CAMPANIE ELECTORALĂ / DEPUTATUL PNL DANIEL ZAMFIR: "Eu şi profesorul Piperea vom promova un Cod Comercial adevărat"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2016

"Eu şi profesorul Piperea vom promova un Cod Comercial adevărat"

"Este evident că sistemul bancar este într-un moment critic, iar noi avem nevoie de un sistem bancar sănătos, credibil şi aproape de clienţi"

"Trebuie să ţintim ajutoarele de stat către capitalul autohton"

"În ţările sărace şi corupte sistemul de taxare progresiv omoară antreprenoriatul"

Deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir candidează pentru funcţia de senator al Braşovului şi intenţionează ca, după alegeri, să iniţieze mai multe legi, care să prevadă, printre altele, reglementarea pieţei de leasing şi activitatea firmelor de recuperare. De asemenea, parlamentarul doreşte să promoveze, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, un nou Cod Comercial, după cum ne-a spus în cadrul unui interviu.

Daniel Zamfir a iniţiat Legea dării în plată şi a promovat Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Reporter: După un prim mandat de deputat, candidaţi acum pentru funcţia de senator de Braşov. Ce v-aţi propus să realizaţi începând de anul viitor, dacă veţi obţine acest mandat?

Daniel Zamfir: În primul rând vreau să duc cât mai repede la bun sfârşit, alături de colegii liberali, legea privind impozitarea profiturilor companiilor multinaţionale în România. Este transpunerea Directivei 2016/1164 din 12 iulie 2016, deci nu invenţia mea sau a vreunui coleg din PNL. Propunerea legislativă prevede faptul că impozitele trebuie să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile, în ţara în care este creată plus-valoarea, adică în România.

Statul român ar putea obţine de patru ori mai multe venituri la buget după ce legea va fi adoptată. Legea nu va afecta în niciun fel regimul fiscal aplicabil profiturilor obţinute în România şi va restabili echilibrul şi concurenţa în mediul de afaceri din ţară.

În fiecare lună, circa patru miliarde euro pleacă din România, prin intermediul firmelor off-shore, către paradisuri fiscale. N-am înţeles de ce cei de la PSD doresc ca această lege să intre în dezbatere abia din 2018. De ce să mai pierdem doi ani?

Reporter: Ce alte legi consideraţi că ar trebui să fie aprobate de urgenţă, în opinia dumneavoastră?

Daniel Zamfir: În mod cert, trebuie adoptată urgent legea salarizării unitare, tocmai pentru a repara inechităţile create de PSD cu modificările Ordonanţei 20 adoptate recent în Parlament. Degeaba spun că n-au comis inechităţi, uitaţi-vă că tocmai sindicale şi-au exprimat nemulţumirea (a se vedea analiza BNS). Legea aceasta trebuie să pună ordine în sistemul public, prin introducerea principiului echităţii în sistemul de salarizare, iar majorările să se adreseze tuturor categoriilor de bugetari. Noi susţinem o creştere de 30-40% în patru ani, în care să ajungem la un salariu mediu de 4.238 de lei.

Mai cred cu tărie că Legea prind statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) trebuie adoptată la fel de urgent, pentru că s-a văzut în toţi aceşti ani că ANPC nu a fost deloc ceea ce trebuia să fie, iar toţi preşedinţii ANPC din ultimii ani au fost în cârdăşie cu băncile, cu marii comercianţi etc. Avem nevoie de o autoritate a consumatorilor independentă, ieşită de sub papucul Guvernului, cu o structură solidă, bine plătită, care să apere cu adevărat interesele oamenilor. Acum, cu doi-patru oameni pe judeţ, plătiţi cu 900-1.200 de lei, nu se poate face protecţia consumatorului!

Reporter: Legat de bănci, cum vedeţi evoluţia sistemului bancar din ţara noastră?

Daniel Zamfir: Este evident că sistemul bancar este într-un moment critic. Nivelul de încredere este la un minim istoric! Eu cred că pe lângă curăţirea de active toxice, trebuie obligatoriu să-şi schimbe şi mentalitatea şi să devină cu adevărat un partener de încredere! Avem nevoie de un sistem bancar sănătos, credibil şi aproape de clienţi.

Reporter: Cum apreciaţi deciziile Curţii Constituţionale în legătură cu Legea dării în plată şi cu Legea conversiei?

Daniel Zamfir: Decizia privind Legea conversiei la curs istoric este aşteptată încă, dar vă voi răspunde explicit în privinţa Legii dării în plată. Deciziile Curţii, în ciuda atacului uriaş al băncilor şi a presiunilor de tot felul, au confirmat că Legea este una corectă. Singurul element asupra căruia Curtea s-a pronunţat negativ se referă la o sintagmă care, pe fond, nu influenţează în niciun fel aplicarea legii. Ca atare, Legea este în ansamblu, constituţională, Curtea a confirmat că ea se aplică atât creditelor în derulare, cât şi celor care au fost executaţi silit - asta ca să nu existe niciun dubiu - şi, de asemenea, Curtea a arătat că dreptul de proprietate al băncilor nu este afectat.

Reporter: Cum caracterizaţi programele electorale ale celor două partide principale?

Daniel Zamfir: Este cea mai vizibilă diferenţă între pragmatism şi populism deşănţat. De când sunt în politică, aşa ceva nu am mai văzut! Pe lângă eliminarea impozitului la PFA, la transferul de proprietate, pentru terenurile agricole, mai este ceva care mie mi se pare şocant: promit că vor elimina impozitul pentru autovehicule (mai mici de 1.600 cmc), tractoare, remorci, autovehicule de transport marfă. Probabil că am fi singura ţară de pe planetă care ar elimina aceste impozite şi cred că pentru a ne permite această unicitate ar cam fi nevoie să spună cei de la PSD şi de unde vor face ei banii care să acopere toate găurile pe care le anunţă.

Reporter: Ce părere aveţi despre clasa politică actuală?

Daniel Zamfir: O să vă răspund aşa: clasa politică actuală este cea cu care am trecut şi Legea dării în plată, şi Legea conversiei la cursul istoric! Dovadă că ea are resorturile şi să lupte cu sisteme cu care până acum nu a avut puterea să lupte, şi să facă schimbări curajoase, şi să-şi îndeplinească menirea de a legifera în interesul oamenilor. Că sunt minusuri încă mari, da, sunt! N-o să vă răspund că şi clasa politică este precum societatea, ci vă voi spune că acum sunt nişte alegeri în care societatea realmente poate genera o clasă politică mai bună. De ce? Pentru că oamenii trebuie să se decidă şi ei ce vor: să aleagă pe cine minte cu uşurinţă şi durere în cot pentru ce va fi a doua zi după alegeri? Pe cine promite şi luna de pe cer doar ca să treacă de ziua de 11 decembrie şi după aceea zice senin că n-a putut, asta e? Refuz să cred că aceia care sunt responsabili, calculaţi, care rezistă tentaţiei de a fi şi ei populişti, de a promite şi ei marea cu sarea, sunt...de nişă!

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre guvernarea Cioloş şi despre actualul cabinet executiv?

Daniel Zamfir: Guvernul Cioloş a fost din start un guvern de tranziţie, pe termen clar şi limitat. Ca atare, şi puterile sale sunt limitate. Greşesc cei care cer de la el ceea ce este aşteptat de la un guvern de patru ani. Sigur că sunt şi neajunsuri, miniştri mai puţin performanţi, au fost şi foarte multe schimbări. De aceea este nevoie de un guvern politic! Pentru că şi în situaţia în care pui un ministru nou, el vine cu experienţă acumulată de partid în guvernări anterioare. Un guvern politic este închegat şi răspunderea, trebuie să recunoaşteţi, este mai mare.

Reporter: Care sunt principalele obiective ce ar trebui îndeplinite ca să înregistrăm o evoluţie pozitivă a economiei?

Daniel Zamfir: Primul lucru de care avem nevoie este o fiscalitate prietenoasă şi simplificată, care să impulsioneze investiţiile. În al doilea rând, trebuie să reformăm companiile de stat: pe cele profitabile - să le consolidăm, iar pe cele care de 26 de ani înregistrează pierderi - să le privatizăm, acceptând că statul nu le poate administra eficient.

În al treilea rând, avem nevoie de o debirocratizare şi dereglementare profunde şi să ţintim ajutoarele de stat către capitalul autohton, respectiv către IMM!

Reporter: Cum apreciaţi eliminarea celor 102 taxe?

Daniel Zamfir: Eliminarea taxelor, în general, ca modalitate de relaxare fiscală, este binevenită. Dar nu este ceva nou, este un stil consacrat al PSD să introducă taxe şi impozite ca după aceea să ţipe că trebuie reduse. Ei au introdus CASS la chirii, taxa pe stâlp, supraacciza pe combustibil şi mult hulitul impozit pe bacşiş! Ca să nu mai vorbim de taxa de mediu, care, de fiecare dată când era declarată ilegală, era reinventată de PSD. Vreo 40 din cele 120 de taxe eliminate au fost introduse chiar de Guvernul Ponta! Alte 33 sunt consulare! Este foarte bine când eliminăm taxe, dar s-o facem chibzuit şi să punem ceva în loc! N-am să înţeleg de ce cei de la PSD n-au dorit să adoptăm cu aceeaşi viteză legislativă şi Legea privind impozitarea multinaţionalelor, care ar fi adus la buget, aşa cum vă spuneam, încasări de patru ori mai mari decât în prezent.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia fiscalităţii de la noi?

Daniel Zamfir: Obiectivul nostru principal este creşterea voluntară a gradului de colectare. Suntem la 28%, faţă de 39,7% cât este media UE la venituri fiscale! Ungaria este la 39%, Slovenia - la 37%, Polonia - la 33,4%. Am spus voluntară, în opoziţie cu stilul poliţienesc de azi, datele statistice arătând că o scădere a impozitelor şi a TVA duce la creşterea gradului de colectare. Noi susţinem diminuarea TVA la 16% şi reducerea taxelor pe muncă astfel încât să fie 16% per total la angajat şi tot 16% per total la angajator. Suntem categoric împotriva unui sistem diferenţiat de impozitare, pe care doreşte să-l introducă PSD, întrucât acesta ar produce birocraţie şi motivaţie pentru evaziune fiscală! Nu este un secret pentru nimeni că în ţările sărace şi corupte sistemul de taxare progresiv omoară antreprenoriatul, în timp ce cota unică îl stimulează. În plus, nici nu este drept să impozitezi mai mult pe cei care muncesc mai mult şi produc plus-valoare.

Este ruşinos că într-o ţară cu cea mai mare viteză a internetului din Europa să se stea la cozi interminabile la ghişee pentru plata taxelor şi impozitelor. Categoric, trebuie să implementăm rapid, în toată ţara, sistemul de plată online!

Reporter: Aveţi vreo iniţiativă legislativă pe care intenţionaţi să o promovaţi în noul mandat?

Daniel Zamfir: Categoric da! Lucrez acum cu profesorul Gheorghe Piperea la două iniţiative legislative, ca să reglementăm piaţa de leasing şi activitatea firmelor de recuperare. Avem în plan şi o a treia categorie de abuzuri din contracte, de care ne ciocnim toţi, dar detalii nu vă dau încă. Am lăsat la final ceea ce este şi mai important - o şi mai mare provocare la care ne-am gândit împreună - respectiv un Cod Comercial adevărat.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Abia aşteptăm noul cod comercial domn Zamfir. Sigur mătăluţă împreună cu marele profesor izvor de drept veţi scrie un cod extraordinar. atenţi, la fel ca şi până acum, să le iasă bişniţele unor dubioşi de gen Iliuţă de pe Remetea, Victoraş din Herastrău, Cătălin din Clinceni sau Adiţă din Popeşti. Fără ei s-ar dărâma ţara ! Cu siguranţă că veţi promova şi imprumuturile suspecte pe la offshoreuri de gen Mayan&Maytal Ltd., ce mai, boierie curată.

    Apropo, domn demnitar, poate îţi rupi şi 'mneata un pic de timp din campanie sau din [Fragment eliminat, conform regulamentului.] şi explici electoratului cum vei plăti un împrumut de 70.000 euro într-un an, din moment ce TU CU MÂNUŢA TA ai scris în declaraţia de avere ca nu câştigi anual decât "fro" 14.000. 

    1. Esti invidios [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ca a facut ceva pt oameni acest parlamentar si nu mai iti ies tie apele ,[Fragment eliminat, conform regulamentului.] de invidios !!!

      Vezi, cumetre, ca zic aia pe la radio ca esti cam naspa. Cica esti combinat in focare de interese. Cam nasol...

