Veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor trebuie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei, nu pentru înarmarea acestei ţări, a declarat joi cancelarul austriac Karl Nehammer, după ce şeful diplomaţiei europene Josep Borrell propus ca 90% din aceste venituri să fie folosite pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei, relatează DPA.
Adresându-se presei înaintea summitului UE, Karl Nehammer a spus că în cazul unor ţări neutre, cum este Austria, acestea au nevoie să primească asigurări că dacă susţin preluarea veniturilor rezultate din activele ruseşti aceşti bani "nu vor fi cheltuiţi pe arme şi muniţii".
"Discuţia iniţială a fost că trebuie investiţi în reconstrucţia Ucrainei", a amintit cancelarul austriac. "Mie aceasta mi se pare o sugestie rezonabilă", a precizat Nehammer.
În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar împreună cu cele din G7 au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 de miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub forma de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.
Conform planului sugerat de Borrell şi care este discutat la summitul european de joi şi vineri, 90% veniturile produse de aceste active ruseşti îngheţate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie transferate Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru înarmarea Ucrainei. Diferenţa de 10% ar urma să fie folosită pentru proiecte destinate industriei militare ucrainene. Şeful diplomaţiei UE a estimat la circa 3 miliarde de euro anual veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate.
Rusia a calificat miercuri drept "furt şi banditism" propunerea lui Borrell, care, dacă va fi implementată, mai afirmă Moscova, va conduce la zeci de ani de procese şi la subminarea reputaţiei UE de apărător de încredere al proprietăţii şi de loc sigur pentru investiţii.
Alţi politicieni europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, cer confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate în Occident şi folosirea acestora atât pentru reconstrucţia Ucrainei, cât şi pentru achiziţia de arme şi muniţii destinate acesteia. "Salutăm prima propunere asupra veniturilor generate de activele imobilizate. Dar discutăm de asemenea despre activele imobilizate. Şi cred că acestea ar trebui să contribuie nu doar la reconstrucţia Ucrainei, ci şi la nevoile de apărare ale Ucrainei", a spus Nauseda la sosirea la summitul european.
Însă o asemenea măsură, cerută de asemenea de Kiev, pare cel puţin deocamdată dificilă, existând numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară, cum ar fi de pildă riscul de a tulbura pieţele financiare internaţionale şi de slăbire a monedei euro, plus că Moscova a ameninţat cu represalii dacă va fi pusă în practică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 17:27)
Dar pana acum stiam ca numai Viktor Orban e prieten cu Putin,
sunt mult mai multi si stau in umbra, probabil
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 19:16)
Mai erau 2 tiraspolezi care cred la fel ca tine. Mare secret era orientarea ăstuia. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 18:39)
PAI CU TEZAURUL NOSTRU CUM RAMINE ? NU E TOT CONFISCAT ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 19:18)
Până săptămâna trecută Rusia spunea că suntem even. Uite că abia acum și-a recunoscut furtul.
Peste 100 de ani Rusia va putea pretinde datorii, dar mai are mult de plătit până atunci.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 00:45)
Dar despre care tezaur vorbesti ?
cel furat de francezi sau de rusi ?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 07:39)
Homo sovieticus nu se dezminte, el doar minte.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 10:59)
Cel furat de rusi!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2024, 20:05)
Ba chiar ar fi o idee excelenta. In acest fel s-ar scoate si austria si ungaria la licitatie. Cu banii incasati, s-ar costrui scoli, spitale si biserici inclusiv pentru romanii din Bucivona, Tinutul Herta si Bugeac.
4. Ăștia încă se considera imp
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2024, 10:32)
Adică fostul imperiu, inclusiv cel dualist austro - ungar, construit prin intrigi și șantaj.
Sa facă ei, cum erau obișnuiți, înțelegeri cu zimperiul tarist .