Vaccinarea obligatorie - soluţia experţilor pentru imunizare şi prevenirea pandemiilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 1 octombrie

Vaccinarea obligatorie - soluţia experţilor pentru imunizare şi prevenirea pandemiilor

English Version

Vaccinarea nu ar trebui să fie o alegere opţională, ci o responsabilitate colectivă, a afirmat, ieri, Valeria Herdea, preşedinta Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în cadrul unei conferinţe cu titlul "Noul sezon epidemic: cinci ameninţîări pentru sănătate. Cum reacţionăm?" organizată de DC News Media Group.

Herdea a subliniat că, deşi am trecut printr-o pandemie globală care a evidenţiat clar rolul vaccinurilor în prevenirea bolilor infecţioase, rata de acoperire vaccinală a scăzut semnificativ. Spre exemplu, rata de vaccinare împotriva rujeolei este în prezent de aproximativ 70%, departe de ţinta necesară pentru imunitatea de grup, deşi potrivit strategiei naţionale de vaccinare, aprobată prin HG 1006/2023, un obiectiv esenţial este atingerea unui nivel de acoperire vaccinală de peste 95% pentru bolile infecţioase prevenibile, precum sunt rujeola şi gripa.

Preşedinta CNAS a subliniat şi că, în cazul vaccinării antigripale, deşi aceasta este gratuită pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice, rata de acceptare rămâne scăzută. Multe persoane în vârstă, care ar beneficia în mod direct de protecţie, rămân nevaccinate, fapt ce duce la agravarea unor boli cronice deja existente. În strategia naţională de vaccinare, se evidenţiază în mod clar că protejarea grupurilor vulnerabile, cum sunt vârstnicii şi bolnavii cronici, este crucială pentru reducerea poverii bolilor asupra sistemului de sănătate.

Valeria Herdea a precizat: "Trebuie să creştem încrederea populaţiei în personalul medical şi să transmitem clar care sunt beneficiile vaccinării. Din punctul meu de vedere, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. În copilărie, am fost cu toţii vaccinaţi şi protejaţi, dar astăzi avem acces la vaccinuri moderne care pot salva vieţi. Depinde doar de noi să ne vaccinăm copiii şi să le asigurăm un viitor sănătos".

În completarea acestei opinii, Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", a pledat pentru o lege a vaccinării care să reglementeze mai strict imunizarea obligatorie, afirmând că "sănătatea publică nu este o alegere individuală". Ea a subliniat că există un segment de părinţi care refuză să îşi vaccineze copiii din lipsă de informare sau din cauza convingerilor personale, ceea ce pune în pericol sănătatea publică şi poate provoca noi izbucniri epidemice.

Menţionăm că strategia naţională de vaccinare aprobată de guvernul Ciolacu prevede măsuri suplimentare pentru prevenirea unor astfel de situaţii, inclusiv consolidarea cadrului legislativ care să asigure o acoperire vaccinală optimă. Principalele obiective ale Strategiei Naţionale de Vaccinare în România pentru perioada 2023 - 2030 sunt: o acoperire vaccinală peste 90% la toate vaccinurile incluse în programul naţional de vaccinare; o acoperire vaccinală de 70% pentru vaccinarea de-a lungul vieţii la grupele la risc pentru bolile prevenibile prin vaccinare; creşterea cererii/acceptanţei peantru vaccinare a populaţiei; menţinerea statutului de ţară care a eliminat rubeola endemică; menţinerea statutului de ţară care a eliminat poliomielita; eliminarea şi menţinerea eliminării rujeolei endemice; prevenirea infecţiei rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital.

Potrivit strategiei respective, campaniile de conştientizare, programele de formare pentru personalul medical şi promovarea vaccinării în rândul grupurilor vulnerabile rămân priorităţi pe termen lung pentru a preveni crizele de sănătate publică şi pentru a garanta protecţia întregii populaţii. Astfel, experţii din domeniul sănătăţii atrag atenţia asupra necesităţii unei educaţii medicale susţinute şi a unor eforturi legislative mai ferme pentru a creşte interesul şi participarea la campaniile de vaccinare, având în vedere efectele devastatoare ale bolilor infecţioase asupra comunităţilor neprotejate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb