Un teren lăsat în paragină, dar trecut în evidenţele statului ca teren agricol va deveni o pădure de peste 20 de hectare. Se va întâmpla la ieşirea din municipiul Buzău, acolo unde autorităţile locale au întocmit un proiect prin care au cerut ministerului Mediului acordul pentru amenajarea aşa zisei "centură verde a municipiului". Proiectul are deja fişa perimetrului de ameliorare gata, iar de Ziua Mondială a Mediului, ministrul Costin Alexe a venit să viziteze terenul şi să aducă buzoienilor vestea că în această toamnă se va trece de la vorbe la fapte.
Domnia sa a precizat: "Astăzi, ne spune Institutul Naţional de Statistică, România are 500.000 de hectare de terenuri degradate aşa cum vedeţi şi aici, în Buzău. Aceste terenuri apar în evidenţe ca având destinaţie agricolă, dar aici în ultimii 50 de ani nu s-a cultivat nimic. Ani la rând fie au fost perimetri de exploatare fie au fost, la un moment dat, gropi de gunoi. Astăzi sunt doar terenuri degradate şi aş vrea să mulţumesc municipalităţii pentru că a pus la dispoziţie acest teren degradat pe care s-a făcut fişa perimetrului de amelioare şi pe cele 20,2 hectare, cât avem astăzi, din care 7 hectare sunt în sit Natura 2000, în toamna acestui an, pe lângă această sălcioară pe care o vedeţi de jur împrejur, vom mai planta în cadrul campaniei "O pădure cât o ţară", o sută de mii de puieţi".
Plantările vor începe în toamnă, iar când puieţii vor ajunge la maturitate, perioadă în care supravegherea proiectului va fi încredinţată Gărzii Forestiere, întreaga pădure va fi încredinţată UA Buzău.
"Acest teren de 20,2 hectare va fi împădurit cu fonduri guvernamentale, iar după cei 5 ani această pădure va ajunge în proprietatea UAT Buzău. Pentru că ne dorim foarte mult ca prin această acţiune pe care o demarăm, la nivel naţional, cu sprijinul autorităţilor locale, să facem cea mai mare extindere a fondului forestier naţional din ultimii 30 de ani", a mai declarat Costel Alexe.
• Perdele forestiere şi la Oradea, Arad şi Iaşi
Astfel de perdele forestiere din jurul municipiilor vor mai fi create şi în alte judeţe din ţară, iar pentru toate aceste proiecte Buzăul este dat ca exemplu de bună practică.
"Sunt convins că nu ar fi bine să fie o concurentă cu Oradea, dar este important ca ceilalţi primari din ţară să preia aceste exemple de bună practică şi să fie implementate peste tot", a spus Costel Alexe.
• Buzăul, fruntaş la încălzire global
Într-un clasament făcut de Comisia Europeană, Buzăul nu stă bine deloc atunci când vine vorba despre încălzirea global. Mai exact, este municipiul care are cea mai mare nevoie de plantări.
"Din punct de vedere al mediului avem o sarcină foarte importantă în sensul de a planta cât mai mulţi copaci şi de a crea cât mai multe lucii de apă. În momentul acesta la Buzău sunt 28.000 arbori ceea ce înseamnă foarte puţini. În condiţiile în care într-o statistică a Uniunii Europene privind încălzirea globală, la Buzău a crescut medie anuală cu 1,5 grade Celsius în ultimii zece ani. Asta ne situează în acest clasament al încălzirii globale pe locul 11 în Europa şi în România pe locul I. Dacă nu vom planta foarte mulţi copaci..", a explicat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.
• Încă 8.000 de ha ar putea fi împădurite
Ministrul Mediului a cerut prefectului de Buzău să pună totul la punct astfel ca şi alte mii de hectare să poată fi împădurite asemenea celor 20 de mii pe care urmează să înceapă platările chiar în această toamnă.
"Am văzut, domnule prefect, că la nivelul judeţului Buzău mai sunt în jur de 8.700 de hectare de terenuri degradate conform Institului Naţional de Statistică care sper să fie validate în teren împreună cu colegii de la Garda Forestieră şi toate aceste terenuri prin acţiunile dumnevoastră, cu bani guvernamentali, să fie împădurite", a spus ferm ministrul Mediului.