CAPITAL ECONOMICS ATRAGE ATENŢIA Redresarea băncilor din Ungaria nu va fi de durată

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2019

Redresarea băncilor din Ungaria nu va fi de durată

Boom-ul creditului va încetini

Boom-ul creditului din Ungaria este aşteptat să încetinească, deoarece unii dintre factorii care contribuie la această creştere importantă nu sunt sustenabili, potrivit Capital Economics, care susţine că redresarea pieţei împrumuturilor din sectorul privat al Ungariei a fost un motor important al creşterii economiei ţării în ultimii ani.

Ungaria a dat dovadă de rezistenţă într-un mediu extern nefavorabil, creşterea sa - care continuă să depăşească estimările analiştilor - fiind stimulată de sporirea cheltuielilor gospodăreşti şi a investiţiilor. Analiştii sunt de părere că expansiunea PIB-ului Ungariei a atins un vârf de 5,1% în trimestrul al doilea din 2019, nivelul fiind cel mai ridicat din UE, conform intellinews.com.

Evoluţia detaliată a sectoarelor economice din Ungaria va fi publicată la data de 30 august, însă specialiştii preconizează ca cei doi factori principali ai expansiunii - cheltuielile gospodăriilor şi investiţiile - vor încetini.

Băncile maghiare au continuat să-şi extindă bilanţul anul trecut, datorită creşterii creditării. Împrumuturile gospodăriilor au consemnat, în 2018, cea mai mare rată de creştere de după 2010, iar creditarea destinată corporaţiilor non-financiare (NFC) a sporit cu 15% în ritm anual, acesta fiind cel mai rapid ritm de expansiune din 2008.

Capital Economics estimează că sporirea creditării începând cu 2016 a cres­cut nivelul investiţiilor cu peste 10%.

În condiţiile în care, în Ungaria, împrumuturile restante raportate la PIB sunt la un nivel ce depăşeşte cu puţin o treime din media UE, banca centrală de la Budapesta nu vede ris­curi în ritmul actual de extindere a creditării, potrivit sursei citate. În 2018, împrumuturile ca procent din venitul disponibil al gospodăriilor au reprezentat doar jumătate din nivelul înregistrat în 2008, ceea ce reduce ris­cul de îndatorare excesivă.

De asemenea, banca centrală a instituit reguli privind plafonul datoriilor şi a obligat băncile să înlocuiască creditele cu dobândă variabilă cu împrumuturi cu rată fixă, ca să reducă riscurile.

În plus, băncile maghiare au reuşit să reducă ponderea creditelor neperformante (NPL), care au scăzut de la un vârf de 17% din împrumuturile brute în 2013 la puţin peste 2% în primul trimestru din 2019.

Capital Economics se aşteaptă ca expansiunea creditului să încetinească în Ungaria, deoarece condiţiile de pe piaţa bancară nu vor mai fi foarte relaxate. Analiştii preconizează că banca centrală va înăspri treptat politica monetară şi va creşte ratele dobânzilor, iar creşterea cheltuielilor retail şi a inves­tiţiilor va fi mai limitată.

Capital Economics mai atrage atenţia că boom-ul creditelor va umfla bula imobiliară, existând semne de supraîn­călzire a pieţei de profil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se va ocupa Soros de acest aspect!.

    probabil tot bugetarii acceseaza credite, ca si in Romania, ceea ce de fapt e o mare minciuna si pacaleala a cresterii economice in contextul in care Ungaria se depopuleaza masiv, ungurii emigrind in masa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb