Capitala Ungariei se mută la Băile Tuşnad

Sorin Roşca Stănescu
Editorial / 12 iulie 2023

Sorin Roşca Stănescu

"Noi ungurii nu suntem o rasă mixtă şi nu vrem să devenim o rasă mixtă". Aceasta a fost afirmaţia care a stârnit un puternic ecou internaţional data trecută când Viktor Orban a onorat din nou România prin prezenţa sa la Băile Tuşnad. Este cât se poate de previzibil că, aşa cum este stabilită ordinea de zi a aşa-zisei Universităţi de Vară de către Tokes Lazslo, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, va ieşi din nou un mare scandal. Naţional şi internaţional. Temele dezbătute vor viza educaţia - din nou se va insista pentru dezvoltarea învăţământului de toate gradele exclusiv în limba maghiară -, situaţia cimitirului din Valea Uzului - altă temă explozivă -, autonomia administrativă a zonelor locuite de maghiari din România, dar şi din alte state europene şi, fără doar şi poate, o pledoarie virulentă împotriva susţinerii de către NATO şi Uniunea Europeană a eforturilor Ucrainei de a se elibera de ruşi.

Este de aşteptat deci ca, din nou, Viktor Orban să genereze un tsunami. Cu efecte puternice în România, dar şi în rândul statelor NATO şi UE. Mă întreb - şi am tot dreptul să fac acest lucru - cum ar fi dacă românii din Ungaria s-ar întâlni anual cu românii din România şi de pretutindeni, în prezenţa conducătărilor lor politici, pe malul Lacului Balaton. Pentru a promova teze antimaghiare. Ce s-ar întâmpla dacă conducătorii politici ai României ar organiza asemenea dezbateri pe teritoriul Ungariei şi ar jigni în mod consecvent sensibilităţile maghiarilor. Cum ar reacţiona oare guvernul de la Budapesta într-o asemenea situaţie? Nu cumva oamenii politici care vor atenta în felul acesta la sensibilitatea maghiarilor vor fi declaraţi persona non grata? Şi vor fi împachetaţi şi expediaţi în ţara de origine? Oare de ce există această instituţie denumită "persona non grata", care permite, conform dreptului internaţional, ca anumitor propagandişti şi anumitor lideri politici să nu li se mai permită intrarea şi prezenţa în statele pe care le-au insultat? Ne convine oare nouă, românilor, declanşarea unui nou scandal? Nouă? Sau lor? Adică oamenilor politici de la Bucureşti, pentru care mutarea temei de dezbatere publică de la marile provocări interne la provocări de tip naţionalist şi iredentist ar putea fi benefică. Cum se explică altfel că autorităţile de la Bucureşti nu acţionează, prevenind declanşarea unor asemenea evenimente? Şi îmi mai permit încă o precizare. Oficial, România, aflată în proximitatea celui mai sângeros conflict militar de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a ales să solicite susţinerea fermă a Alianţei Nord-Atlantice şi să susţină la rândul ei cu fermitate această alianţă. În aceste condiţii, lansarea cât se poate de previzibilă a unor acuzaţii la adresa NATO de pe teritoriul României şi de la nivelul politic cel mai ridicat, adică de către însuşi conducătorul statului maghiar, Viktor Orban, prezintă cu certitudine un risc ridicat atât în ceea ce priveşte imaginea Românei, cât şi legat de siguranţa noastră naţională. Cu atât mai mult cu cât asemenea alegaţii anti-NATO vor fi însoţite, aşa cum s-a mai întâmplat, şi de condamnarea deciziei de la Trianon şi, fireşte, de promovarea ruperii României şi trecerii Ardealului sub jugul Ungariei. Dacă tot nu reacţionăm altfel, măcar să organizăm şi noi asemenea manifestaţii pe malul Lacului Balaton. Sau, de ce nu, chiar în centrul Budapestei, o zonă care aparţine de drept, prin Fundaţia Gojdu, statului român.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Consiliul National Maghiar din Transilvania!?

    Maghiarii din Transilvania sunt o natiune sau o etnie minoritara ? de unde aceasta denumire pompoasa!?? 

    Ma intreb si eu acelasi lucru. Si primul raspuns care imi vine in minte este "din impotenta nu se face nimic, adica liderii romani nu sunt capabili sa faca nimic"

    In plus, daca te pui cu raul ("persona non grata" si altele) pe Orban si gasca lui, vei starni un si mai mare scandal, aia toti vor face ca trenul in gara, declaratii belicoase peste declaratii belicoase, etc. Asta ar insemna ca autoritatile de la Bucuresti sa munceasca ca sa raspunda. Deci, de ce sa isi dea singuri de lucru?

    Nu in ultimul rand, se cam stie jocul lui Orban - multa gargara si ceva investitii in HarCov prin diverse fonduri si fundatii (si aici cu unele semne de intrebare in ultima vreme, ca la trustul ala de media citisem ca s-a pus lacatul). Practic, daca nu-l starnesti, nici el nu se agita si face ce stie. Si, teoretic (daca totusi autoritatile nu dorm chiar de tot pe ele), il poti tine sub observatie mai bine. Nu ca as fi de acord ca asta cumpara diverse chestii prin Transilvania, dar asta e alta discutie 

    Premierul ungar gândește ceea ce nu se poate spune despre politicienii romani. A sosit timpul sa avem politicieni adevărați și nu săgeți.

    ... cam asa-i cu minoritatile galagioase ... in scop de vot ... dupa o vreme, vor totul ... paradoxal, tocmai orban avertizeaza eu despre acest fenomen ;) ...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb