Cauzele nobile reuşesc să îi unească pe oameni şi nici marii sportivi nu fac excepţie. O cauză, nu ne pronunţăm asupra ei, a reuşit să îi determine pe 150 de foşti şi actuali sportivi, între care şi Mike Tyson şi Floyd Landis, să semneze o scrisoare, adresată Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în care cer forului să scoată canabisul de pe lista substanţelor interzise. Demersul poate naşte zâmbete sau semne de întrebare, dar este cât se poate de serios existând şi unele argumente în favoarea lui.
Printre semnatarii scrisorii trimise la WADA prin intermediul organizaţiei Athletes for Care se numără fostul pugilist Mike Tyson, foştii jucători de fotbal american Jake Plummer şi Ricky Williams şi fostul ciclist Floyd Landis. Organizaţia nonprofit susţine efectuarea unor cercetări pentru a se descoperi beneficiile folosirii canabisului la tratarea unor probleme de sănătate. "Athletes for CARE se mândreşte cu faptul că are o reţea atât de puternică de sportivi respectaţi, care susţine scoaterea canabisului de pe lista de substanţe interzise a WADA. Facem apel şi la fani să îşi arate susţinerea semnând petiţia noas-tră de pe platform Change.org", a declarat Anna Symonds, jucătoare de rugby şi reprezentantă Athletes for CARE. În scrisoarea adresată WADA, foştii şi actualii sportivi cer înlăturarea de pe lista substanţelor interzise a THC, principalul ingredient activ al canabisului: "Am descoperit beneficiile unei calităţi mai bune a vieţii cu ajutorul canabisului şi canabinoizilor naturali, inclusiv beneficii terapeutice semnificative, iar aceste elemente pozitive ar trebui să le fie disponibile tuturor sportivilor dacă îi pot ajuta". Publicarea scrisorii vine la două zile după ce Chris Long, care şi-a încheiat recent cariera de jucător de fotbal american, a declarat că a folosit marijuana când era sportiv.
Pe de altă parte, dincolo de posibilele ironii la adresa sportivilor, la începutul acestui an, europarlamentarii au adoptat la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. În textul rezoluţiei se arată: "Este necesar ca CE şi autorităţile naţionale să coopereze la stabilirea unei definiţii juridice a canabisului utilizat în scopuri medicale şi să facă o distincţie clară între medicamentele pe bază de canabis aprobate de EMA sau de alte agenţii de reglementare, canabisul terapeutic care nu este susţinut de studii clinice şi alte utilizări ale canabisului (de exemplu, recreaţionale sau industriale)".
Rezoluţia îndeamnă Comisia şi statele membre să abordeze această problemă la nivelul entităţilor care reprezintă bariere de reglementare, financiare şi culturale ce frânează cercetarea ştiinţifică în ceea ce priveşte utilizarea canabisului în scopuri medicale şi cercetarea privind canabisul în general, dar şi să definească condiţiile necesare pentru desfăşurarea de cercetări ştiinţifice independente şi credibile, pe baza unei game largi de materiale, în ceea ce priveşte utilizarea canabisului terapeutic: "Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis şi ale canabisului în general a fost subfinanţată şi ar trebui abordată în mod corespunzător în cadrul celui de-al nouălea program-cadru şi în cadrul programelor naţionale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizări ale THC, CBD şi ale altor canabinoide în tratamentul medical, precum şi efectele acestora asupra corpului uman, incluzând aici învăţămintele desprinse din experienţa prescrierii în afara indicaţiilor aprobate a canabisului". Membrii PE au afirmat că există dovezi privind eficienţa canabisului în creşterea poftei de mâncare şi în limitarea scăderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat în scop medical poa-te diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar şi în cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite şi glaucom. În plus, reduce riscul de obezitate şi diabet şi diminuează durerile menstruale. În vreme ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat oficial că CBD, compusul canabisului, nu ar trebui să fie clasificat drept substanţă controlată, legislaţia din statele membre UE diferă mult pe acest subiect.
De asemenea, în octombrie anul trecut, Canada a devenit prima ţară din cadrul Grupului Celor 20 (G20) care a legalizat consumul de canabis în scopuri recreative, după aproape un secol de prohibiţie.