Eurodeputatul separatist catalan Carles Puigdemont a denunţat astăzi ''un caz evident de persecuţie politică'', după ce Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii sale şi a altor doi europarlamentari catalani urmăriţi în justiţie de autorităţile spaniole pentru tentativă de secesiune în 2017, transmit AFP şi Reuters, conform Agerpres.
''Este o zi tristă pentru Parlamentul European. Noi ne-am pierdut imunitatea, dar Parlamentul European a pierdut chiar mai mult decât asta, drept rezultat şi-a pierdut democraţia europeană'', a declarat fostul lider catalan într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Soluţia la disputa din Catalonia nu va fi găsită ''prin predarea noastră în mâinile justiţiei spaniole'', a continuat el.
De partea sa, Madridul a apreciat că votul eurodeputaţilor este tocmai dovada că ''problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, ele nu se soluţionează în Europa''.
În afară de Carles Puigdemont, au mai rămas fără imunitate şi doi foşti membri ai guvernului regional catalan, Toni Comin şi Clara Ponsati.
Autoexilaţi în Belgia, Puigdemont şi Comin au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019, în timp ce Ponsati, care se află în Scoţia, şi-a preluat oficial mandatul în ianuarie 2020, aminteşte Reuters.
Votul de astăzi din PE nu înseamnă că cei trei îşi pierd calitatea de eurodeputaţi, nici că vor fi extrădaţi automat în Spania, ci se traduce prin reactivarea mandatelor europene de arestare blocate anul trecut în momentul în care Puigdemont, Comin şi Ponsati şi-au preluat mandatele, informează Agerpres.
În 2019, mai mulţi lideri separatişti catalani au fost acuzaţi în Spania de aceeaşi infracţiune - tentativă de secesiune - şi au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare.