Candidatul propus de SIF Oltenia, administratorul surpriză din conducerea "Electrica"

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2014

Candidatul propus de SIF Oltenia, administratorul surpriză din conducerea "Electrica"

Nicolescu: "Eficientizarea şi depolitizarea Electrica, misiunea noilor membri CA"

Noua conducere va avea sarcina să analizeze oportunitatea preluării unor distribuţii de electricitate controlate de Enel în ţara noastră

Actualizare 21:33 Grigorescu, Cionga, Buşu, Rothschild şi Boersma, cele mai multe voturi

Acţionarii Electrica au ales, în AGOA de ieri, un nou Consiliu de Administraţie, iar dintre cele 15 propuneri înaintate de acţionari cele mai multe voturi au fost cumulate de: Victor Vlad Grigorescu şi Victor Cionga (propuşi de stat prin Ministerul Economiei - Departamentul pentru Energie), Cristian Buşu (propus de SIF Oltenia), Arielle Malard de Rothschild (propusă de ING Pensii) şi Michael Adriaan Maria Boersma (propus de BERD).

Conform unui comunicat remis azi redacţiei, la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) de ieri au participat, direct sau prin reprezentanţi, acţionari deţinători a peste 70% din capitalul social. Aceştia au ales, prin metoda votului cumulativ, cei 5 membri ai CA şi au votat contractul de administraţie şi remuneraţia membrilor Consiliului. Întrunirea a fost prezidată, prin împuternicirea CA în funcţie, de Ioan Roşca, director general şi administrator executiv al Electrica SA.

Oficialul a declarat: "Este un Consiliu de Administraţie echilibrat, reprezentativ, cu experienţă dovedită în diverse domenii relevante pentru Electrica. Este un pas important pe care compania l-a făcut în implementarea unei Guvernanţe Corporative la standarde internaţionale, după aprobarea noului Act Constitutiv. Sunt convins că expertiza membrilor noului Consiliu de Administraţie va constitui un mare avantaj în îndeplinirea ţintelor pe care societatea şi le-a propus în urma derulării ofertei publice iniţiale, iar Consiliul va susţine managementul Electrica în implementarea de măsuri pentru eficientizarea activăţii Grupului şi aducerii de plus valoare pentru acţionari".

AGOA a aprobat şi rapoartele de activitate pentru trimestrul I şi semestrul I din 2014 ale administratorilor neexecutivi în funcţie ai Electrica, iar mandatele acestora au încetat de drept prin alegerea noilor membri, se mai arată în comunicat.

În privinţa noului Consiliu de Administratie, actionarii au aprobat o durată a mandatului membrilor de 4 ani şi au ales ca remuneraţia şi contractul de administraţie să fie conform variantelor propuse de BERD. În acelaşi timp, acţionarii au delegat reprezentantul Departamentului pentru Energie să semneze contractele de administraţie, în numele acţionarilor, cu noii membri ai CA.

Data de 7 octombrie 2014 a fost aprobată ca "data de înregistrare" pentru identificarea acţionarilor asupra cărora se răsfrâng efectele hotărârii AGOA, conchide documentul citat.

---

Arielle Malard de Rothschild, Victor Vlad Grigorescu, Victor Cionga, Cristian Buşu şi Michael Adriaan Maria Boersma sunt noii administratori ai Electrica SA, potrivit mai multor surse din rândul acţionarilor care au participat la Adunarea Generală de ieri.

Primii trei erau daţi drept câştigători siguri, datorită susţinerii statului, iar BERD era de aşteptat să îşi impună un candidat în noul CA, astfel că miza era cel de-al cincilea scaun de administrator. Voci din piaţă se aşteptau ca, în board, să intre unul dintre cei doi brokeri care s-au ocupat de listarea "Electrica", respectiv Mihai Lazăr, de la Raiffeisen, sau Bogdan Iliescu, de la BRD.

Pe teren, situaţia a stat cu totul altfel, mai multe voturi obţinând Cristian Buşu, membru în Consiliul de Administraţie SIF5 Oltenia şi susţinut de această companie.

Cristian Buşu a fost membru şi în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor la Fondul Proprietatea, iar pentru CA-ul SIF5 fusese susţinut chiar de FP.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Am încredere în noua echipă de la Electrica. Este o echipă complementară, formată din oameni cu experienţe profesionale diferite. Noii membrii CA au misiunea să eficientizeze, să depolitizeze şi să profesionalizeze societatea, ca să transforme Electrica într-un exemplu de guvernanţă corporativă pentru România".

Statul român i-a susţinut, în AGA de ieri, pe Victor Vlad Grigorescu şi pe Victor Cionga, precum şi pe Arielle Malard de Rothschild, vicepreşedintele pentru Europa Centrală şi de Est a Rothschild & Cie Banque - ca membru independent.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) i-a propus pe Pedro Mielgo Alvarez şi Michael Adriaan Maria Boersma.

Pe lista candidaţilor la posturile de membrii CA Electrica s-au mai regăsit Ovidiu Demetrescu - managing partner în cadrul companiei de asigurări London Broker, Bogdan George Iliescu - director la BRD Corporate Finance, Mihai Lazăr - Managing Director Intermediere Acţiuni din Piaţa de Capital pentru Raiffeisen Bank România şi Cristian Rizea - unul dintre micii acţionari.

Noul CA va avea, pe lângă misiunea de eficientizare a holdingului Electrica, şi sarcina să analizeze cu mare atenţie oportunitatea preluării unor distribuţii de electricitate controlate de Enel în ţara noastră şi scoase recent la vânzare. Surse din piaţă au declarat, recent, pentru ziarul BURSA, că Enel solicită circa 1,2 miliarde de euro pentru distribuţiile Muntenia Sud şi Dobrogea.

Ministrul delegat pentru Energie a declarat, însă, în repetate ocazii, că statul român este interesat de preluarea activelor Enel, dar nu la orice preţ, dar şi că distribuţia Enel din Dobrogea este considerată activ strategic unde companiile străine nu sunt binevenite.

Surse din Electrica ne-au spus, ieri, că societatea va cunoaşte o nouă abordare a planurilor de investiţii sub umbrela noului CA care este format în principal din finanţişti, mai ales că societatea analizează achiziţii atât de importante.

Victor Cionga : "Listarea a creat condiţiile începerii unei noi faze în dezvoltarea Electrica"

Victor Cionga s-a declarat onorat de alegerea sa în poziţia de membru al CA al Electrica.

Domnia sa ne-a transmis: "Electrica este o companie cu un potenţial deosebit şi mă bucur că fac parte din echipa care va transforma această companie în cel mai mare jucător naţional din sector şi probabil într-unul regional. Listarea din vara trecută a însemnat un succes care a creat condiţiile începerii unei noi faze în dezvoltarea societăţii. Într-un fel, putem vorbi de începutul unui nou drum pentru companie".

Potrivit lui Victor Cionga, această poziţie (de membru al CA-ului ales de prima AGA după listare) aduce cu sine responsabilităţi şi obligaţii.

Domnul Cionga a continuat: "Cuvintele cheie care îmi vin pe moment în minte sunt: lucrul în echipă şi lucrul pe bază de proiecte. Cred cu tărie că printr-o bună colaborare cu executivul companiei vom reuşi să ne îndeplinim toţi datoria- aceea de a ne asigura că Grupul Electrica va avea o creştere sănătoasă, va deveni mai eficient, şi, în viitor, va avea performanţe care vor depăşi aşteptările acţionarilor. Pentru aceasta, ne aşteaptă pe toţi cei implicaţi o perioadă de efort în a înţelege mai bine situaţia existentă în vederea construirii şi apoi aplicării strategiei de dezvoltare a grupului".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar cum a ajuns victor cionga de la fp, bvb, la electrica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb