Carles Puigdemont, fostul lider separatist care a condus în 2017 tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei şi ai cărui deputaţi în noul parlament spaniol sunt indispensabili socialistului Pedro Sanchez pentru un nou mandat de prim-ministru, a cerut marţi, în schimbul sprijinului său, o 'lege de amnistie' şi abandonarea urmăririi în justiţie împotriva separatiştilor, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
Vorbind în faţa presei la Bruxelles, Puigdemont, urmărit de justiţia spaniolă şi aflat în Belgia în exil autoimpus, a cerut 'abandonarea completă şi efectivă a căii judiciare împotriva mişcării de independenţă', printr-o 'lege de amnistie'.
El a subliniat că orice sprijin din partea formaţiunii sale va necesita concesii semnificative ale socialiştilor lui Sanchez, în caz contrar urmând ca spaniolii să meargă din nou la urne.
Puigdemont a cerut Spaniei să respecte legitimitatea mişcării de independenţă catalane, să creeze un mecanism care să recunoască şi să garanteze aplicarea acordurilor convenite, precum şi să renunţe la acţiunea penală împotriva mişcării pro-independenţă.
'Fiţi pregătiţi pentru alegeri, dar şi pentru negocieri care s-ar putea sfârşi cu un acord istoric' privind viitorul Cataloniei, care, potrivit lui, ar trebui să treacă prin organizarea unui referendum de autodeterminare.
'Noi nu am îndurat în toţi aceşti ani doar pentru a salva o legislatură', a afirmat el.
Puigdemont a mai spus că limba catalană ar trebui să fie recunoscută drept una din limbile oficiale ale instituţiilor Uniunii Europene.
Alegerile legislative din 23 iulie nu au rezultat într-o majoritate.
Actualul premier Pedro Sanchez, al cărui partid socialist s-a plasat pe locul al doilea, are, în mod paradoxal, cele mai multe şanse de a strânge în jurul său o majoritate parlamentară.
Cele şapte voturi ale partidului lui Puigdemont, Junts per Catalunya ('Împreună pentru Catalonia' - JxCat), sunt cruciale pentru şansele lui Pedro Sanchez de a obţine un nou mandat.
Puigdemont se află în ultimul timp în centrul atenţiei, după cum a dovedit-o şi vizita pe care i-a făcut-o la Bruxelles numărul trei al guvernului Sanchez şi şefa extremei stângi spaniole, Yolanda Diaz, o vizită fără precedent pentru un membru al guvernului de la Madrid de la plecarea liderului catalan din ţară în 2017.
Rivalul conservator al lui Sanchez, Alberto Nunez Feijoo, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi la alegeri, a fost mandatat de regele Felipe al VI-lea să îşi prezinte candidatura la postul de prim-ministru în faţa parlamentului.
Dezbaterile şi votul vor avea loc pe 26 şi 27 septembrie, dar şansele lui Nunez Feijoo sunt infime.
După eşecul aşteptat al liderului Partidului Popular, Sanchez ar dispune de două luni pentru a încerca să fie învestit din nou prim-ministru. Dacă şi tentativa sa ar eşua, ar urma să fie convocate noi alegeri, probabil la mijlocul lui ianuarie.