Canada a anunţat vineri reluarea finanţării agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), la mai bine de o lună după ce a suspendat-o, aşa cum au procedat aproximativ 15 ţări, relatează AFP.
UNRWA a fost în centrul controverselor după ce Israelul a acuzat 12 dintre angajaţii săi, la sfârşitul lunii ianuarie, de implicare în atacul Hamas din 7 octombrie.
"Anunţ reluarea finanţării UNRWA de către Canada", a declarat ministrul Dezvoltării Internaţionale Ahmed Hussen în timpul unui briefing de presă.
Această decizie a fost luată în special "din cauza situaţiei umanitare dezastruoase de pe teren", a spus el, subliniind că ţara sa este "prima ţară din G7 care a reluat finanţarea".
Aproximativ 15 ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Japonia, au suspendat finanţarea UNRWA la sfârşitul lunii ianuarie pentru un total de 450 de milioane de dolari, echivalentul a mai mult de jumătate din fondurile primite în 2023.
După aceste acuzaţii, ONU sa-a separat imediat de angajaţii acuzaţi şi a fost declanşată o anchetă internă. În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a încredinţat unui grup independent misiunea de a evalua UNRWA şi neutralitatea agenţiei.
"Am examinat raportul intermediar al anchetei asupra UNRWA şi am fost liniştiţi de conţinutul acestuia", a explicat ministrul canadian.
Acesta a anunţat, de asemenea, că Ottawa îşi uneşte forţele cu Iordania şi Programul Alimentar Mondial (PAM) pentru a efectua livrări aeriene de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, unde populaţia, bombardată şi asediată de Israel, este ameninţată de foamete.
Canada va furniza 300 de paraşute pentru a livra alimente şi bunuri esenţiale, a mai informat Ahmed Hussen.
Şefa diplomaţiei canadiene Melanie Joly are programată o deplasare timp de trei zile în Israel, la Ierusalim şi în Cisiordania ocupată, începând de duminică.
Tensiunile au escaladat în această săptămână între Israel şi UNRWA. Armata israeliană a acuzat luni agenţia ONU că angajează "peste 450 de terorişti" în Fâşia Gaza. UNRWA a acuzat autorităţile israeliene că au comis acte de tortură asupra unora din angajaţii săi arestaţi în Gaza începând cu 7 octombrie. În acest context, multe ţări au apărat agenţia în faţa Adunării Generale a ONU, care a creat UNRWA în 1949.