Candidaţii minori decid soarta candidaţilor majori

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 1 septembrie

Sorin Rosca Stanescu

Cum aşa? Aparent, lansez un paradox. Dar numai aparent. Voi demonstra, în cele ce urmează, că o puzderie de candidaţi prezidenţiali, care nu au nicio şansă de a intra în cel de-al doilea tur, îi pot depuncta sau le pot aduce punctaje celor patru candidaţi majori, care sunt Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion şi Mircea Geoană.

Candidaţii minori sunt o puzderie şi nici unul dintre ei nu-şi imaginează în mod realist că ar putea să devină Preşedintele României sau măcar să se califice în turul doi. Dar toţi sunt conştienţi că pot juca un rol. Şi sunt hotărâţi să facă totul pentru a beneficia ulterior de o susţinere politică din partea viitorului preşedinte, ajutându-l pe acesta, în mod direct sau indirect, să câştige. Într-o ordine aleatorie, aceşti candidaţi minori sunt următorii: Cristian Terheş, fost membru PSD, fost membru PNŢCD, fost membru AUR, actualmente preşedinte al Partidului Naţional Conservator Român. Acesta, odată înscris în cursă, va atrage de partea lui votanţi suveranişti, scăzând astfel scorul lui George Simion şi diminuându-i acestuia şansele de a creşte de la 15%-17%, cât are în prezent, până la un procent care să-l califice pentru turul doi. Diana Şoşoacă se anunţă a fi un alt candidat minor, care va produce aceleaşi efecte negative în ceea ce-l priveşte pe George Simion. Există însă alţi candidaţi care vor lovi în prezidenţiabilii cu şanse de a intra în finală. Cristian Diaconescu, care tocmai şi-a anunţat candidatura ca independent, va defila cu certitudine pe un culoar de stânga, aspirând un anumit număr de votanţi care, în absenţa domniei sale, l-ar fi creditat pe Marcel Ciolacu. Acelaşi rol, dar mai agresiv, îl va juca Ana Birchalll, atât în ceea ce îi priveşte pe Marcel Ciolacu, cât şi în ceea ce îl priveşte pe Mircea Geoană. În primul tur de scrutin, se înscrie şi Popescu Piedone, din dorinţa de a-şi promova în parlament câţiva membrii ai partidului pe care îl conduce, dar şi de a-i transfera voturi în turul doi, în schimbul unor beneficii, lui Marcel Ciolacu. Dar până la turul doi, în primul tur, ia voturi de-ale acestuia. Elena Lasconi va încerca să rupă ceva din bazinul electoral PNL, la fel ca şi Ludovic Orban şi Mircea Diaconu, dacă acesta va concura. În fine, Mircea Geoană, care conform cercetărilor de piaţă ar putea fi plasat cu procentele sale de circa 15% în rândul candidaţilor majori, dacă nu va reuşi prin nu ştiu ce minune o performanţă, în condiţiile în care nu se poate avânta în campanie cât timp nu este desemnat succesorul său la NATO, va putea juca şi rolul de candidat minor. Deşi îşi afirmă cu îndârjire independenţa, e clar că şi el se adresează marii familii a socialiştilor, ceea ce înseamnă că în primul tur va lua voturi de la Marcel Ciolacu. Tot în rândul candidaţilor minori, poate fi inclus şi Kelemen Hunor, care în primul tur va lua voturi atât de la PSD cât şi de la PNL, voturi pe care le va tranzacţiona atâta cât va putea să transfere în finala prezidenţialelor, în beneficiul probabil al lui Marcel Ciolacu.

Dar aceşti prezidenţiabili minori pot fi relevanţi şi din alt punct de vedere decât cel al capacităţii pe care îl au de a aspira procente care altfel s-ar duce către prezidenţiabilii majori. Pentru a-şi desfăşura campania, prezidenţiabilii minori vor susţine o serie întreagă de teze, fie social democrate, fie liberale, fie suveraniste, dar în acelaşi timp vor avea, aşa cum este firesc într-o campanie electorală, discursuri critice la adresa unor competitori. Ei vor desfăşura puternice campanii negative pe posturile de televiziune la care vor avea acces, precum şi în presa scrisă, afiliată sau neafiliată, dar care va fi dispusă să le preia mesajele, măcar de dragul audienţei.

Şi în încheiere, mă refer şi la un alt aspect, legat tot de proliferarea candidaţilor minori. Fiecare dintre aceştia - iar în prezent, sun anunţaţi circa 20 - pentru a se putea înscrie în cursă vor trebui să strângă peste 200 de mii de semnături de adeziune. Ceea ce ne duce la o cifră de patru milioane. La rândul lor, candidaţii majori îşi vor accelera motoarele electorale la maximum pentru a obţine cât mai multe semnături. Ei nu se vor mulţumi la acel minimum de 200 de mii şi vor încerca să-şi încordeze muşchii electorali şi din acest punct de vedere. Ceea ce înseamnă că PSD va încerca să strângă, în favoarea lui Ciolacu, două milioane de semnături, liberalii vor transpira şi ei pentru un milion, George Simion va încerca să depăşească pragul de 500 de mii, iar Geoană, cu toţi sponsorii pe care îi are în spate, la rândul său va încerca să acumuleze 3-4 sute de mii de semnături. Deci trăgând o primă linie, constatăm că prezidenţiabilii majori şi-au fixat în total o ţintă de aproape patru milioane de semnături. Patru milioane de la aceştia şi cu patru milioane de la prezidenţiabilii minori, dacă toţi vor strânge numărul de semnături prevăzut în lege, înseamnă opt milioane. Câţi români sunt dispuşi să se prezinte la vot în primul tur de scrutin al prezidenţialelor? Din experienţa alegerilor anterioare, rezultă că la primul tur nu se vor prezenta mai mult de 50% dintre cetăţenii din România şi din diaspora cu drept de vot. Ceea ce înseamnă că prezidenţiabilii nu prea ies la socoteală. Fie unii dintre ei îşi vor face numărul, adică vor face gălăgie pozitivă şi negativă, dar nu se vor putea înscrie în cursă, fie vor frauda listele de semnături. Este încă o temă pe care în mod obligatoriu trebuie să o avem în vedere. Abia în cel de-al doilea tur de scrutin este posibil să se prezinte la vot circa 60-70% dintre electori. Dar, atenţie, acest procent nu va exista în primul tur.

Realist vorbind, toate prognozele analiştilor, în această discuţie prognozele mincionoase sau pur şi simplu eronate ale institutelor de cercetare pe piaţă vor trebui să ţină cont, de dragul acurateţii, de rolul pe care îl vor juca nu numai candidaţii majori, ci şi candidaţii minori. Nu numai partidele care îi susţin pe candidaţii majori, ci şi grupurile de interese care îi susţin pe candidaţii minori.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cred ca surpriza va fi furnizata de Lasconi! Pe de alta parte, daca PNL-ul l-ar fi desemnat pe Marga, sansele acestuia, si-n primul tur si-n turul doi, ar fi fost cu mult peste ce poate oferi maCiuca. Marga ar fi "muscat" serios si din procentele sosoacei si-ale a(i)uristului, fiind una dintre vocile reprezentative care au subliniat raspicat ca Ucraina detine teritorii care ar trebui retrocedate unor tari vecine, inclusiv Romaniei.

    1. Fugi domle d'aci cu rusofilul Marga! Musteste de muscalism "dom profesor"

      Adevarul e pentru tine ca tamaia pentru necuratul! Sau tu esti papagalul ala cu "putler", "mujicii"...? Fara argumente, doar cu comentarii repetitive pana la enervarea chiar si a celor care te platesc sa le postezi!

      Aia cu putler si mujicii e o papagalița , nu mai cere argumente de la astia , probabil nici nu stiu ce-i ala

      Se incearca tot felul de petarde cu lasconi, nu va fi nici o surpriza. Va fi maxim in 10% , lumea normala nu tolereaza neomarxismul m UeSeRist si nu crede nimeni in lozincile lui madame. Intai sa isi faca ordine in familie apoi sa pretinda ca tine si tara in ordine.

      Politic vorbind dl Marga e un iresponsabil. Când ești în NATO care acum te protejează nu poți vorbi de alte granițe ale României!

      Serios?! A fost data afara Turcia din NATO si inca n-am aflat noi? Si, in alta ordine de idei, apartenenta la orice organizatie internationala, sau oricare alianta, anuleaza interesul national? Devenim astfel, prin astfel de aliante, emasculati ca natiune?

      Interesul national al Romanie este:

      - sa piarda rusia razboiul si daca nu se poate 

      -sa se distruga cat mai mult cele2 tari slave intre ele. 

      Interesul national al Rusiei este cel care il enunti tu mereu pe aici.

      Ce coincidenta! 

    sts-ul si stapanii din afara , hotarasc , vezi alegerile din 2009

    Totul e decis deja . Visele de marire nu isi regasec locul . Fiecarui candidat principal i se opun un numar de cel putin doi alti candidati care „ fura ” voturile in primul tur din electoratul principal .In aceste conditii nici un candidat nu poate trece de 15-20 procente in primul tur ceea ce ofera celor doi candidati sprijiniti de marile partide posibilitatea de a se confrunta in turul doi atunci cind dreapta cistiga alegerile si cel ramas in cursa de stinga fiind le pierde .

    1. Nu e dreapta si stanga ci ceea ce sustine Inalta Poartă. Romania e tara bananiera

      asta-i consolarea celor de la aur. e altii care decide.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb