CAMPANIA ELECTORALĂ A TRECUT Parlamentarii au început să "trântească" iniţiativele legate de bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 martie 2017

Parlamentarii au început să "trântească" iniţiativele legate de bănci

Cristiana Anghel: "Toate iniţiativele mele împotriva mafiei financiare au picat pentru interese personale"

Se cunoaşte că s-a terminat campania electorală. Parlamentarii au început să "trântească" iniţiativele legislative care urmăresc modificarea reglementărilor din domeniul financiar.

Proiectele de lege iniţiate de fostul senator ALDE Cristiana Anghel, care vizau faptul că nu mai pot avea titlu executoriu contractele de credit încheiate de bănci şi IFN-uri, au fost respinse, iniţiativa senatorului PNL Daniel Cătălin Zamfir, care urmărea ridicarea imunităţii conducerii BNR, a fost clasată, iar pentru cea a doamnei Anghel, care prevedea că respingerea în Parlament a raportului de activitate al BNR conduce la demiterea Consiliului Director al instituţiei, deputaţii din Comisia de buget ar fi întocmit raport de respingere.

"S-au croit să distrugă tot ce am muncit eu patru ani", ne-a spus Cristiana Anghel, care a demisionat din ALDE.

Domnia sa ne-a precizat: "Contractele de credit nu ar trebui să aibă titluri executorii, nici la bănci, nici la IFN. Ambele mele iniţiative pe acest subiect au picat în plen pe 14 februarie.

Iniţial, reglementarea aceasta pe care eu am dorit să o abrog privea doar Banca Naţională a României. În principiu, ea viza un lucru, dar s-a translatat şi la băncile private. Cum să aibă băncile private contracte executorii? Nici măcar nu m-au chemat în comisie ca să-mi spun punctul de vedere. Sunt foarte supărată, pentru că toate iniţiativele mele legislative împotriva mafiei financiare din ţară au picat pe bandă rulantă pentru interese persoanele, deoarece nu sunt acolo ca să-mi susţin cauza".

Senatorul Daniel Zamfir ne-a explicat că iniţiativa sa a fost clasată pentru că aşa se întâmplă cu proiectele de lege care nu au intrat pe circuitul legislativ până la schimbarea Parlamentului.

Proiectul poate fi reluat, însă, pentru acest lucru, mai trebuie depus o dată, ne-a precizat senatorul.

Proiectul său vizează abrogarea articolului care conferă imunitate conducerii Băncii Naţionale a României (BNR).

În expunerea de motive, parlamentarul subliniază: "Prezenta propunere legislativă îşi propune să modifice Legea nr 312 privind Statutul Băncii Naţionale a României în sensul abrogării alineatelor (3) şi (4) ale art. 25 care exonerează de răspundere civilă şi penală membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială.

Conform alineatelor (3) şi (4) ale art. 25 se statuează un regim privilegiat pentru aceste categorii de personal, un nou tip de imunitate care este de natură să creeze un dezechilibru în ceea ce priveşte răspunderea tuturor cetăţenilor în faţa legii în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, imunitate ce excede cadrului constituţional. Practic, prin menţinerea acestor prevederi în Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României, putem vorbi despre o lipsă de asumare a responsabilităţii factorilor decizionali din cadrul BNR, în condiţiile în care aceştia nu răspund în faţa legii pentru decizii de importanţă majoră asupra societăţii şi economiei româneşti.

În contextul în care a fost deja semnalat acest lucru prin Cererea de reexaminare transmisă Parlamentului României asupra Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional care conţine o prevedere similară cu cea de faţă, consider că adoptarea prezentei propuneri legislative corectează un derapaj legislativ care poate conduce la o încălcare a principiului constituţional al egalităţii tuturor cetăţenilor în faţa legii".

Cristiana Anghel a cerut, de asemenea, modificarea Statutului BNR. Fostul senator spune că articolul respectiv face ca BNR să fie "stat în stat". Potrivit acesteia, membri Consiliului de Administraţie al BNR ar trebui să aibă un singur mandat, de cinci ani, iar conducerea BNR ar trebui să poată fi demisă dacă nu îndeplineşte anumite criterii de performanţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Contractele de credit nu au voie sa aiba titlu executoriu.

    Cum e legislatia in fiecare tara a UE? 

    Va rog frumos faceti o petitie, sesizare la Parlamentul European! 

    Bine ca ati demisuonat din Alde.

    Puterea de acum face ureche suta. 

    Doamna Anghel, sa nu te intorci la catedra ca-i vei zapaci pe bietii copii, cum i-ai zapacit pe toti cu initiativele tale parlamentare. Multumeste pentru indemnizatia de 1500 lei (pentru doar 4 ani, ai luat mai mult decat pentru 30 ani de activitate didactica) si stai acasa.

    1. E una din foarte putinele initiative laudabile ale unui parlamentar roman din 1990 incoace.

      Tu esti probabil cineva legat de acest sistem mafiot care include banci, firmulite de recuperare si executorasi judecatoresti. 

      Sa-ti fie clar : NIMENI ( incluzand aici si BNR) nu e stat in stat. Anomaliile de acest gen prezente inca in Romania se vor termina destul de curand.

       

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb