Canada se pregăteşte să ridice vizele pentru ţara noastră

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2016

Canada se pregăteşte să ridice vizele pentru ţara noastră

Actualizare 21:32 Dacian Cioloş: "Lucrurile se mişcă în vederea eliminării vizelor pentru Canada"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat astăzi că lucrurile se mişcă în vederea eliminării vizelor pentru Canada, precizând că va ţine legătura cu premierul canadian, Justin Trudeau, în acest sens.

"Sper eu să vedem progrese foarte clare şi chiar decizii (...) până la sfârşitul mandatului acestui Guvern. Discuţia pe care am avut-o cu prim-ministrul Trudeau a fost una eu consider foarte bună. Dacă înainte de a pleca acolo dânsul considera că acordul de liber schimb CETA cu Canada n-are nicio legătură cu vizele, după această discuţie a înţeles că trebuie să abordeze acest subiect la nivel politic şi că trebuie să pregătească o decizie. Văd că lucrurile se mişcă, voi ţine legătura cu dânsul şi am convingerea că vom vedea clarificări legate de poziţia Canadei cât mai repede", a declarat premierul Cioloş, la postul public de televiziune.

Acesta a precizat că, în caz contrar, ţara noastră are anumite pârghii, pe care le va folosi.

"Pentru că altfel sigur şi noi avem anumite pârghii, ca stat membru al Uniunii Europene, pe care în mod clar le vom folosi, pentru că eu nu pot să concep ca România să semneze un tratat cu Canada, fără ca cetăţenii români să poată să beneficieze pe picior de egalitate cu ceilalţi cetăţeni europeni de acest acord. E simplu", a mai spus Cioloş, invitat în jurnalul TVR1.

(S.A.)

-----------

Actualizare 18:18 Dragoş Tudorache: "Voi fi luni la Bruxelles pentru un dialog România, Comisie şi Canada pe tema vizelor"

Şeful Cancelariei Guvernului, Dragoş Tudorache, se va întâlni luni la Bruxelles cu ministrul canadian al Imigraţiei, John McCallum, dar şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Bulgariei pentru a discuta problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români.

"E o a doua întâlnire oficială la Bruxelles, luni, la care suntem invitaţi România, Bulgaria de către Comisie şi se va deplasa şi ministrul Imigraţiei McCallum din partea Canadei. Voi participa la această întâlnire. Voi avea o întâlnire bilaterală cu ministrul John McCallum şi apoi o întâlnire tripartită la care va participa şi Comisia, şi Bulgaria. Vom vedea stadiul discuţiilor şi al angajamentului pe care premierul Trudeau l-a luat în discuţia cu premierul Cioloş. Rămânem optimişti pe acest dosar, dar prefer să aştept să vedem întâlnirile de luni înainte de a mă pronunţa cu privire la rezultat", a declarat Tudorache, astăzi, la Palatul Victoria.

(S.A.)

----------

Ministrul canadian al Migraţiei, John McCallum, va participa săptămâna viitoare la o întâlnire la Bruxelles privind reciprocitatea exonerării vizelor, în contextul în care România şi Bulgaria ameninţă că ar putea vota împotriva acordului dintre UE şi Canada, relatează pagina online a CBC News.

Reacţia celor două ţări vine în urma refuzului guvernului canadian de a elimina vizele pentru români şi bulgari.

Următoarea etapă pentru ratificarea Acordului comercial UE-Canada trebuie să aibă loc la începutul săptămânii viitoare, când ministrul canadian al Migraţiei este aşteptat la Bruxelles pentru a rezolva problema generată de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele în cazul cetăţenilor români şi bulgari.

În contextul în care Uniunea Europeană intenţionează să aprobe în luna octombrie Acordul economic şi comercial complet cu Canada (CETA), această ţară trebuie să acţioneze sau riscă blocarea a acestui acord prin veto-ul statelor care nu vor ca cetăţenii lor să fie trataţi precum cetăţeni UE de rangul doi, notează CBC News.

În aprilie, Canada şi Statele Unite au primit la dispoziţie încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE privind reciprocitatea exonerării vizelor: ţările ale căror cetăţeni nu au nevoie de vize UE, trebuie, în schimb, să permită călătoriile fără vize pentru toţi cetăţenii UE.

Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari, în timp ce Statele Unite solicită vize cetăţenilor din cinci state membre UE.

Comisia Europeană se va întruni pe data de 13 iulie pentru a analiza dacă să impună un regim de vize reciproce cetăţenilor canadieni şi americani.

Biroul lui McCallum a confirmat că acesta se va afla la Bruxelles în perioada 10-12 iulie pentru a participa la întâlniri cu rolul de a susţine adoptarea CETA şi de a "reitera poziţia Canadei cu privire la mecanismul de reciprocitate al vizelor", mai scrie CBCnews.ca.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lumea a 3-a.

    Ciolos de la Brexit se trage nu fi cocos.

    Cred ca si bulgari pot merge in Canada si Sua. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb