CÂND TOŢI AŞTEAPTĂ PRODUCŢII AGRICOLE RECORD: Robinetul cu subvenţii pentru irigat - în paragină

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 iulie 2008

Robinetul cu subvenţii pentru irigat - în paragină

Organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii dau Guvernul în judecată pentru întârzierile la plata subvenţiilor aferente anului 2007

Agricultorii riscă să rămână fără apă pentru irigaţii în toiul verii. Organizaţiile responsabile cu furnizarea apei pentru irigaţii nu şi-au primit subvenţiile de la Guvern încă din luna aprilie, o bună parte riscând să se închidă, întrucât au cumulat datorii mari la furnizorul de energie electrică, iar deconturile de la stat întârzie să apară. Nu pare o noutate. Sătuli de acelaşi tratament din partea guvernanţilor, îndeosebi în ultimii ani, organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii au anunţat că dau Guvernul în judecată. "De patru ani de zile suntem ţinuţi în şocuri de către guvernanţi, iar membrii noştri au făcut demersurile necesare să dea Executivul în judecată pentru întârzierile la plata subvenţiilor aferente anului trecut", ne-a declarat Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din Româ­nia (LUAIR). Potrivit lui Nica, guvernanţii nu au mai alocat subvenţii pentru irigat din luna aprilie. Cu alte cuvinte în campania agricolă de primăvară şi în toiul verii. "Toate cele 420 de organizaţii responsabile cu irigatul a circa un milion de hectare, cât sunt irigate momentan în toată ţara, sunt într-o situaţie foarte proastă deoarece nu s-au acordat subvenţiile la energie electrică pentru pomparea apei", a precizat Viorel Nica. Reprezentanţii LUAIR ne-au precizat că sunt instalaţii care lucrează şi 18 ore pe zi, consumul de energie fiind foarte mare. Ion Lepădatu, unul din liderii LUIAR, ne-a declarat că furnizorii de apă pentru irigaţii trebuiau să primească 400 de lei la hectar pentru energie electrică, 140 de lei pentru reparaţii şi mentenanţă a instalaţiilor şi 31 de lei pentru pază, modalitatea de finanţare fiind uniformă în toată ţara.

"Dacă nu vom primi banii, nu ne rămâne decât să închidem deoarece nu mai rezistăm pe banii noştri", ne-a spus Lepădatu, care a precizat că organizaţiile au contracte încheiate cu fermierii, înţelegeri care trebuie onorate. "Noi ca fermieri

plătim o cotizaţie la organizaţiile utilizatorilor de apă, iar dacă acestea nu funcţionează ni se toate culturile", ne-a spus Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Pe de altă parte, Viorel Nica a subliniat că dacă organizaţiile nu îşi vor plăti facturile către furnizorul de energie, riscă într-un final debranşarea de la sistem şi totodată pierderea personalului.

Precizăm că furnizorul de electricitate aplică penalizări dupa 45 de zile de neplată. Ulterior, după 60 de zile, acordă avertisment, iar după 15 zile de la avertizare decide debranşarea.

Mai mult, preşedintele LUAIR a adăugat că furnizorul de energie percepe, drept penalizări, plata a două luni din media valorii energiei electrice consumate pe tot anul. "Noi am avut întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, ni s-a dat asigurări că situaţia se va rezolva, dar nu vin banii de la Ministerul de Finanţe", a menţionat Nica.

Fermierii susţin că doar ploaia le-ar putea salva culturile agricole în situaţia în care organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii vor decide să pună lacăt. Cum nici ploaia nu a fost prea darnică cu culturile de primăvară, porumbul floarea soarelui, soia şi legumele sunt principalele culturi ameninţate, deoarece, în stadiul evolutiv, nu au urmat o dezvoltare normală din lipsa apei, ne-au precizat reprezentanţi ai agricultorilor. "Absenţa irigaţiilor va duce la scăderea randamentului culturilor înfiinţate în primavara anului 2008, la costuri mai mari pe unitatea de suprafaţă, la lipsa de competitivitate a produselor obţinute pe piaţa comunitară şi la creşterea preţului produselor agroalimentare pentru consumatori", a concluzionat Daniel Botanoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb