revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Solicit să fie supus pe ordinea de zi, că plenul este suveran, revocarea din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea", a spus liderul grupului PMP Eugen Tomac.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că Florin Iordache nu mai poate conduce şedinţa de plen.

"Sunteţi în eroare flagrantă. Vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, nu poate conduce şedinţa. Nu este vorba de revocare, ci despre conducerea şedinţei. CCR spune că plenul este suveran, iar chestiunea retragerii susţinerii grupului care v-a numit este în cazul revocării. Aici este vorba despre conducerea şedinţei. Domnule Iordache, conduceţi ilegal şedinţa. Nu aveţi dreptul că conduceţi această şedinţă. Este abuziv", a spus Barna.

Deputatul Victor Ponta a amintit de data de 3 iulie 2012, când a fost schimbată Roberta Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, menţionând că această situaţie se aplică în prezent.

"Aş vrea să intervin pe procedură în numele celor care se aflau în 3 iulie 2012 în această incintă. Am supus la vot schimbarea din funcţie a Robertei Anastase. Acolo a fost un document foarte bine scris, inclusiv de domnul Iordache şi grupul PDL a invocat că nu este de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestui lucru şi atunci PSD a spus că plenul este suveran. S-a supus la vot şi plenul a decis şi a fost schimbată Roberta Anastase. Trebuie să facem exact cum am făcut în data de 3 iulie 2012", a spus Ponta.

"Ar fi cazul să ne amintim că suntem în Parlamentul României, în templul sfânt al democraţiei. Un loc unde se lucrează şi cu majoritate şi cu minoritate. Dl. Iordache nu decideţi în mod arbitrar şi abuziv, ci plenul este suveran. Nu fiţi laş! Dacă aveţi majoritate, arătaţi-o prin vot. Aveţi curaj?", i-a spus lui Iordache deputatul PNL Florin Roman.

În replică, Florin Iordache a citit documentul prin care Liviu Dragnea îi deleagă atribuţiile de preşedinte al Camerei pentru data de 5 decembrie. "Data de 4 decembrie 2018, decizie privind delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor. În data de 5 decembrie atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor este exercitată de Florin Iordache. Deci toată expunerea dumneavoastră este contrară regulamentului. Mai studiaţi şi mai citiţi", a răspuns Iordache.

El s-a adresat lui Victor Ponta spunând: "Bănuiesc că atunci când aţi fost în Guvern nu aţi supus la vot acte neregulamentare".

"În niciun caz nu sunt laş. Am spus că voi supune votului orice cerere care este conform cu regulamentul. Fără îndoială, avem majoritate, că au plecat 2-3 colegi, nicio problemă, avem majoritate, dar important este să supunem la vot conform regulamentului", a mai spus Iordache.

-------

Liberalii au propus astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, revocarea preşedintelui acestui for, Liviu Dragnea, şi a vicepreşedintelui Florin Iordache.

"Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache", a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai daca 'puterii' i-a fost frica sa voteze, inseamna ca nu mai are majoritate, deci dragnea nu mai este in functie. Cine mai recunoaste validitatea mandatului sau?

    MECI - ÎNTRERUPT - PERDUT CU 3 la 0 PRIN DEPUNEREA ARMAMENTULUI DIN DOTARE ; JUSTITIA SĂ-ȘI FACĂ TREABA !!!!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb