Guvernul a aprobat, astăzi, Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate. Cardul naţional va fi un document care va deveni obligatoriu pentru fiecare asigurat ce doreşte să acceseze servicii medicale în unităţile sanitare din reţeaua publică, dar şi pentru medicii din sistem care vor primi, la rândul lor, un card medical profesional. Acesta se emite individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 18 ani, asemenea cărţii de identitate, arată un comunicat remis redacţiei.
Cardul asiguratului va cuprinde unele informaţii minime precum datele de identitate şi codul numeric personal ale asiguratului; cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
Pe de altă parte, cardul va conţine şi alte date, de natură medicală, care vor fi stocate pe un cip. Cip-ul va conţine informaţii precum diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice; grupa sanguină şi RH; acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces.
Asiguraţii vor plăti numai contravaloarea emiterii cardului, care este estimată la suma de 2 euro. Persoanele asigurate vor avea obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu excepţia serviciilor de urgenţă.
Cardul va fi livrat prin Poştă, la domiciliu, fiecărui asigurat.
Implementarea procesului de introducere a cardului naţional de sănătate va începe din luna ianuarie 2011, iar primele carduri vor fi primite de asiguraţi în al doilea semestru din 2011. Data de intrare în vigoare a cardului se va stabili prin hotărâre de guvern.