Capital Economics: "Implicarea FMI oferă credibilitate acţiunilor Guvernului"

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 septembrie 2010

Capital Economics: "Implicarea FMI oferă credibilitate acţiunilor Guvernului"

Faptul că Guvernul rămâne ferm în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este benefic economiei româneşti, în climatul actual, este de părere David Oxley, economist în cadrul Capital Economics.

"Implicarea Fondului oferă credibilitate acţiunilor Guvernului. Cu toate aces-tea, măsurile de austeritate necesare pentru a îndeplini condiţiile acestui împrumut, precum şi un viitor împrumut, vor presupune costuri", ne-a declarat David Oxley.

Domnia sa a spus că remanierea Guvernului nu prezintă niciun fel de risc pentru împrumutul contractat de la FMI, însă subliniază situaţia politică tensionată, iar pers-pectivele pentru economia Româ-niei rămân sumbre.

Analistul precizează că, în urma măsurilor de austeritate din luna iulie care au inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public şi majorarea cu 5 puncte procentuale a TVA, Guvernul a îndeplinit condiţiile aferente împrumutului până în prezent. În acestă privinţă, remanierea Guvernului nu pare să prezinte riscuri imediate la acest acord cu instituţia internaţională. "Cu toate acestea, Parlamentul rămâne profund divizat privind măsurile de austeritate ale Guvernului", spune David Oxley.

Capital Economics estimează că moneda naţională ar putea să se deprecieze până la un nivel de 4,40 lei/euro până la sfârşitul acestui an, de la 4,28 lei/euro în prezent. "Se pare că politicienii au ajuns în prezent la sfârşitul unui ciclu de relaxare monetară", a spus David Oxley.

În orice caz, având în vedere impactul măsurilor de austeritate pe piaţa internă, precum şi recuperarea pieţelor cheie de export din zona euro care va încetini în 2011, perspectivele pentru economia românească rămân sumbre.

"Ne aşteptăm ca economia să se contracte cu aproximativ 2,5% în acest an, şi ar fi bine să stagneze în 2011", a spus analistul Capital Economics, adăugând că este puţin probabil ca România să-şi revină la rata potenţială de creştere de aproximativ 4% până în 2013, cel mai devreme".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb