Care este pragul de rezistenţă pentru "Impact"?

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2004

Acţiunile "Impact" nu mai sînt purtătoare de titluri gratuite începînd cu 1 iulie, ceea ce înseamnă că persoanele care achiziţionează titluri ale companiei bucureştene după această dată nu mai au dreptul să primească o acţiune gratuită pentru şapte acţiuni deţinute. Ca atare, şi preţul de tranzacţionare a scăzut. Deschiderea şedinţei a avut loc la 4.810 lei/acţiune, iar preţul a oscilat între 4.810 şi 4.880 lei pentru ca la închiderea şedinţei să fie 4.820 lei/acţiune. Volumul a fost destul de mare, 1.157.500 acţiuni la preţul mediu de 4.440 lei, semn că interesul pentru "Impact" este departe de a se fi epuizat.

Întrebarea este care va fi pragul de rezistenţă, adică preţul minim sub care acţiunea nu va mai scădea? Sau ce este pragul minim? Ca să elucidăm problema trebuie să începem cu răspunsul la ultima întrebare. Pragul minim ar fi acel preţ la care un investitor poate vinde fără să piardă din investiţia făcută. Evident că nu este obligatoriu ca orice investiţie să fie profitabilă şi chiar nu este pentru toată lumea, dar în cazul "Impact", ne aflăm în ipostaza că aproape nimeni nu a pierdut pe parcursul ultimelor 20 luni şi socotesc că ar fi o cruzime să vorbesc eu acum de pierderi. Se poate vorbi de pierderea unor cîştiguri potenţiale, dacă decizia de a vinde sau de a cumpăra a fost puţin în contratimp, ceea ce s-a petrecut în fapt cu mulţi actori ai pieţei, dar nu despre ce a fost vorbim.

Pentru fiecare acţionar, preţul minim de vînzare este calculat în funcţie de data şi preţul la care a cumpărat acţiunile. De exemplu, în noiembrie anul trecut, se putea cumpăra o acţiune IMP cu 4.400 - 4500 lei. Un astfel de cumpărător, la 1000 acţiuni cumpărate, a primit un dividend de 223.250 lei şi dreptul să cumpere 160 acţiuni cu 2.280 lei. Dacă le-a ţinut, mai primeşte 166 acţiuni şi va avea 1.326 bucăţi. Investiţia l-a costat, cu comision de 1,5% pentru un investitor mic, la 4.500 lei/bucata, 4.709.050 lei, adică 3.351,32 lei/acţiune.

Pentru a nu fi în pierdere, faţă de ce lua dobîndă de la o bancă, ar trebui să vîndă cele 1.326 acţiuni cu minim 4.002 lei, ca să acopere toate comisioanele, impozitul pe cîştigul din tranzacţie şi dobînda bancară, care pentru cele 7 - 8 luni am apreciat-o la 11%. Pentru cel care a cumpărat însă la preţul maxim de 6.100 lei, costul nominal total este de 6.333.050 lei pentru 1.326 acţiuni, adică 4.776,06 lei/acţiune şi ar trebui să vîndă cu 5.382 lei fără să piardă cîştigul potenţial şi garantat din dobînda bancară. Cum acest preţ, cel puţin deocamdată, este un vis, evident cumpărătorul este în pierdere.

Dacă ne referim la închiderea din data de 30 iunie de 5.450 lei, pentru care s-a obţinut dreptul la 143 acţiuni, cu rotunjire favorabilă, pentru a nu pierde, pragul minim este de 4.913 lei, care nici el nu s-a putut menţine. Majoritatea investitorilor de pe culoarele societăţilor de brokeraj calculau, însă, numai preţul ca atare, fără comision, rezultînd 4.768 lei pe acţiune. Pentru aceştia, este un fel de a te îmbăta cu apă rece crezînd că au făcut o afacere. Adăugînd un comision de numai 1%, sub care foarte puţini brokeri coboară, rezultă un preţ de vînzare de 4.864 lei, pe care numai puţini norocoşi l-au obţinut joi. Precum se vede, marja este foarte mare. În fapt, niciodată nu avem de a face cu un investitor fată mare. Majoritatea jucătorilor pe Impact sînt vechi şi pentru ei orice este bun per total. Numai că unii sînt mai inspiraţi sau mai norocoşi decît alţii. Dacă ar trebui să ne orientăm numai după remuneraţia posibilă a acţiunilor din dividende, concluzia este că preţurile actuale sînt foarte mari. Dacă avem în vedere orizontul de aşteptare a acţionarilor, speranţele lor de asemenea sînt foarte mari. Asta deoarece actuala majorare nu a epuizat decît circa 30% din rezerva de capitalizare disponibilă. În plus, ei se bazează pe faptul că deschiderea unor noi oportunităţi la Oradea şi poate şi în alte oraşe va necesita un plus de capital şi se aşteaptă ca pînă la sfîrşitul anului să mai aibă loc o majorare, fie prin emisiune cu plată, la preţ de activ net, tot în jur de 2.200 - 2.300 lei pe acţiune, fie una combinată, cu bani şi gratuit. Aceste aşteptări au şanse reale de reuşită. Ce nu se ştie este cînd şi cît. După părerea mea, acţiunile mai au de unde să scadă.

În primăvară, după data de referinţă, preţul a fost cîteva zile bune în jur de 5.150 - 5.200 lei, pentru a aluneca apoi chiar pînă la 4.550 lei minim, dar s-a menţinut cîteva săptămîni în jur de 4.800. Aşa că nici acum nu este exclus să vedem acţiunile "Impact" pe la 4.500 lei, valoare care asigură un cîştig net de peste 200 lei celor care au cumpărat cu 4.800 lei cu trei, patru săptămîni în urmă.

Cum opţiunea mea strategică referitoare la "Impact" este să cîştig, dar să nu stau pe "Impact". După ce am vîndut tot stocul la 5.200 lei după data de referinţă, am apucat să-l refac la media de 4.775 lei, l-am măritat joi la 4845 lei urmînd să primesc cele 1/7 acţiuni gratuite şi aştept să se aşeze. Dacă vine civilizat sub 4.550 - 4.600 lei, s-ar putea să intru din nou, dacă nu, pa!

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb