Cancelarul Olaf Scholz este supus unor presiuni din ce în ce mai mari din partea partidelor rivale pentru a accelera planurile de organizare a alegerilor generale, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi al blocului parlamentar care include formaţiunea soră bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) , Friedrich Merz, solicitând un vot crucial pentru demararea procesului încă de miercuri, relatează DPA.
În urma prăbuşirii coaliţiei de guvernare, când partidul Liber Democrat (FDP) s-a retras din înţelegerea cu social-democraţii (SPD) lui Scholz şi cu Verzii, cancelarul a anunţat că intenţionează să convoace un vot de încredere în ianuarie, înaintea unor posibile alegeri în martie.
Cu toate acestea, Merz conduce apelurile pentru devansarea alegerilor, declarând revistei Stern că un discurs parlamentar planificat de Scholz miercuri ar fi o "bună oportunitate" pentru un vot de încredere în guvernul său acum minoritar.
Scholz este aproape sigur că va pierde votul, ceea ce va declanşa alegeri anticipate. Merz militează pentru o dată a alegerilor în ianuarie, scrie DPA.
Între timp, FDP îşi reînnoieşte şi el apelurile către Scholz pentru a deschide calea către noi alegeri după ieşirea sa din coaliţie.
În plus, aliaţii de coaliţie ai lui Scholz şi-au arătat de atunci deschiderea pentru alegeri anticipate, liderul demisionar al Partidului Verzilor, Omid Nouripour, declarând în ediţia de duminică a tabloidului Bild: "Noi, Verzii, am putea accepta şi o dată mai apropiată".
Aşa cum stau lucrurile, partidul lui Scholz pare să înregistreze pierderi la alegeri. Sondajele publicate de ediţia de duminică a cotidianului Bild plasează CDU/CSU la 32%, cu SPD pe locul al treilea şi în scădere, cu 15%.
Locul doi a fost ocupat de formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD)cu 19%, dar CDU/CSU a respins orice posibilitate de coaliţie cu ei.
Liderul SPD, Lars Klingbeil, a declarat că dezbaterea privind calendarul alegerilor a fost încinsă. "Cred că această dezbatere este exagerată, prea emoţională", a declarat liderul partidului pentru DPA.
La sfârşitul săptămânii, atenţia s-a îndreptat către stocul de hârtie pentru buletinele de vot după ce comisarul electoral german Ruth Brand a avertizat cu privire la "riscurile imprevizibile" datorate termenelor mai scurte în cazul în care sunt convocate alegeri anticipate, indicând posibile probleme cu achiziţionarea de hârtie. Într-o scrisoare către cancelarul Olaf Scholz, ea a avertizat şi cu privire la alte provocări logistice, cum ar fi numirea comitetelor electorale, recrutarea şi formarea asistenţilor electorali şi organizarea secţiilor de votare.
Blocul conservator de opoziţie - format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea soră bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) - a criticat-o pe Brand.
"Nu pot decât să o sfătuiesc pe comisarul federal pentru alegeri să nu se lase manipulată de nimeni. Trebuie să fim atenţi să nu ne facem de râs pe plan internaţional cu o dezbatere la acest nivel", a declarat Thorsten Frei, director general parlamentar al fracţiunii conservatoare CDU/CSU din Bundestag, pentru ediţia de duminică a cotidianului de mare tiraj Bild.
Secretarul general al CDU, Carsten Linnemann, a calificat declaraţiile comisarului electoral drept "scandaloase şi ruşinoase". "O ţară ca Germania trebuie să fie capabilă să organizeze alegeri în 60 de zile", a declarat Linnemann pentru Bild.
Brand a respins acuzaţiile de manipulare cu privire la stabilirea unei date pentru alegeri.
Comisarul electoral este un organism electoral independent, care nu este legat de instrucţiuni, ci de reglementări legale, a explicat purtătorul ei de cuvânt. "De asemenea, nu a existat nicio directivă sau influenţă asupra poziţiei comisarului electoral federal cu privire la noile alegeri". "Este responsabilitatea sa să asigure pregătirea şi desfăşurarea corespunzătoare a alegerilor federale germane şi să semnaleze riscurile", a mai declarat purtătorul de cuvânt.
În conformitate cu articolul 39 din Legea fundamentală a Germaniei, aşa cum este cunoscută constituţia, Bundestagul trebuie reales în termen de 60 de zile de la dizolvarea parlamentului de către preşedinte. Brand doreşte să utilizeze pe deplin acest termen, "pentru a putea lua toate măsurile necesare într-un mod sigur din punct de vedere juridic şi în timp util".
Industria hârtiei din ţară a respins ulterior riscurile de penurie. Directorul general al Asociaţiei Industriei Germane a Hârtiei, Alexander von Reibnitz, a declarat pentru postul de televiziune ZDF: "Dacă comandăm în timp util, putem furniza hârtia necesară pentru alegerile generale anticipate".
Luni, autorităţile electorale federale şi ale landurilor urmează să discute despre pregătirile pentru alegerile anticipate pentru camera inferioară a parlamentului, sau Bundestag.
Partidele rămase în coaliţie doresc să organizeze o şedinţă publică specială a comitetului de revizuire a alegerilor încă de marţi, pentru a discuta despre cel mai apropiat calendar fezabil cu directorul electoral care supraveghează alegerile la nivel de stat din Germania, potrivit unei cereri adresate preşedintelui Bundestagului, Barbel Bas, consultată de DPA.
Coaliţia de guvernare de la Berlin s-a prăbuşit miercuri după ce Scholz şi-a concediat ministrul de finanţe, liderul FDP Christian Lindner, lăsând doar SPD şi Verzii vicecancelarului Robert Habeck în guvern.
Coaliţia fracţionată a lui Scholz a fost asaltată de dispute încă de la formare în decembrie 2021. Necesitatea de a conveni asupra unui buget pentru anul viitor a rupt în cele din urmă alianţa. Orice coaliţie constituită de Merz este probabil să se confrunte cu dificultăţi similare.