      Si vezi ca si cracea e suparat foc pe tine. Cica iti stie si nr de la pantof. Te invarti pe nisipuri miscatoare, cu lacrimi in ochi ti-o zic...

      Phaaa, am o frica de Mariusica de la Manastur de nu mai pot. Daca tot imi stie numarul de la pantofi il invit sa il afle si pe ala de la chiloti, ca aud ca e pasionat. Io nu mai pot de astia care ma gasesc in curand. Mai e si Iliuta de pe Remetea care ma "gaseste in cateva zile" de vreun an:)))))).

      Cumetre, lasa vrajeala ca mirosi cocleala. In loc de sudalmi si amenintari vino cu argumente Gogulica. Te doare ca ce am spus mai sus e cam adevarat nu "patroane"? Omu' la care prestezi cam e putred pana-n maduvioara si asta cu dovezi!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      :))) S-a primit telefonul de la Cisnadie?

      Lu cracea cica ii place rau poza aia cu nas de clovn. Inca nu se prinde daca esti deghizat sau nu... Adevarul e ca e greu de zis...

    Pentru acest interviu si activitatea avuta va alegeti cu 2 voturi minim.

    Fujikura Automotive Romania se muta in Chisinau, ceva in Rusia si Ucraina. Anul acesta a dat afara 1500 de oameni din 6000 fara sa plateasca compensari salariale. Metoda simpla: doua referate de abatere disciplinare au mers la wc si parasirea locului de munca fara acordul sefului poate inca cateva maruntisuri. In regulamentul de ordine interioara este trecut ca la 2 referate te poate da afara. Are aviz Itm cumva. Tribunalul anuleaza. Curtea de Apel da dreptate firmei. La anul mai "pleaca" 1000 de oameni. Poate intelegeti de ce Psd nu vrea impozitarea multinationalelor. 

    .

    Brd cred ca va uraste din adancul sufletului. A trecut ca risc ... Chf in fonduri de actiuni. Gasiti Brd asset. 

    1. Aaa, tu esti Fara credit

      Topsac si prostiile lui, ce vrei?

    Mare deputat, trebuia sa incepi cu dobanzile cerute de IFN-uri (Institutii financiare nebancare) si casele de amanet, nu cubancile, dar creditele tale, ale fratelui tau si ale altor parlamentari ca tine sunt luate de la banci. Fa-ti o banca cu Piperea si arata-ne tu ce conditii trebuie sa indeplineasca si alte banci. Fa experiente pe banii tai, sau, ocupa-te de IFN-uri si case de amanet, ori de firmele de colectare fier vechi (care aduna toti hotii). Si, pentru ca eu nu cred ca te intereseaza altceva decat bancile (pentru ca doar asta ai in cap), sper sa nu mai apuci alt mandat de deputat.

    Un om extraordinar si putin spus exemplar dpdv parlamentar !!! Daca si ceilalti trogloditi din parlament ar fi pe jumatate cat este domnul Zamfir Romania ar fi fost peste Germania si Franta la un loc !!!

    Iar pt postacii de serviciu contra romanilor si impotriva dl. Zamfir si Piperea doar atat va transmit : [Fragment eliminat, conform regulamentului.] !!! 

    1. Un om extraordinar Costele, nu? Daca nu va dadea si voua de-o ciosvarta acum il injurai.

    De unde atata pricepere la unii cfara pregatire ?

    Nu e mai bine sa lasam pe specilisti si cei interesati, firme adica ?

    1. Pai, nici eu nu stiu ca ultima oara cand si-a actualizat CV-u' Zamfurica scria ca a absolvit facultatea Politehnica specializarea pompe si hidrofoare. Cam singura lui pregatire cu comertul e afacerea aia cu "filiera bulgara" prin care a tras cateva milioane de euroi din bugetul public, asa ca nitica esperienta are...

    Foarte bine dl Zamfy sa-l faceti unu bun pentru romani da sa fie cu FILET PE STANGA.

    1. Smekerie cu ghivent ;)

    Un impostor penibil, acest Zamfir.

    1. Dimpotriva. Vrea el sa para un impostor caraghios si stangaci. In realitate individul e [Fragment eliminat, conform regulamentului.] uns cu toate alifiile. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb