CANDIDAŢII BVB PENTRU DEPOZITAR: INCOMPATIBILII PREZUMTIVI AU DEVENIT INCOMPATIBILI DE DREPT Întâi un ou, acum un bou

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 octombrie 2014

Întâi un ou, acum un bou

Bursa de Valori Bucureşti a înscris, cu bună ştiinţă, candidaţi incompatibili la alegerile pentru conducerea Depozitarului Central, fapt fără precedent în istoria pieţei noastre de capital.

Vineri seară a expirat termenul de depunere a candidaturilor, pentru AGA din 20-21 octombrie, iar, potrivit unor surse din piaţă, BVB a înscris toate cele nouă nume aprobate de acţionari în Adunarea Generală din aprilie, inclusiv pe Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei, şi pe administratorii Stere Farmache, Robert Pană şi Adrian Lupşan, cărora nu le este permis cumulul de funcţii prin regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În jurul celor patru s-a creat un întreg scandal încă din primăvară, însă BVB s-a bazat pe faptul că ASF va schimba regulamentul şi îi va scoate din incompatibilitate.

Unele voci au considerat, încă de atunci, că nu este normal ca Bursa să propună candidaţi neeligibili, chiar dacă exista perspectiva ridicării incompatibilităţilor până la alegerile propriu zise.

Forţând interpretarea regulamentelor, BVB a mers înainte, susţinând că cei patru s-au angajat să informeze despre orice impediment privind eligibilitatea în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Depozitarului Central care ar putea exista la momentul când se va decide alegerea lor, în conformitate cu toate regulamentele relevante care ar putea fi în vigoare la acel moment.

Ei bine, ASF a menţinut, până în prezent, regulamentul CNVM, care interzice cumulul de funcţii în conducerea BVB şi în cea a Depozitarului Central.

Se pare, însă, că BVB - care şi-a făcut un obicei din interpretarea proprie a regulamentelor, sub conducerea lui Ludwik Sobolewski - nu s-a făcut bine.

În piaţă, se vorbeşte despre o altă absurditate, respectiv că unii dintre candidaţii incompatibili ar avea angajamente să renunţe la funcţiile de la BVB, pentru cele de la Depozitar, condiţie în care speră să obţină avizul ASF.

Însă nu ar fi fost normal să demisioneze înainte, dacă tot îşi doreau să fie la cârma Depozitarului?

Se pare că lista completă a candidaţilor pentru CA-ul Depozitarului urmează să fie făcută publică, în această săptămână, după ce vor fi validate de o comisie din cadrul instituţiei.

Ceilalţi cinci candidaţi ai BVB pentru Depozitar sunt patru dintre actualii administratori - Cecilia Manta, Adrian Simionescu, Dana Mirela Ionescu şi Carmen Dumitrescu, dar şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

Pe lângă aceştia, s-ar mai fi înscris în cursă şi Adrian Tod Răileanu, de la Rombell Securities, Alin Duhnea, Senior Securities Product & Relationship Manager Citibank Europe plc, şi Petrică Tudoran, de la Estinvest Focşani.

Alegerile de la Depozitar sunt aşteptate cu interes, prin prisma situaţiei inedite, creată chiar de acţionarul majoritar al instituţiei, BVB.

Cei mai mulţi estimează ca Adunarea Generală să voteze un Consiliu de numai cinci membri la Depozitarul Central care va trebui să coopteze încă patru, în condiţiile în care nu sunt scoase din mânecă demisiile surpriză.

ASF, prin preşedintele său Mişu Negriţoiu, a repetat, aproape obsesiv, că vrea să semene cu Banca Naţională a României. Oare ar fi îndrăznit cineva care avea nevoie de avizul BNR să propună incompatibili, "că poate merge şi aşa" cu BNR?

Ludwik Sobolewski a început cu interpretarea regulilor interne ale BVB - susţinând că el, ca director general, nu face parte din personal şi, deci, are voie să cumpere acţiuni BVB, apoi, prin comportamentul în ocazia alegerilor de la Depozitar, BVB a întins limitele regulamentelor ASF. Sperăm că nu se va ajunge şi la interpretarea legii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Numai cu Sobolewski la BVB s-a petrecut hotia de la Harinvest. A deconectat Harinvest de la tranzactionare ca n-a platit comisioane iar apoi la ordinul ASF si a Depozitarului a conectat iar Harinvest să se fure si ce mai ramasese nefurat! Unde sunt banii INVESTITORILOR păgubiti prin Harinvest? LA Fondul de Garantare si BCR! Cine i-a furat? BVB, Depozitarul si ASF in cârdășie cu BRK! Cine-i acoperă? Mișu Negrițoiu cu Mircea Ursache și subalternii ! Unde ești DNA?

    iar acest lucru nu l-am facut pentru simplul fapt ca tinand cont de experienta domnului Roiss m-am gandit totusi ca ar putea ajuta economia romaneasca, dupa propriile sale declaratii atunci cand spunea ca a creat 50.000 de locuri de munca. Si asa cum domnul Spurny si echivalentul sau din Austria au luat , cel putin in declaratii,locul domnului Treichl, poate ca ar fi bine ca doamna Gheorghe sa preia pozitia domnului Roiss, mai ales acum cand la timona OMV nu se stie cu siguranta cine are ceva de spus. Asadar va rog sa ajutati pe domnul Ponta, care desi este foarte binevoitor se pare ca pentru prima data se inseala asupra calitatii unor oameni, sau mai bine zis asupra ceea ce sunt capabili :"Când l-am întâlnit, în urmă cu câteva minute pe domnul Roiss, am spus de "most profitable". Trebuia să spun - este o deformaţie social-democrată, să mă gândesc la profituri care trebuie după aceea duse în alte părţi ale societăţii, corect era să spun "the most successful" şi pentru asta vreau doar să vă mulţumesc şi să vă urez mult succes în continuare!" Asadar pentru cel mai de succes candidat Lapte si Virtute...

    Ne uitam in urma cu doi ani.De aici incep neregulile .A venit sa faca reforma a pietei de capital si a facut oGaura in Bugetele investitorilor .In coabitare cu ASF,D.C. ,ssiif Harinvest a sustras bunuri necuvenite+ actiuni si bani ale investitorilor care au avut nesansa si neinspiratia de a se adresa HArinvest-tului pentru posibilitatea de a accesa Bursa.Pe uni,chiar Depozitarul Central i-a indrumat catre Harinvest in contextul in care se stia adica Ei stiau ce mari nereguli sunt acolo.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb