Care vor fi următorii paşi ai lui Putin în Ucraina?

M.G.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 2 - 3 aprilie 2022

Hartă ce împarte, practic, Ucraina în două: Ucraina (de Vest) şi Novorussia (Noua Rusie). Cea dintâi ar reprezenta ce ar mai rămâne din teritoriul Ucrainei actuale în urma concentrării ofensivei ruseşti în Donbas, iar cea din urmă reprezintă statul tampon care s-ar forma între Ucraina şi Rusia din teritoriul ucrainean din sud pe care l-ar ţinti armata Kremlinului.

Hartă ce împarte, practic, Ucraina în două: Ucraina (de Vest) şi Novorussia (Noua Rusie). Cea dintâi ar reprezenta ce ar mai rămâne din teritoriul Ucrainei actuale în urma concentrării ofensivei ruseşti în Donbas, iar cea din urmă reprezintă statul tampon care s-ar forma între Ucraina şi Rusia din teritoriul ucrainean din sud pe care l-ar ţinti armata Kremlinului.

La mai bine de o lună de la debutul campaniei de "demilitarizare şi denazificare a Ucrainei" de către Rusia, întrebarea "care vor fi următorii paşi ai lui Vladimir Putin în Ucraina?" stă pe gândurile multor analişti, oameni de rând sau şefi de state şi de guverne. Pentru Tom Luongo, analist financiar şi editor la Newsmax Media, "este clar că ambiţiile lui Putin sunt ceva mai mari, dincolo de acest obiectiv declarat" de demilitarizare şi denazificare.

Luongo arată că războiul actual nu este doar despre Ucraina, ci este un război în care se joacă viitorul întregii lumi - "Ucraina reprezintă terenul pe care atât (comunitatea) Davos (în termen peiorativ, aşa-numiţii "globalişti" - n.r.) cât şi Rusia l-au ales pentru o ultimă confruntare".

"Dacă preşedintele Zelensky se predă, nu va mai exista un război pentru care Rusia să fie sancţionată. Nu mai este războiul lui Putin în acel moment, ci un conflict încheiat cu termeni negociaţi. În acel moment ce rămâne din Ucraina poate fi împărţit în bucăţele. Este încă prea devreme pentru ca asta să se întâmple, şi vor reapărea constant «ameninţări» cu discuţii de pace, dar asta doar pentru a calma fricile din pieţele de capital, acolo unde (comunitatea) Davos are cel mai mult control", arată Tom Luongo.

Luongo ataşează unui articol de opinie o hartă (vezi hartă) ce împarte practic Ucraina în două: Ucraina (de Vest) şi Novorussia (Noua Rusie). Cea dintâi reprezintă ce ar mai rămâne din teritoriul Ucrainei actuale (cu guvern independent la Kiev) în urma concentrării ofensivei ruseşti în Donbas, iar cea din urmă reprezintă statul tampon care s-ar forma între Ucraina şi Rusia din teritoriul ucrainean din sud pe care l-ar ţinti armata Kremlinului.

În acest scenariu România şi Republica Moldova ar ajunge vecini cu acest nou stat. Practic s-ar face joncţiunea cu Transnistria, una din republicile iniţiale de tip Donbas care au luat formă după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991 pentru a controla guvernele de la Chişinău.

Crimeea ar rămâne Rusiei, în ciuda faptului că alipirea acestui teritoriu strategic la "Maica Rusie" este nerecunoscută de majoritatea ţărilor din lume.

"Acesta este în mod clar scopul iniţial al lui Putin: partiţia Ucrainei. Putin a mişcat militar, iar UE şi Vestul au răspuns financiar. (...) Speranţa lor este că Rusia nu va putea susţine acest război după ce a fost desprinsă din economia globală. Regimul sancţiunilor financiare este brutal, dar există însă multe găuri destul de largi prin care Putin poate să manevreze din cauza dominaţiei Rusiei în ceea ce priveşte poziţia de ofertant de resurse şi mărfuri pentru întreaga lume. Este un război asimetric şi Vestul nu mai poate face foarte multe din punct de vedere financiar", comentează analistul.

Potrivit acestuia, în ciuda retragerii trupelor din nordul Ucrainei, Rusia este într-o poziţie bună de a-şi atinge obiectivele strategice - în special eliminarea din start a posibilităţii ca Ucraina să intre în NATO (o chestiune sensibilă pentru Putin încă din 2008, după declaraţia NATO de la Bucureşti) şi eliminarea posibilităţii ca Ucraina să aibă pe teritoriul său arme care ar putea să lovească capitala Rusiei.

Luongo mai arată că reconcentrarea Rusiei şi a forţelor sale pe frontul Donbas înseamnă reconfigurarea războiului, iar conflictul s-ar putea transforma - în lipsa unui acord negociat - într-un război de câţiva ani care ar devasta economia globală şi care ar duce la deglobalizare.

Potrivit analistului, Uniunea Europeană nu îşi permite să includă Ucraina în UE, cel puţin nu în acest context de război, chiar dacă în trecut ţări precum Grecia, Spania sau Portugalia au devenit membri ai Uniunii Europene doar în baza unei decizii politice - aceste ţări neîndeplinind toate criteriile de aderare la vremea respectivă.

"Rusia nu este Iran", avertizează analistul, care adaugă că Rusia poate să forţeze o schimbare a fluxurilor de capital ale lumii şi o deglobalizare rapidă.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pasi marunti pana la .....(vorba comunistilor romani)

    1. ce comunishti romani? eshti atat de marcat de cretinismul ceaushit incat nici dupa 30 de ani nu te potzi exprima liber? Rusia a devenit un colos cu picioare de lut. Cresterea ei post-Stalingrad s-a terminat cu Brejnev, Putin este cel care o va scufunda.

    Razboi pe bani, asta a fost de la inceput. Fara porturi Ucraina nu poate exporta, cu trenul sunt povesti. Rusilor de rand li se arata harta cu Malorussia, iar aia si nu numai ei o inghit cu polonicul. Nimeni nu face razboaie azi pt harti megalomane!

    Foarte corect rationament.. Ukraina v a fi impartita intre doua ... Daca Zelenscki s ar fi predat razboiul se termina repede asa o sa dureze foarte mult...

    1. Daca Zelenski s-ar fi predat razboiul s-ar fi mutat imediat in alte tari in care Putin hotara ca exista minoritati rusesti asuprite.

      Exista rationament in ceea ce sustine acel Luongo? Eu nu cred! In articol se scrie ca Putin isi va atinge scopul de a impiedica Ucraina sa intre in NATO si ca va fi eliminat "riscul" de a fi instalate arme pe teritoriul ei care ar putea sa loveasca Moscova! Cum si in ce fel? Harta prezentata arata ca rusii vor lua cu japca o mare si importanta parte din Ucraina,dar ca va ramane totusi Ucraina ca stat independent,dar mai mic ca suprafata! Ca sa accepte ucrainenii asa ceva,asta numai cu conditia ca statul Ucraina sa fie liber sa se integreze in UE si NATO! Altfel luptele vor continua! Luongo acela sustine ca Moscova nu va mai fi in pericol,dar pe harta aia se arata ca rusii vor lua numai partea de sud,iar teritoriile cele mai apropiate de Moscova raman sub controlul Ucrainei! Pai,cum este eliminat pericolul pentru Moscova? Oricum nu exista niciun pericol de a fi lansate rachete nucleare asupra Moscovei de pe teritoriul Ucrainei! Sunt doar pretexte ale rusilor! SUA ar putea lansa rachete nucleare asupra Moscovei si de pe teritoriul Letoniei care se afla la aceeasi distanta ca si Ucraina! Sau ar putea lansa rachete nucleare impotriva Rusiei si fara sa foloseasca teritoriul tarilir NATO,folosind submarinele,navele militare si avioanele de bombardament care pot lansa rachete la distante de mii de kilometri in teritoriul adversarului! Dar nu sunt prosti ca sa atace primii,pentru ca si rusii vor raspunde cu submarinele lor care au incercuit deja SUA! Si sa nu ne grabim sa tragem concluzii! Finlanda a luptat aproape singura cu ditamai URSS-ul,iar dupa 6 luni sau predat pentru ca nu au avut ajutorul international pe care-l are acum Ucraina! Dupa sase luni de rezistenta eroica,finlandezii au pierdut numai 25 000 de oameni,in timp ce URSS a pierdut 250 000! Asta a declarat chiar Brejnev! O alta prostie pe care o sustine acel Luongo este ca Rusia va opri globalizarea! Hai sa fim seriosi! Cum poate Rusia sa opreasca globalizarea cand ea insasi are nevoie de globalizare? Ca sa nu mai vorbesc de China sau India care au nevoie de toate tarile lumii,mai ales de SUA si UE,ca sa continue sa se dezvolte economic! Rusia inseamna numai 2-3 % din economia mondiala!

      Dar la varianta cu rusia impartita in doua cu granita pe Urali se gandeste cineva? :-)

      Dinspre partea mea sa fie impartita nu in doua ,in noua fiindca asa merita.Numai rau au facut rusii popoarelor vecine,altceva nu stiu sa faca betivii astia psihopati.

    consolidarea sectorului sudic al Novorossia (albastru pe harta din articol) - pentru realizarea unui culoar de conexiune cu Crimeea si concomitent pentru conectarea Transnistriei cu Odessa.

    in cazul Romaniei (din punctul de vedere al misiunii franceze NATO in Romania) - eu acum sunt atent la alegerile din Franta...se poate repeta o situatie de tip Brexit - desi conduce Macron, Le Pen a inregistrat o urcare in ultimele 2-3 saptamani care o plaseaza acum pe locul 2.... imaginati consecintele pentru Romania avand in vedere faptul ca Romania NU are conducerea grupului de lupta NATO (condus de Franta). Meditati la acest aspect.  

    de asemenea , pentru Romania notez riscuri emergente de agresiune militara in orizontul urmatorilor 5 ani in masura in care Rusia va fixa aparatura de monitorizare long-distance / interceptare / spionaj electronic / bruiaj electronic in Insula Serpilor (pe axa Marea Neagra - Kogalniceanu- Bucuresti - Deveselu avand geografic cale libera).  

    pe timp scurt urmaresc alegerile din Ungaria (unde ar fi ok pentru Romania ca Fidesz sa piarda - desi sansele sunt mici) si alegerile din Franta - din aprilie - unde Le Pen (extrem de pro-Rusia si extrem de anti-NATO) poate produce o surpriza enorma. . .  

    pe timp mediu am informatii cu privire la probleme legate de internet in Rusia in perioada 10 Mai - 6/10 Iunie 2022 si pe timp scurt urmaresc o .. (mi-e mai greu sa o definesc) ceva de genul lovitura de imagine sau lovitura mediatica pentru Putin ca persoana pe 5 aprilie (+/- 1 zi) .... ideea e ca Putin la nivel mondial e "demascat" ca aflandu-se intr-o pozitie de gap masiv (diferenta masiva) intre ce a vrut sa para ca este o situatie si ce e de fapt. Mi-e greu sa definesc mai bine acest fapt.  

    1. eu daca as fi conducatorul Rusiei nu as fi atat de ingrijorat de vestul Rusiei.... ci de treimea ei estica.

       

      in partea vestica a Rusiei stau micile fructe ale unei trecatoare victorii pentru Rusia (in engleza se spune "the low-hanging fruits" - fructele imediat accesibile pentru cules dar care sunt mai mici si mai firave fiind pe crengile inferioare, fara multa lumina solara, deci fiind dezvoltate mai putin).  

      in partea estica a Rusiei stau radacinile amare ale unei pierderi teritoriale de lunga durata (de fapt pe termen nelimitat - intai pierdere teritoriala prin cooptare teritoriala in alt stat si apoi autonomie teritoriala aparte de teritoriul Rusiei si nu sub conducerea Rusiei).  

       

      Rusii vor descoperi costul amar al aventurilor sale geopolitice din Vest.  

      nu zic mai mult pentru ca nu e misto sa strict surprizele.  

      yuanqi !  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb