Canada şi UE au semnat un acord comercial istoric

Ziarul BURSA #Politică / 31 octombrie 2016

Canada şi Uniunea Europeană au semnat, ieri, un acord comercial istoric, cu câteva zile mai târziu decât era prevăzut iniţial, după ce Parlamentul valon a blocat tratatul, iar câteva zeci de manifestanţi strânşi în centrul Bruxelles-ului au încercat să împiedice semnarea acordului.

Toate cele 28 de state membre UE au aprobat oficial Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA), vineri, după un parcurs cu peripeţii.

"Misiune îndeplinită!", a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk.

Negocieri dintre cele mai dure au avut loc săptămâna trecută, între oficialii UE şi Canada. Mai mult, summitul european care trebuia să se ţină joi la Bruxelles şi în cadrul căruia urma să fie semnat acordul a fost anulat, dupa ce regiunea belgiană Valonia a blocat acordul.

Totuşi, regiunile belgiene au ajuns joi la un acord asupra CETA, iar vineri parlamentul regiunii Valonia a votat în favoarea acordului UE-Canada.

Acordul de liber schimb între UE şi Canada CETA este o condiţie pentru accesul românilor fără viză în Canada şi a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de preşedintele Klaus Iohannis, în urmă cu mai mult de o săptămână, înainte de semnarea acordului comercial CETA dintre UE şi Canada.

Acesta a precizat că a ajuns la o înţelegere cu partea canadiană în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru români din 2017. Astfel, de la 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toţi românii.

Prim-ministrul belgian, Charles Michel, le-a spus reporterilor, săptămâna trecută la Bruxelles, că liderii regiunilor belgiene s-au pus de acord asupra unui text comun care sa înlăture preocupările cu privire la importurile de produse agricole şi la sistemul de soluţionare a litigiilor. "'În sfârşit am ajuns la un acord între belgieni'', a declarat la rândul său premierul regiunii belgiene Valonia, socialistul Paul Magnette, care se opunea semnării CETA în forma iniţială. "Valonia este extrem de fericită că solicitările noastre s-au putut face auzite'', a adăugat el.

Cioloş: "Am deplină convingere că problema vizelor cu Canada este rezolvată"

Premierul Dacian Cioloş s-a declarat convins, săptămâna trecută, că problema vizelor cu Canada este rezolvată, eliminarea vizelor urmând să fie anunţată formal de guvernul canadian.

El a spus că pe acest dosar "a lucrat foarte bine" cu europarlamentarul Sorin Moisă, care a fost şi este implicat şi în ratificarea CETA în Parlamentul European.

Despre CETA, susţinătorii spun că va duce la o creştere a comerţului bilateral cu 20%

Câteva zeci de manifestanţi s-au strâns duminică în centrul Bruxelles-ului pentru a protesta faţă de acordul de liber-schimb UE-Canada. Opoziţia faţă de CETA face parte dintr-o mişcare care ia amploare în Occident împotriva globalizării. Cele mai înverşunate proteste vizează proiectul de acord comercial UE-SUA TTIP.

Protestatarii spun că CETA şi TTIP vor consolida multinaţionalele şi vor degrada standardele de siguranţă alimentară, de mediu şi de muncă.

Disputa belgiană privind CETA reflectă diviziunea din ţară dintre zona de nord, flamandă, mai bogată, şi zona de sud, francofonă, care încearcă să facă faţă declinului industriilor cărbunelui şi oţelului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb