CANDIDAŢII LA CONDUCEREA BNR, AUDIAŢI DE COMISIILE PARLAMENTARE Mugur Isărescu, reales în funcţia de guvernator BNR

E.O.
Bănci-Asigurări / 2 iulie 2019

Mugur Isărescu, reales în funcţia de guvernator BNR

Raportul comisiilor de buget va fi înaintat spre vot plenului Parlamentului

Actualizare Şedinţa s-a încheiat, raportul fiind înaintat spre vot plenului Parlamentului.

---

Actualizare Ionuţ Dumitru a fost votat de trei parlamentari.

---

Actualizare Balint Csabo, Gheorghe Gherghina, Cristian Popa şi Dan Radu Ruşanu, Virgiliu Stoenescu sunt noii membri ai CA al BNR, votaţi în comisiile reunite din camera Deputaţilor şi Senat.

---

Actualizare Florin Georgescu, în unanimitate, a fost reales prim-viceguvernator.

Leonardo Badea şi Eugen Nicolaescu au fost aleşi viceguvernatoru, cu unanimitate de voturi

-----

Actualizare Mugur Isărescu a fost votat în unanimitate pentru funcţia de Guvernator al BNR

-----

Actualizare Începe votul

-----

Actualizare - Începe audierea lui Ionuţ Dumitru, înscris pe lista de candidaţi, dar care, deşi iniţial susţinut de PNL, nu mai are susţinere politica.

-----

Actualizare - Guvernatorul BNR a răspuns întrebarilor adresate de parlamentari: "Criza este anunţată în toată lumea. (...) Dar eu nu cred că ne apropiem cu paşi repezi de o criză. Dar şi dacă aş fi printre cei care cred asta, un guvernator de bancă centrală nu are în atribuţiuni să prevadă acest lucru".

Isărescu a adăugat: "Toată Europa are dobânzi real negative. Noi am ţinut dobânzile în piaţă la nivel ridicat. Nu am ascuns niciodată intervenţiile în piaţa monetară. (...) În prezent, cursul tinde să se aprecieze. (...) Sperăm să aducem inflaţia înapoi, spre sfârşitul anului".

-----

Actualizare - Isărescu, întrebat care este impactul real al repatrierii aurului, după aplicarea legii care prevede acest lucru, a explicat: "Aducerea în ţară şi transformarea aurului în stoc intern înseamnă că dintr-un stoc în scopuri monetare îl transformi într-un stoc intern care nu are aceeaşi valoare. (...) Rezerva este rezervă, nu este investiţie. Obiectivul ei este să dea credibilitate şi să reducă costurile".

-----

Actualizare - Deficitele României din prezent nu sunt majore, nu sunt de nivelul celor din 2008. Deficitul de cont curent se apropie de 5%, dar nu este 14%, deficitul bugetar este mare, se învarte în jurul a 3% dar nu este la nivelul deficitului fiscal din 2008-2009, cand era 7%, a conchis domnul Isărescu, adăugând: "Avem în faţă o provocare, iar lucrarea noastră trebuie să fie eficientă. Personal, cred că trebuie să urmarim trei "c": să fim consecvenţi, să fim coerenţi şi să avem continuitate în politici".

-----

Actualizare - Convergenţa şi trecerea la moneda euro în acest mandat este un proces complex şi cu multe capcane, este de părere Mugur Isărescu, apreciind că tentaţia este să ne grăbim, dar filozofia pe care a abordat-o BNR este ca trecerea la zona euro să se facă cu foarte mare pregătire. Intrarea în zona euro nepregătiţi poate chiar să accentueze dezechilibrele, opinează oficialul.

-----

Actualizare - Isărescu: "Se spune că atunci când o bancă intra în gura presei, atunci ea are şanse reduse de supravieţuire. De aceea trebuie sa păstram discreţia cu privire la sistemul bancar"

-----

Actualizare - BNR are operaţiuni comerciale limitate, a adăugat şeful BNR, evidenţiind că banca centrală are şi rol de supraveghere a sistemului bancar: "Urmărim ca sistemul bancar să funcţioneze în condiţii de stabilitate financiară (...) băncile să funcţioneze fără să-şi asume riscuri şi să nu pună în pericol depozitele".

-----

Actualizare - Isarescu. "Lucram cu orice guvern pe care il da tara"

Acesta a mai spus că "urmărim ca mixul de politici să fie cât se poate de echilibrat".

-----

Actualizare - Isărescu: "Vom avea o abordare echilibrata in ceea ce priveste stabilitatea preturilor si a cresterii economice". Acesta a mai precizat că: "Pană la urmă ne interesează ca ţara să aibă o creştere de durată".

-----

Actualizare - Mugur Isărescu: "Noua conducere va urmări stabilitatea preţurilor şi o inflaţie de 2,5%, plus/minus un procent, concomitent cu păstrarea unei creşteri economice de durată, sustenabilă."

-----

Actualizare - Guvernatorul Mugur Isărescu vorbeşte în numele întregului grup: "Vom merge pe aplicarea legii, pe îndeplinirea mandatului BNR, dar şi pe îndeplinirea programului stabilit cu Guvernul, cu conlucrarea tuturor partidelor şi societăţii civile - programul de trecere la zona euro".

"Ne vom gandi şi la formula în care să ajutăm băncile să pună în practică ceea ce se numeşte fintech", a mai spus Mugur Isărescu. Acesta a adăugat că un alt obiectiv concret al BNR se referă la sistemele de plăţi.

-----

Actualizare - Audierile au inceput. Sunt prezenţi şi Florin Georgescu, Virgil Stoenescu, Leonardo Badea, Cristian Popa, Eugen Nicolaescu, Dan Radu Ruşanu, Ionuţ Dumitru, Gheorghe Gherghina, Balint Csaba.

-----

Actualizare - Guvernatorul Mugur Isărescu a venit la şedintă. Audierile trebuie sa înceapă.

-----

Candidaţii pentru noul Consiliu de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR) urmează să fie audiaţi, astăzi, în Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, ieri, că social-democraţii vor susţine candidaturile lui Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi Leonardo Badea (preşedintele ASF) pentru conducerea Băncii Naţionale (guvernator, prim-viceguvernator şi viceguvernator). Pe lângă aceştia trei, PSD îl mai susţine pe Gheorghe Gherghina, pentru un post de membru în CA al BNR. ALDE îl propune ca viceguvernator pe Dan Radu Ruşanu, fost şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Din partea PNL, candidaţii finali sunt Eugen Nicolăescu (pentru funcţia de viceguvernator) şi Virgil Stoenescu (membru).

USR şi-a menţinut propunerea, susţinându-l pe actualul director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa (pe poziţia de membru), iar UDMR îl propune pe Balint Csaba (membru), de profesie economist, în locul lui Agnes Nagy.

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de Administraţie format din nouă membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive pe o perioadă de cinci ani, existând posibilitatea reînnoirii mandatului.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. incapabil sa transforme peste 5 miliarde EUR din caputalul propriu atasat primei de capital in profit. Sub atenta supraveghere a domnului Isarescu nici in anul 2018 Erste nu a aplicat la calculul riscului de credit metoda modelelor interne asa cum o face in toate tarile UE unde are subsidiare cu exceptia Romaniei unde se aplica inca metoda standard conform artcolului 114 CRR, sic coincidenta. Realegerea domniei sale ca competent guvernator va fi o foarte mare greseala pentru cei care il sustin deoarece votantii vor spune: daca asa stiu parlamentarii sa verifice competentele celor ce decid viitorul economic financiar atunci e clar cat sunt ei insusi de competenti. Dar cine sunt eu sa dau sfaturi unui for competent si cu responsabilitate decat o mica bruta:-)

    1. Se rezolva cu “taxa” pe BCR Banca pentru Locuinte

    Manolică reales,

    La al "n"-lea Congres.  

    Scârbă și vomă împotriva tuturor ce-au girat pe acest securist. 

    Foarte bună și utilă relatarea. Bravo, felicitări!

    Dacă e așa bunul noul Consiliu al BNR de ce sare iar euro de la 4.72 la 4.73 și sunt numai previziuni de creștere? Să nu mă luați cu indicatorii economici că nu există economie în România....numai faptul că e Badea Leo acolo și crește automat cursul la 4.75. Țară fără viitor!

    1. pai si acum o luna cursul era peste 4,76.ce legatura e cu realegerea lui isarescu?

      La ce s-a promis cu EUR - vezi Cipru

    In comisiile parlamentare audierea candidatilor nu sa facut cvorum,iar Mugur Isarescu trebuie sa astepte la alegerile parlamentare din 2020,

    Doamne fereste! Eternul Manole. Asta e ca Ceausescu, de neinlocuit. Spre deosebire de Ceausescu care era un patriot asta ne vinde pe valuta. De fapt suntem vanduti de mult doar ca unii nu au aflat inca .......

    Cam multa unanimitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb