Care sunt băile tradiţionale secuieşti şi piscinele din Ţinutul Covasnei

G.D.
Miscellanea #Turism / 10 iunie 2022

Care sunt băile tradiţionale secuieşti şi piscinele din Ţinutul Covasnei

Zonele de îmbăiere sunt multe, însă mare grijă, acestea trebuie să fie şi sigure! Şi dacă ai aflat deja că ai atâtea posibilităţi de a-ţi petrece timpul în Ţinutul Covasnei, trebuie să ştii că zona nu se lasă mai prejos, nici când vine vorba de locuri de scăldat pe cinste în sezonul estival, conform unui comunicat remis redacţiei. Ba mai mult, în zona Covasnei nu faci orice baie, ci o baie cu apă minerală, benefică pentru trup, cu o serie de proprietăţi curative şi de înfrumuseţare.

Aşadar, iată câteva băi tradiţionale secuieşti:

Baia Fetelor Apor din Băile Balvanyoş

Un nume care te duce cu gândul la tărâmul poveştilor, şi un loc unde se găsesc cele mai rare tipuri de apă minerală. Izvoarele şi bazinele de aici sunt considerate unice în Europa, acestea putând fi folosite eficient în tratarea bolilor reumatice şi cele ale organelor locomotorii, a problemelor ginecologice, dar şi a celor cardiovasculare. Apa minerală, folosită pentru cură, are o influenţă pozitivă şi asupra tractului digestiv, dar şi asupra funcţionării stomacului. Izvoarele cu indicaţie pentru picioare şi ochi, aşa cum sugerează şi denumirea, au efecte vindecătoare asupra acestora.

Baia Csiszar din Băile Balvanyos

Potrivit sursei citate, această baie tradiţională secuiască a devenit cunoscută datorită izvoarelor de apă minerală care au fost captate şi în mici bazine. Asrtfel, primul bazin pe care îl întâlnim în zonă este Timsos, urmat apoi de Baia cu Ciocolată, numele provenind de la culoarea roşu-maroniu a apei. Pe lângă acestea două, mai este Baia Hammas, faţă în faţă cu cel mai mare bazin - Ştrandul -, a cărui apă este de culoare galbenă, şi Bazinul Vallato, care şi-a căpătat numele după apa lui extrem de rece. Bine de ştiut: Bazinele sunt dotate şi cu vestiare.

Baia Fortyogo din Peteni

Această baie este renumită încă din prima jumătate a secolului XX. Aflată în mijlocul câmpului, într-un tinov (mlaştină), baia cuprinde un bazin în care bolboroseşte apa, aceasta fiind folosită pentru vindecarea bolilor reumatice şi a artrozei. În depărtare se văd Munţii Vrancei, ca într-un tablou care înconjoară această oază cu apă, ce depăşeşte sfera băilor tradiţionale secuieşti. Aici, turiştii sau localnicii se pot răsfăţa atât vara, cât şi iarna, şi cu o saună finlandeză cu sistem de încălzire cu lemne, pentru care însă este nevoie de o programare prealabilă. Pe lângă aceste facilităţi, în pavilionul amplasat în apropiere, grupuri mici de vizitatori pot savura în linişte şi o gustare, subliniază sursa citată.

Baia lui Moş Martin din Băţanii Mici

Aşa cum o spune şi denumirea, baia şi-a căpătat numele după un vizitator fidel, numit de copii "Moş Martin". Acest moş mai blănos, chiar vine din când în când să se bălăcească în bazinul cu apă minerală. Tot în acest loc există, de asemenea, o fântână cu apă minerală, un bazin terapeutic, un bazin mic de înot, precum şi o alee a poveştilor, despre care putem spune că este un (alt) loc minunat!

Baia Nadika din Ghelinţa

Această baie găzduieşte şi ea un bazin cu apă terapeutică, cu o suprafaţă de 3 x 3 metri şi cu o adâncime de 140 cm, dar pe lângă acesta, participanţii la clacă au construit şi o casă comunitară, un spaţiu pentru izvor acoperit cu şindrilă, un vestiar, un teren de joacă pentru copii, şi, totodată, au amenajat şi şezlonguri, montând şi panouri de informare. Proiectantul şi executantul ideii "Dealul Spiral" a fost artistul Alpar Peter. Merită să cunoşti acest loc!

Pensiunea Fûzi-to - Aita Medie

În cazul în care ai testat suficient băile tradiţionale secuieşti, dar tot mai vrei să îţi petreci timpul liber lângă apă, atunci pensiunea şi balta de pescuit Fûzi-to din Aita Medie este locul potrivit în care să mai rămâi. Locaţia, deschisă în 2012, cuprinde două bălţi: una de păstrăv ṣi una de crap/caras, dar există şi multe alte oportunităţi pentru relaxare, dedicate şi celor care nu vor să pescuiească. Vizitatorii sunt aşteptaţi cu un loc special amenajat pentru grătar, un foiṣor ṣi chiar şi un bar, iar la cererea clienţilor se pot prepara şi specialităţi din peṣte. Pe teritoriul lacului, şi la dispoziţia tuturor oaspeţilor, există şi o piscină de înot, un ciubăr, o saună şi un loc de joacă, iar la cerere, în pensiune se mai pot închiria şi camere întreg mobilate. Altfel spus, sunt asigurate toate condiţiile pentru o relaxare şi o odihnă binemeritate.

Ştrand Sfântu Gheorghe

Fie că doreşti să te răcoreşti, sau pur şi simplu să petreci timp alături de cei dragi, ştrandul te aşteaptă cu 5 bazine cu apă încălzită, iar la terasă poţi alege dintr-o gamă largă de mâncăruri şi băuturi răcoritoare. În plus, pe lângă bazinul pentru copii, cu o adâncime de 0,40 m, în care părinţii îşi pot lăsa copiii să se bucure de apă în voie, la ştrand există şi mijloace de distracţie (tot în apă) precum bazinul cu tobogan de 5 metri şi un bazin de senzaţii. Pentru cei cărora le place să înoate mai mult, există un bazin de 10 x 17 metri şi unul de dimensiuni olimpice, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb