Captivi la "Amonil", suedezii de la "East Capital" cer din nou ofertă publică de preluare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2010

Captivi la "Amonil", suedezii de la "East Capital" cer din nou ofertă publică de preluare
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    CNVM, cu mâinile legate la spate, după ce Jovline şi Zalois au refuzat să lanseze OPP

    Cristian Duţescu, reprezentant "East Capital": "A apărut un document care arată că Interagro deţine Amonil"

    Suedezii de la "East Capital", care deţin, prin intermediul "Salink Limited", 13,5% din "Amonil" Slobozia, solicită din nou acţionarilor care controlează pachetul majoritar al combinatul de îngrăşăminte să iniţieze o ofertă publică de preluare.

    "Salink Limited" a intrat în acţionariatul "Amonil" în iunie 2008, când preţul titlurilor AMO era în jur de 0,08 lei/titlu. De atunci, valoa­rea participaţiei deţinute la combinat a scăzut cu circa 78%, în condiţiile în care acţiunile AMO se tranzacţionau, în şedinţa de vineri, la preţul de 0,0177 lei. Lansarea unei oferte de preluare la "Amonil" pare astfel cea mai bună posibilitate pentru ca suedezii să îşi facă un exit cât de cât onorabil din companie, având în vedere că ar ieşi în pierdere dacă şi-ar vinde acum participaţia pe Bursă.

    Solicitarea suedezilor nu este deloc nouă, aceştia făcând demersuri, încă din septembrie 2008, ca să convingă Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare să determine acţionarii care controlează pachetul majoritar al "Amonil" să lanseze o ofertă publică de cumpărare. "Amonil" este controlată de două companii din Belize, Zalois şi Jovline, care deţin 32,19% şi respectiv 18,22% din acţiunile AMO. O societate din Bihor, "Eurorom Trade & Invest", mai are o participaţie de circa 5%, potrivit datelor de pe site-ul Bursei.

    "Primul răspuns al Comisiei când am cerut OPP a fost că nu există destule informaţii privind acţionarii Amonil", a spus, pentru ziarul BURSA, Cristian Duţescu, reprezentantul "Salink Limited" în Româ­nia, adăugând: "Acum au apărut, însă, informaţii noi... am identificat, în urma informaţiilor apărute în presă, un document al Ministerulului Economiei din care ar rezulta că Interagro deţine sau, cel puţin, controlează Amonil. Indiferent dacă acţionarul majoritar indirect al combinatului este Interagro sau dacă societatea este controlată de cele două companii din Belize care acţionează concertat sau nu, noi considerăm că la Amonil trebuie lansată o ofertă publică de preluare".

    În opinia avocatului Duţescu, o eventuală ofertă publică de preluare a combinatului de îngrăşăminte ar trebui lansată în funcţie de indicatorii existenţi la momentul la care s-a realizat preluarea controlului "Amonil". La acest preţ, "Salink" ar reuşi să iasă din societate fără să înregis­treze pierderi, aşa cum ar avea dacă şi-ar vinde participaţia pe Bursă, la preţurile actuale.

    "Salink nu intenţionează să vândă în orice situaţie, la orice preţ. Nu pot spune nici că vor vinde în cadrul unei oferte publice de preluare, esenţial este să se respecte prevederile legale incidente, pentru că numai astfel investitorii îşi păstrează încrederea în piaţa de capital. De altfel, ei au propus majorarea capitalului social al Amonil cu aproximativ 59 de milioa­ne de lei pentru ca societatea să poată achita datoria pe care o avea faţă de fostul Distrigaz Sud, ceea ce arată că ar fi fost dispuşi chiar să îşi crească participaţia", a spus Cristian Duţes­cu.

    În toamna anului trecut, "Amonil" a fost executată silit pentru o datorie de circa 60 de milioane de lei pe care "Chemgas Holding Corporation" a preluat-o de la altă companie "Riverside Development" ce o cumpărase, la rândul ei, de la "Distrigaz Sud" (actualul GDF Suez). "Chemgas Holding Corporation" a cumpărat apoi cele mai importante active ale "Amonil", în urma licitaţiei în care acestea au fost scoase la vânzare.

    "Salink Limited" a încercat să evite executarea silită a combinatului, propunând majorarea capitalului social cu suma datorată "Distrigaz Sud", dar propunerea a fost respinsă de ceilalţi acţionari ai combinatului. Ulterior, suedezii au încercat să îşi trimită un reprezentant în Consiliul de Administraţie al companiei, dar intenţia lor nu a fost pusă în practică nici astăzi după ce, în Adunarea Generală din noiembrie 2009, candidatul Salink a obţinut cel mai mare număr de voturi, iar ceilalţi cinci candidaţi au obţinut un număr egal de voturi , însă acţionarii nu au stabilit criteriile de departajare ale acestora din urmă. CNVM a obligat conducerea "Amonil" să convoace o nouă AGA pentru rezolvarea acestui blocaj, dar actualul consiliu de administraţie nu s-a conformat şi situaţia nu a fost rezolvată nici până în ziua de astăzi.

    "Salink a vrut să îşi trimită reprezentant în CA-ul Amonil în vederea creşterii gradului de transparenţă a activităţii acestei societăţi. De exemplu, interesele Salink şi ale investitorilor în general au fost afectate de faptul că Amonil nu a informat publicul în cursul primei părţi a anului 2008 în legătură cu contractul de procesare a gazului încheiat între Amonil şi Interagro, care a afectat în mod semnificativ rezultatele financiare ale companiei. Dacă Salink ar fi cunoscut condiţiile esenţiale ale acestui contract, este foarte probabil că nu ar mai fi investit în acţiunile Amonil. Acest contract ar fi trebuit raportat în mod asemănător cu notificarea realizată de Amonil în decembrie 2009, atunci când societatea a publicat pe site-ul BVB contractul de procesare a gazului metan încheiat cu Interagro", a mai spus avocatul Duţescu.

    CNVM a încercat, în toamna anului trecut, să oblige cele două companii din Belize care controlează "Amonil" să lanseze o ofertă publică de preluare şi Ie-a amendat de mai multe ori pentru că au refuzat să se conformeze. Potrivit reprezentanţilor CNVM, arbitrul pieţei de capital nu poate să facă mai mult în această situaţie decât să continue să le dea amenzi.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb