Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a cunoscut un salt brusc luni şi ieri. Dacă tranzacţiile pentru duminică s-au încheiat la un preţ mediu de 199,17 lei/MWh, energia contractată pentru ziua de ieri pe PZU a urcat cu 23,6%, la preţul mediu de 246,24 de lei/MWh.
Operatorii din piaţa de energie pun acest salt şi nivelul ridicat de preţ pe seama caniculei din ultimele zile, care a sporit considerabil cererea de energie. Scumpirea s-a produs şi pentru că oferta din piaţă a fost limitată întrucât Unitatea 1 a centralei nuclearoelectrice Cernavodă se află într-o perioadă de revizie.
Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi pe PZU a scăzut cu aproape 17% faţă de nivelul înregistrat pentru ieri, dar tot este peste preţul mediu al zilelor de sâmbătă şi duminică. Scăderea preţului se datorează şi surplusului considerabil de oferte de pe PZU, marcat de un volum total tranzacţionat pentru astăzi de 17.736,314 MWh, cu circa 38% mai mare decât cel înregistrat pentru ziua de ieri. Operatorii din piaţa de energie susţin că, în câteva zile, piaţa nu va mai cunoaşte fluctuaţii atât de mari întrucât Unitatea 1 va ieşi din revizie, iar "Nuclearelectrica" va veni cu o ofertă suplimentară pe PZU.
Piaţa spot de electricitate -PZU - a mai cunoscut, în lunile aprilie şi mai, fluctuaţii zilnice ale preţului mediu al energiei electrice. Potrivit declaraţiilor unor operatori din piaţă, acestea au fost cauzate de modul în care ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a realizat profilarea orară a cantităţilor de energie electrică pentru piaţa reglementată. Operatorii susţin că acest lucru a condus la dezechilibre, resimţite în preţurile şi cantităţile electricităţii tranzacţionate zilnic pe piaţa spot.
Producătorii şi furnizorii de electricitate pentru consumatorii captivi s-au plâns, încă de la începutul anului, de modul în care ANRE a stabilit cantităţile orare din contractele de portofoliu, care au ca destinaţie finală consumatorii captivi. În această primăvară, reglementatorul a încercat să remedieze situaţia, dar nu a reuşit pe deplin.