Capitalul societăţii "Proditerm" Bistriţa, în scădere cu peste 130 de miliarde de lei vechi

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2005

Societatea de furnizare a agentului termic în sistem centralizat "Proditerm" Bistriţa a ajuns în incapacitate de plată, capitalul său fiind de minus 130 de miliarde de lei vechi, informează Rompres.

Conform unui raport întocmit de consilierul municipal Andrei Rusu, reprezentant al Consiliului Local Bistriţa în AGA "Proditerm", societatea a ajuns să acumuleze pierderi de 122 de miliarde de lei vechi din anii trecuţi, iar în primul semestru s-au mai adăugat alte 24,7 miliarde. Mai mult, estimările arată că, pînă la sfîrşitul anului, creanţele la încasări vor depăşi 45 de miliarde de lei vechi, pentru că posibilităţile financiare ale celor care au rămas branşaţi la "Proditerm" sînt reduse.

Acestora li se adaugă alte 41,5 miliarde de lei vechi creanţe, 72,8 miliarde datorii ce trebuie plătite în acest an şi 119,5 miliarde datorii cu o perioadă de achitare mai lungă de un an. În ceea ce priveşte datoria către AVAS, obligaţii preluate de la Distrigaz Nord, aceasta a ajuns la 57,7 miliarde de lei. "Unitatea şi-a pierdut, practic, toate resursele financiare şi, pentru plata datoriilor, acţionarul, adică Consiliul Local Bis-triţa, ar putea fi obligat să intervină în realizarea lor de către instanţe", se arată în documentul semnat de Andrei Rusu.

"Proditerm" mai are, în prezent, mai puţin de 2.900 de clienţi casnici, la care se adaugă 12 unităţi şcolare, patru clădiri publice şi 71 de agenţi econo-mici. Rusu a cerut Consiliului Local să introducă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din luna august un proiect de hotărîre privind lichidarea societăţii, iar cele 25 de miliarde de lei vechi, alocate în acest an de Guvern pentru lucrări de investiţii în cadrul "Proditerm", să fie utilizate pentru montarea de centrale termice la instituţiile publice care nu sînt debranşate.

Primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, a respins, însă, această idee, spunînd că un astfel de proiect ar fi trebuit să conţină şi măsurile sociale care se impun, pentru populaţia care utilizează serviciile "Proditerm". Conform legii, bistriţenii ar fi trebuit anunţaţi cu şase luni înainte despre o astfel de iniţiativă, dar acum iarna este aproape, iar oamenii nu mai au cum să trea-că atît de repede la un alt sistem de încălzire. Mai mult, primarul doreşte salvarea "Proditerm", prin trecerea la încălzirea pe bază de rumeguş, chiar dacă datoriile societăţii cresc de la lună la lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb