CARMEN DAN: "Cred că ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat"

Andrei Stan
Politică / 17 iunie 2017

Sorin Grindeanu şi Carmen Dan (Sursa foto: captură Youtube)

Sorin Grindeanu şi Carmen Dan (Sursa foto: captură Youtube)

Premierul Grindeanu a trimis la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan şi Sevil Shhaideh

Augustin Jianu, propus la ministerul Dezvoltării

------------

Actualizare 18:47 PSD: Un număr de 39 de organizaţii transmit că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul

Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă Partidul Social Democrat în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului", au transmis un număr de 39 de organizaţii PSD din ţară, potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii.

PSD precizează: "Toate organizaţiile PSD din ţară au votat azi o declaraţie comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepţie fac doar două filiale, cea din Timiş, preşedinte Sorin Grindeanu, şi cea din Caraş-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece preşedintele Ioan Mocioalcă nu a fost in judeţ".

În rest, susţine PSD, majoritatea covârşitoare a filialelor PSD condamnă categoric "tentativa ilegală şi neconstituţională" a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român.

Partidul Social Democrat mai arată: ''În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor".

Declaraţia este semnată de organizaţiile din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov şi PSD Bucureşti, PSD Maramureş, PSD Mehedinţi, PSD Mureş, PSD Neamţ, PSD Olt, PSD Prahova, PSD Satu Mare, PSD Sălaj, PSD Sibiu, PSD Suceava, PSD Teleorman, PSD Tulcea, PSD Vaslui, PSD Vâlcea şi PSD Vrancea.

-----------

Actualizare 18:08 Ponta: "Mâine voi avea o listă clară cu actele normative ce nu pot fi întârziate"

Secretarul general al Executivului, Victor Ponta, a anunţat în această după-amiază, într-o conferinţă de presă, că, la solicitarea premierului Sorin Grindeanu, mâine va avea o listă clară a actelor normative care nu pot fi întârziate, iar luni va avea loc o şedinţă pregătitoare la nivelul Secretariatului General al Guvernului.

Victor Ponta a spus, la Palatul Victoria: "Astăzi am lucrat cu aparatul din subordinea Guvernului şi mâine vom avea o listă clară a acelor acte normative care trebuie adoptate fără întârziere. E vorba aici de fonduri europene, de diverse acte ale Guvernului care nu pot întârziate până se lămureşte situaţia politică în Parlament a Guvernului. Luni vom avea o şedinţă pregătitoare să vedem exact partea de avizare. Sunt miniştri care şi-au delegat atribuţiile unor secretari de stat, sunt alţi miniştri care nu şi le-au delegat şi ei personal vor face partea de avizare. Şi tot ce este absolut urgent, repet, absolut urgent, şi care nu suferă amânare, voi prezenta premierului (...) în aşa fel încât indiferent de situaţia politică să nu pierdem bani pentru ţară, să nu pierdem acţiuni care nu pot să aştepte".

Secretarul general al Guvernului a mai anunţat că a primit o informare din partea ministrului demisionar al Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind planul de măsuri pentru înlăturarea efectelor negative ale precipitaţiilor din această perioadă.

Ponta a precizat: "La solicitarea primului-ministru am luat legătura cu ministrul de Interne, doamna Carmen Dan, care era la birou. M-a informat la efectele negative ale precipitaţiilor din această perioadă. Mi-a transmis şi în scris toate măsurile pe care IGSU le-a luat deja. Înţeleg că sunt în acest fel activate toate mecanismele necesare pentru a nu exista efecte negative mai mult decât ceea ce s-a întâmplat în Alba, Buzău, Dâmboviţa, Timiş, Argeş şi în municipiul Bucureşti. În continuare, la Ministerul de Interne, sub coordonarea directă a ministrului, secretarii de stat, toţi cei care au atribuţii în domeniu se ocupă în această seară şi vor informa Guvernul şi pe primul-ministru dacă va fi nevoie de ceva în plus faţă de ceea ce desfăşoară la Ministerul de Interne".

Secretarul general al Executivului a menţionat că ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, nu şi-a delegat atribuţiile.

De asemenea, Ponta a confirmat că a avut astăzi o discuţie cu fostul secretar general, Mihai Busuioc.

Victor Ponta a mai anunţat că preluarea efectivă a portofoliului Secretariatului General al Guvernului va avea loc luni: "A fost fostul secretar general. A fost prezent (la sediul Guvernului - n.r.). Eu sunt o persoană instituţională atunci când lucrez într-o instituţie şi domnia sa la fel. Dincolo (...) de partea politică, sunt convins că lucrurile intră în normalitate. Luni vom face efectiv procesul-verbal de predare primire al documentelor pe care domnia sa le avea. Şi i-am şi cerut sprijinul pentru ceea ce ştiam că e foarte urgent. Sunt convins că mi-l va acorda în continuare".

-----------

Actualizare 16:45 Surse: Mihai Busuioc a discutat la Palatul Victoria cu Victor Ponta, noul şef al SGG

Fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, a plecat de la Palatul Victoria după o discuţie de aproximativ o jumătate de oră cu noul şef al instituţiei, Victor Ponta, potrivit unor surse guvernamentale citate de Agerpres.

Ponta i-a cerut lui Busuioc lămuriri şi documente despre activitatea Secretariatului General al Guvernului (SGG), instituţie a cărei conducere a preluat-o ieri, conform aceloraşi surse.

Victor Ponta este în continuare la Palatul Victoria, unde îşi desfăşoară activitatea de preluare a mandatului.

La Palatul Victoria a ajuns şi ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, propus interimar ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei şi Fondurilor Europene, în urma demisiei din funcţie a lui Sevil Shhaideh.

-----------

Actualizare 16:17 Grindeanu: "Nu am discutat cu Băsescu, dar încă preşedintele Liviu Dragnea s-ar putea să da"

Premierul Sorin Grindeanu a negat astăzi că a discutat cu liderul PMP, Traian Băsescu.

La finalul reuniunii Comitetului Executiv al PSD Timiş, Grindeanu a făcut declaraţii jurnaliştilor. Întrebat, la Timişoara, dacă a purtat discuţii cu fostul şef de stat, Grindeanu a răspuns: "Eu, nu, dar încă preşedintele Liviu Dragnea s-ar putea să da. Dar, de fapt, îi leagă o istorie comună în PD".

Premierul a mai afirmat, întrebat dacă s-a întâlnit cu reprezentanţi ai UDMR: "Toate discuţiile pe care o să le am, o sa le am transparent, nu stau să mă ascund, să fac lucruri pe la spate. (...) Dacă m-aş fi întâlnit, aţi fi ştiut".

Chestionat totodată dacă a vorbit cu parlamentari PSD, el a replicat: "M-au mai sunat. Şi ei pe mine, şi eu pe ei".

Grindeanu a susţinut că a primit mesaje de susţinere din partea mai multor filiale PSD.

Pe de altă parte, premierul a spus că va decide în zilele următoare dacă mai face înlocuiri în Guvern: "Dacă vreun ministru nu funcţionează şi un ministru nu merge la serviciu, voi face înlocuirile necesare pentru ca activitatea să nu fie blocată".

Sorin Grindeanu a solicitat să fie respectate toate regulile legate de vot în Parlament.

El a arătat: "Votul trebuie să fie secret. O să vedeţi miercuri cum lucrurile se vor desfăşura într-un mod incredibil. Deocamdată, vreau să văd cum PSD depune moţiune împotriva Guvernului PSD. În această situaţie am ajuns din cauza managementului lui Liviu Dragnea".

------------

Actualizare 16:05 Sorin Grindeanu: "Domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea din PSD"

Premierul Sorin Grindeanu a declarat astăzi, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD Timiş, că liderii de la centru "au cam uitat" să trimită filialei decizia de excludere a sa din partid.

Grindeanu a mai spus că este, a fost şi va rămâne membru al PSD, pentru că nu o să poată Liviu Dragnea să îl excludă din partid de câte ori se va putea el reînscrie, relatează News.ro.

Premierul a afirmat: "Am fost, sunt şi voi fi membru în acest partid, nu am schimbat partidul, nu vreau şi nu pot. Sunt PSD-ist şi punct. Nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară ori de câte ori vrea. Organizaţia pe care o conduc consideră că sunt membru şi, aşa cum spuneam, am venit să văd pulsul organizaţiei Timişoara, pe care o conduc. (...) De altfel, domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea din partid. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată Liviu Dragnea, că nu mă poate exclude el de câte ori mă pot eu reînscrie".

El a spus că a ţinut să vină la Timişoara pentru a se consulta cu colegii săi şi că a fost emoţionant modul în care a fost primit: "Am ţinut foarte mult să vin astăzi acasă, alături de colegii mei, să mă consult cu ei, să văd dacă deciziile pe care le voi lua în zilele viitoare sunt în concordanţă cu ceea ce înseamnă respectarea statutului, a statului de drept în România şi a democraţiei. (...) Am vrut să văd dacă în Timişoara, în oraşul unde trăieşte familia mea, în PSD mai sunt oameni cărora să nu le fie frică şi am văzut cu toţii reacţia oamenilor din Timişoara, din Timiş şi Caraş-Severin".

-----------

Actualizare 16:00 Grindeanu, la Timişoara: "Domnul Dragnea să fie bărbat politic şi să vină în faţa Congresului"

Premierul Sorin Grindeanu, aflat astăzi la Timişoara, i-a transmis liderului PSD, Liviu Dragnea, să fie bărbat politic şi să vină în faţa congresului, unde sunt mii de delegaţi care pot decide linia pe care să meargă partidul.

"Îi cer să fie un adevărat bărbat politic şi să nu fugă, să nu stea închis împreună cu câteva persoane", a afirmat Grindeanu, potrivit News.ro.

Premierul a declarat: "Pentru mine şi pentru colegii mei este extrem de important ca PSD să rămână la guvernare, iar domnul Liviu Dragnea nu a garantat acest lucru. Domnul Dragnea să îşi asume modul în care a gestionat partidul. Îi cer să fie bărbat politic, să nu stea închis cu câteva persoane. Trebuie să vii să te consulţi, să stai de vorbă cu oamenii, să vezi pulsul partidului pe care îl conduci. Eu am cerut organizarea unui congres, unde sunt mii de delegaţi, pentru a stabili linia pe care trebuie să meargă acest partid, (...) pentru toate problemele care au apărut de un an şi ceva. Nu e un mod democratic de a conduce partidul. Am o istorie ca membru de partid, dar eu nu am văzut până acum un an de zile să nu se organizeze un birou permanent al partidului, în care să iei politic deciziile pe care partidul le ia. Au organizat în schimb CEx-uri, multe pentru sancţiuni".

Premierul a insistat că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, trebui să îşi asume organizarea unui congres al partidului.

-----------

Actualizare 15:54 Elek Levente: "USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură; singura variantă onorabilă - alegerile anticipate"

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat astăzi că parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură iniţiată de către PSD împotriva guvernului Grindeanu, USR susţinând că singura ieşire onorabilă din criză o reprezintă convocarea alegerilor anticipate.

Elek Levente a declarat, citat de News.ro: "USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură, pentru că noi considerăm că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetăţenii nu sunt prezenţi în această dezbatere. Este o bătălie între hoţi şi incompetenţi şi noi nu vrem să participăm la această luptă internă a lor".

Până la sfârşitul şedinţei Consiliului Politic, aflată în desfăşurare, USR va decide dacă parlamentarii săi vor absenta la dezbaterea şi votarea moţiunii sau dacă vor fi prezenţi, dar nu vor vota.

Elek Levente a arătat că situaţia actuală impune convocarea alegătorilor la urne într-un scrutin anticipat.

El a precizat: "USR nu va participa la nicio discuţie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de faţă singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate, având în vedere că PSD şi-a pierdut credibilitatea morală şi nu mai poate forma un guvern".

------------

Actualizare 15:27 Kelemen Hunor: "Nu vrem să arbitrăm conflictele din niciun partid; decizia privind votul la moţiunea de cenzură, luată miercuri"

Coaliţia aflată la guvernare este responsabilă de actuala situaţie politică, creată în urma refuzului premierului Sorin Grindeanu de a-şi da demisia, iar UDMR nu doreşte să arbitreze conflictele din PSD sau din alt partid, a declarat astăzi, la Cluj, preşedintele Kelemen Hunor, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, potrivit Agerpes.

În cadrul şedinţei a fost făcută o analiză privind poziţia formaţiunii în contextul politic actual, conform liderului UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că a primit mandat de la colegii din Consiliul Permanent al Uniunii pentru a discuta cu reprezentanţii oricărui partid, dar a subliniat că trebuie ''reparată'' situaţia creată de coaliţia de guvernare şi de premier.

În ceea ce priveşte votul parlamentarilor UDMR la moţiunea de cenzură, preşedintele Uniunii a subliniat că o decizie va fi luată doar înaintea votului, până atunci situaţia urmând a fi analizată ''pas cu pas''.

------------

Actualizare 14:26 Iohannis, despre criza politică: "Numai de asta nu am avut nevoie. Am cerut PSD să termine cât mai repede această criză"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că speră ca Partidul Social Democrat să rezolve foarte repede actuala criză politică, astfel încât ţara să aibă un guvern stabil.

Şeful statului a afirmat, la Sibiu: "Legat de situaţia politică actuală pot să spun aşa: numai de asta nu am avut nevoie. Şi am solicitat PSD-ului, pe toate căile de comunicare, să termine repede această criză şi să mergem mai departe. E păcat. Avem deschidere în lume. Aţi văzut, în SUA am fost foarte bine primiţi. Avem deschidere mare în Europa. Ce ne mai lipseşte este un guvern stabil. Sper să se rezolve repede".

Întrebat dacă el consideră că va trece moţiunea de cenzură a PSD, Iohannis a răspuns: "Este treaba lor cum o fac. Nu stau eu să dau lecţii PSD-ului. Este un partid mare şi sper să îşi rezolve problema foarte, foarte repede."

------------

Actualizare 14:20 Sorin Grindeanu, primit cu aplauze la Timişoara: "Jos Dragnea!"

Sorin Grindeanu a fost aşteptat astăzi, la Timişoara, de peste 500 de membri ai PSD Timiş, dar şi din filiala Caraş-Severin - parlamentari, primari din judeţ, consilieri locali şi judeţeni - care au venit să îl susţină şi care l-au primit în aplauze, scandând "Grindeanu, premier" şi "Jos Dragnea".

Vizibil emoţionat, el s-a adresat mulţimii în curtea filialei PSD, spunând că a venit la Timişoara pentru a vedea dacă mai sunt oameni cărora să nu le fie frică, relatează News.ro.

Grindeanu a afirmat, în aplauzele membrilor PSD Timiş: "Am venit azi acasă pentru că am vrut să văd dacă în Timişoara, în Banat, mai există oameni cărora să nu le fie frică şi iată câţi suntem azi aici, membri PSD, pentru că nu poate să decidă nimeni dacă Sorin Grideanu mai e membru PSD. Florica Fâşie este aici lângă mine, este cea care în 1996 mi-a făcut recomandarea pentru a intra în PSD. Eu cred ca nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară din acest partid. (...) Am câştigat alegerile toţi, nu o singură persoană care vrea să confişte acest partid şi să confişte ţara".

El le-a mai spus simpatizanţilor săi că i-a transmis liderului PSD, Liviu Dragnea, că va pleca de la conducerea Guvernului doar dacă şi acesta va demisiona, asumându-şi situaţia în care a ajuns partidul.

Grindeanu a declarat: "Trebuie să se organizeze congres. Teama de oameni îl face pe Liviu Dragnea să rămână într-un cerc restrâns. Fuge de oameni, iar cel care fuge de oameni nu are cum să fie preşedinte PSD. De aceea, i-am cerut demisia. I-am cerut să meargă să garanteze în faţa partidului că această aventură în care ne-a aruncat nu va duce la pierderea guvernării. Nu am auzit să îşi asume. Este bătaie de joc. Vă rog să vă aduceţi aminte că în 2016, când am pornit primii paşi la alegerile locale (...), am spus un lucru: trebuie să fim de partea bună a istoriei, să nu ne fie ruşine de ceea ce facem. Acelaşi lucru îl transmit şi astăzi şi sunt mândru să văd că sunteţi atât de mulţi alături de mine astăzi".

Premierul participă, la această oră, la şedinţa Comitetului executiv al PSD Timiş.

Filiala Timiş a PSD a semnat, în 12 iunie, la iniţiativa celor aproximativ cincizeci de primari pe care îi deţine partidul în judeţ, o rezoluţie de susţinere a premierului Sorin Grindeanu. Acest document a fost transmis conducerii centrale a partidului.

-----------

Actualizare 13:41 Cătălin Ivan: "În acest moment sunt cincisprezece parlamentari PSD care nu vor vota moţiunea şi este abia sâmbătă dimineaţă"

Europarlamentarul Cătălin Ivan susţine că în acest moment sunt cincisprezece parlamentari PSD care nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Cătălin Ivan a scris, pe Facebook: "În acest moment sunt cincisprezece deputaţi şi senatori PSD din Moldova şi nu numai, cu care am vorbit doar eu, care nu vor vota moţiunea. Şi este abia sâmbătă dimineaţa".

-----------

Actualizare 13:14 Firea: "Grindeanu a avut un plan malefic pentru a distruge PSD"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susţine că Sorin Grindeanu a avut "un plan malefic pentru a distruge PSD", acest lucru fiind dovedit de atitudinea pe care premierul a avut-o la şedinţa Comitetului executiv al partidului, unde, afirmă ea, şi-a sfidat colegii care l-au susţinut pentru funcţia de prim-ministru, relatează News.ro.

Gabriela Firea a declarat, astăzi, la Antena 3: "Politica e un sport de echipă. Intrăm într-o formaţiune politică sau alta pornind de la ideea că avem aceleaşi idealuri cu toţi colegii din acel partid politic, respectăm statutul acelei formaţiuni, deciziile luate de conducerile alese statutar la vârful respectivului partid politic. Faptul că acum aceste reguli sunt călcate în picioare de domnii Grindeanu şi Ponta ne duce cu gândul că ce nu au reuşit inamicii politici vor reusi cei doi foşti colegi. (...) Dacă la Comitetul Executiv domnul Grindeanu nu ar fi şters-o englezeşte, probabil că altul ar fi fost deznodământul. Domnia sa a dovedit, prin comportament, că, de fapt, urmărea un plan malefic, de distrugere a PSD. A venit, a sfidat colegii şi în momentul în care s-a luat pauză s-a reîntors şi a spus că el nu îşi va da demisia decât dacă preşedintele ţării va garanta că va numi un premier tot de la PSD. În momentul în care domnul Dragnea l-a adus de mână în faţa noastră, a membrilor CEx, şi ne-a rugat să îl susţinem să fie prim-ministru, domnul Grindeanu nu a făcut nicio legătură sau condiţionalitate cu preşedintele ţării. Acum, la final, nu se mai raporteaza la noi, cei care l-am susţinut să fie prim-ministru, face raportări la preşedintele ţării. Este incorect".

Ea a mai susţinut faptul că autorul acestei operaţiuni neconstituţionale şi ilegale este Victor Ponta.

-------------

Actualizare 12:38 Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria; majoritatea consilierilor premierului sunt şi ei la Guvern

Secretarul general al guvernului, Victor Ponta, a ajuns, în jurul orei 11.45, la Palatul Victoria, unde, potrivit declaraţiilor sale de aseară, urmează să aibă discuţii cu mai mulţi parlamentari şi lideri politici, informează News.ro.

Încă de dimineaţă, la Palatul Victoria au venit mai mulţi consileri ai premierului, precum şi cei din cabinetul Secretariatului General al Guvernului.

Premierul Sorin Grindeanu, aflat astăzi la Timişoara, urmează să revină la Bucureşti în cursul acestei seri, potrivit sursei citate.

------------

Actualizare 11:55 Premierul Grindeanu se întâlneşte cu social-democraţii din Timiş, pentru a le cere susţinerea

Premierul Sorin Grindeanu se va afla astăzi la Timişoara, unde va avea o şedinţă cu social-democraţii din judeţ, cărăra le va solicita sprijinul în demersul său de a-l îndepărta pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului, potrivit News.ro. În Timiş, PSD are patru deputaţi şi doi senatori care şi-au exprimat şi ei susţinerea pentru Grindeanu, declarând că vor vota împotriva moţiunii de cenzură iniţiată de PSD.

Şedinţa social-democraţilor, la care va participa premierul Sorin Grindeanu, este programată la ora 13.00, la sediul PSD Timiş, iar la aceasta vor participa parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, primari şi membri din conducerea judeţeană a partidului.

Filiala Timiş a PSD a semnat, în 12 iunie, la iniţiativa celor aproximativ 50 de primari pe care îi deţine partidul în judeţ, o rezoluţie de susţinere a premierului Sorin Grindeanu. Acest document a fost transmis conducerii centrale a partidului.

Deputatul Alfred Simonis a declarat, pentru agenţia citată: "Am mai declarat de câte ori am fost întrebat şi declar şi acum că nu voi vota moţiunea împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. Nici nu voi semna această moţiune".

Un alt deputat, Adrian Pau, a postat pe Facebook, o poezie dedicată lui Sorin Grindeanu, în care foloseşte cel de-al doilea prenume al premierului, Mihai. Adrian Pau a mai scris că îl susţine "fără menajamente" pe Grindeanu.

În această seară, Sorin Grindeanu va participa, la Timişoara, la nunta fiului consilierului său personal, Alexandru Chirilă. Chirilă a fost subprefect de Timiş, consilier al primarului municipiului Timişoara, Nicolae Robu, dar şi consilier al lui Sorin Grindeanu când acesta ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, mai scrie News.ro.

Ieri, surse din cadrul PSD Iaşi au precizat, pentru agenţia citată, că deocamdată doar un singur parlamentar din cei nouă ai organizaţiei s-a exprimat tranşant în favoarea moţiunii de cenzură. Situaţia în această organizaţie judeţeană este, totuşi, complicată, în contextul în care Comitetul Executiv Judeţean al PSD Iaşi a decis, ieri după-amiază, susţinerea moţiunii de cenzură pe care partidul o va iniţia săptămâna viitoare împotriva guvernului Grindeanu.

(S.A.)

------------

Actualizare 10:22 Băsescu: "Sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta clanurilor PSD; la aşa dispută, niciun alt partid nu trebuie să fie în sală"

Liderul PMP, Traian Băsescu, consideră că sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD, el susţinând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid nu trebuie să fie în sală la moţiunea de cenzură.

Fostul şef de stat a scris, pe pagina sa de Facebook: "Din păcate, sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD. Desigur, maidanezul de companie al PSD, Călin Popescu-Tăriceanu va conduce lucrările Camerelor Reunite. La o astfel de dispută internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se află în sală. Doar aşa PSD ar putea înţelege în ce situaţie ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ţine loc de inteligenţă, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat".

(S.A.)

------------

Actualizare 10:18 Parlamentarii PSD, convocaţi prin SMS la plen duminică: "Să facem cu toţii un efort. Prezenţa obligatorie!"

Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, decisă de social-democraţi pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ei fiind anunţaţi de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".

După plenul reunit urmează să aibă loc o şedinţă lărgită a PSD.

În mesajul transmis parlamentarilor, obţinut de News.ro, se arată: "Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!".

(S.A.)

------------

Actualizare 10:13 Mihai Fifor: "Moţiunea de cenzură va fi citită duminică în Parlament"

Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu va fi citită duminică în plenul celor două Camere ale Parlamentului, a anunţat aseară liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, la sediul central al partidului.

El a precizat, citat de Agerpres: "Urmărind cu mare atenţie ce se întâmplă şi modul în care se derulează aceste evenimente, am decis să convocăm colegii parlamentari pentru duminică. Duminică, începând cu ora 16.30, în plenul Parlamentului se va citi moţiunea de cenzură. Asta înseamnă că programul pentru ziua de duminică va fi următorul: începând cu ora 15.00 vor avea loc şedinţele grupurilor parlamentare social-democrate şi ALDE, de la 16.00 va avea loc şedinţa Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30 şedinţa de plen reunit în care va fi citită moţiunea de cenzură".

El a argumentat că social-democraţii nu pot asista "impasibili" la ceea ce se întâmplă.

Mihai Fifor a adăugat: "Şi considerăm că este normal ca Parlamentul României să reacţioneze şi să putem să repunem în ordinea normală a lucrurilor ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Este un mod ilegal şi neconstituţional prin care doi foşti membri de partid încearcă să acapareze puterea guvernamentală în România Or noi, PSD şi partenerii de la ALDE, nu putem asista la acest lucru. Prin urmare, dorim că citim moţiunea de cenzură duminică, pentru ca în termenul cel mai scurt România să redevină o ţară în care se guvernează legitim, în care guvernul este un guvern legitim desemnat prin Parlamentul României".

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri, scrie News.ro.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, va fi nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi trei parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

(S.A.)

-------------

Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a afirmat că acţiunile premierului Sorin Grindeanu pot fi considerate "o veritabilă încercare de lovitură de stat", relatează Agerpres.

Carmen Dan a declarat aseară, la Antena 3: "Eu în acest moment cred că ne confruntăm cu o veritabilă încercare de lovitură de stat. Grindeanu este premier în funcţie, până la moţiune, dar este singur, nu mai are Cabinet. Cred că aceste două componente nu pot fi separate. Un premier nu poate să-şi facă treaba de premier fără Cabinet. Încercarea disperată de a constitui un cabinet, punând presiune continuă şi negociind (...), înseamnă că ţi-ai propus să creezi o structură care nu este constituţională. Eu aşa văd, o încercare disperată de a impune un guvern, eludând Constituţia".

Ea a arătat că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul de schimbare a ei din funcţie şi decretul de desemnare ca interimar a lui Sorin Grindeanu, îi va ceda acestuia funcţia de ministru de Interne.

"Dacă domnul preşedinte Iohannis semnează decretele şi decretele se publică în Monitorul Oficial, eu sunt un om care respectă legea şi am să-i cedez domnului Grindeanu locul de ministru de Interne şi presupun că va face tot ce spune secretarul general", a spus Carmen Dan.

În opinia sa, Victor Ponta şi-a dorit foarte mult să fie iarăşi premier şi "îşi imaginează că a şi reuşit".

Carmen Dan a apreciat: "Ceea ce e de reţinut aici este că a existat o grabă extraordinară în a rezolva această problemă, sens în care s-a şi pus pe secretarul general al Guvernului o presiune extraordinară. Din câte ştiu eu, secretarul general al Guvernului nu şi-a delegat atribuţiile. Din câte ştiu eu, secretarul general al Guvernului, în momentul în care s-a luat această interesantă decizie, lipsea de o jumătate de oră pentru că avea un puseu de tensiune. Ar trebui să constaţi lipsa de la serviciu a unui înalt funcţionar public prin alte metode, nu prin lipsa pentru o jumătate de oră".

Ea consideră că actele prin care s-a dispus înlocuirea secretarului general al Guvernului sunt nelegale şi, "în mod normal, aceste acte trebuie desfiinţate".

În ceea ce priveşte un posibil "război al informaţiilor" în centrul căruia s-ar afla Direcţia Generală de Protecţie Internă, ministrul demisionar a precizat că aceasta a devenit operaţională deja.

"N-aş spune că de acum încolo putem vorbi de incertitudine în ceea ce priveşte Direcţia Generală de Protecţie Internă, pentru că tocmai spuneam că ea a devenit operaţională 100% şi de acum înainte, conform atribuţiilor şi competenţelor pe care le au, cei de la DGPI vor asigura serviciul necesar de protecţie şi informaţie pentru Ministerul de Interne", a afirmat Carmen Dan.

Victor Ponta a fost numit ieri în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia Sorin Grindeanu i-a delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc, cel care refuza să semneze deciziile premierului, potrivit unui comunicat al Executivului.

Tot ieri, Grindeanu a trimis la Cotroceni demisiile lui Carmen Dan şi a lui Sevil Shhaideh, precum şi propunerea de numire a lui Augustin Jianu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.

De asemenea, Sorin Grindeanu a preluat şi funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

Executivul a precizat: "Prim-ministrul Sorin Grindeanu a decis, astăzi (ieri, n.r.), demiterea domnului Mihai Busuioc din funcţia de Secretar General al Guvernului şi numirea domnului Victor Ponta în această funcţie.

Deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial, după ce au fost contrasemnate de domnul secretar de stat Alexandru Mihai Ghigiu, în urma refuzului repetat şi nemotivat al domnului Mihai Busuioc şi al doamnei Andreea Lambru de a semna deciziile prim-ministrului României.

De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi a domnului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne".

Tot ieri, premierul Grindeanu a semnat eliberarea din funcţii a patru secretari de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Muncii şi Ministerului Dezvoltării Regionale.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, a anunţat aseară, la Palatul Victoria, că premierul a semnat deciziile de eliberare din funcţiile de secretari de stat din cadrul Secretariatului General al Guvernului a lui Adrian Mlădinoiu şi Tudor Vesa.

De asemenea, prim-ministrul Grindeanu i-a eliberat pe Adrian Marius Dobre din funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii şi pe Adrian Ionuţ Gâdea din funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.

Victor Ponta: "Ne propunem să ţinem pe linia de plutire activitatea guvernamentală, există lucruri care nu pot aştepta rezolvarea crizei"

Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat ieri că în următoarea perioadă, limitată ca timp, obiectivul echipei din care a ales să facă parte este de a ţine "pe linia de plutire" activitatea guvernamentală, "torpilată de o decizie greşită luată de domnul Dragnea", având în vedere că există "multe lucruri care nu pot să aştepte rezolvarea crizei politice".

Într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, Victor Ponta a declarat: "Să fie foarte clar ce vrem să facem în următoarele zile - în primul rând, e vorba de o perioadă de timp, evident, limitată, dar nu se ştie cât de limitată - să ţinem pe linia de plutire activitatea guvernamentală, care a fost torpilată de o decizie politică greşită luată de domnul Dragnea, colegul nostru, şi, deşi realizez că nu este uşoară poziţia actuală, cunosc destul de bine administraţia centrală ca să pot să-l sprijin pe premier în îndeplinirea sarcinilor care-i revin în perioada următoare".

El a subliniat că perioada de timp la care a făcut referire depinde de evoluţiile politice.

Ponta a mai afirmat: "Dacă moţiunea de cenzură iniţiată chiar de PSD nu va întruni numărul necesar de voturi, atunci vă imaginaţi şi înţelegeţi că este vorba deja de o activitate pe termen mai lung în care primul-ministru va încerca să aibă o majoritate şi un guvern funcţional. Lucrul pe care vreau să vi-l amintiţi l-a realizat domnul Tăriceanu în 2007-2008, un guvern minoritar, dar care a funcţionat. Dacă moţiunea de cenzură (...) totuşi trece, atunci, până la numirea unui nou prim-ministru, votat de Parlament, domnul Grindeanu trebuie să asigure funcţionarea Guvernului. Şi vreau să vă reamintesc că au fost perioade de interimat de până la trei luni în această ţară şi nu poţi să închizi Guvernul la dorinţa domnului Dragnea".

Secretarul general al Guvernului a adăugat că există măsuri guvernamentale care nu pot aştepta în această perioadă.

Ponta a precizat: "Primul-ministru, domnul Grindeanu, miniştri care trebuie să vină la serviciu - pentru că e vorba de interesul public - şi sunt în funcţie trebuie să aibă grijă şi mă refer în primul rând la faptul că până la 1 iulie trebuie acreditate agenţii de management şi organisme intermediare pentru fondurile europene, că trebuie închis semestrul I, apropo de încasări, cheltuieli şi pregătit rectificare, că sunt întâlniri internaţionale. România, după cum ştiţi, a depus o cerere oficială pentru a găzdui la Bucureşti Agenţia Europeană a Medicamentului. Vă pot da exemplu foarte multe lucruri care nu pot să aştepte rezolvarea crizei politice şi de care premierul Grindeanu, cu sprijinul miniştrilor şi al meu, se va ocupa în continuare".

Ponta: "Premierul a trecut un test mafiot, cu ameninţări; e motivul determinant pentru care am acceptat funcţia"

Victor Ponta a susţinut ieri că premierul Sorin Grindeanu a fost supus în ultimele zile unui "test mafiot aproape, cu ameninţări personale" la adresa sa, pe care a reuşit să-l treacă, iar acesta a fost motivul determinant pentru care el a acceptat funcţia de secretar general al Guvernului.

Fostul premier a afirmat: "Mă consider onorat să lucrez cu domnul Grindeanu, aşa cum şi domnia sa a lucrat cu mine, atâta timp cât lucrăm pentru binele public. Şi sunt cu atât mai mulţumit că lucrez cu domnia sa, cu cât, în ultimele trei zile, a trecut un test pe care eu, care fac politică de destul timp, nu l-am mai văzut. E un test mafiot aproape, şi anume, ameninţări personale, aşa-zise dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcţii bănoase, în care, sincer, domnul Grindeanu nu avea de ce să meargă, pentru că nu are pregătirea necesară. Faptul că a trecut acest test, pentru mine, ca cetăţean al României, a fost motivul determinant pentru care am acceptat această funcţie. Şi vreau să fiţi convinşi că din această seară ne-am apucat de treabă şi la Guvernul României nu se stinge lumina".

Ponta: "Mi-am asumat riscul de a fi exlus din partid"

Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a menţionat că şi-a asumat riscul de a fi exclus din partid, subliniind că, în cazul unei astfel de situaţii, sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD va reuşi să-şi excludă din rândurile sale, în două zile consecutive, "cei doi premieri".

Ponta a spus: "Cu premierul Grindeanu bineînţeles că am vorbit. Vreau să vă spun un singur lucru, şi fac un singur comentariu, sub conducerea domnului Dragnea şi la solicitarea domnului Dragnea, venit din PD, PSD înţeleg că îşi exclude, în două zile consecutive, cei doi premieri. Pe domnul Năstase, de altfel, nu l-a mai reprimit. Cunosc foarte mulţi oameni care au votat PSD, care s-au luptat pentru PSD şi nu aş vrea să fiu în locul lor acum, în situaţia în care domnul Dragnea a decis să îi excludă din partid pe cei doi prim-miniştri pe care i-a avut. Repet, pe domnul Năstase nu l-a mai reprimit".

El a adăugat că, în rest, nu vrea să vorbească "mai mult despre politică şi despre partid de aici, de la Guvern".

Fostul premier a mai declarat: "Vreau însă să spun un lucru: nu aş vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franţa, care a câştigat alegerile cu peste 50% şi acum a ajuns la 10%. Şi domnul Grindeanu este membru PSD, mâine înţeleg că va merge în organizaţia sa, şi bine face, şi nu poate să îi ia acest lucru, această calitate, nici măcar domnul Dragnea, venit de la PD".

Olguţa Vasilescu: "Nu mi-l închipuiam pe Victor Ponta în această calitate; e o situaţie din care nu câştigă nimeni"

Ministrul demisionar al Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat aseară, la Antena 3, că nu şi-l închipuia pe fostul premier Victor Ponta în calitatea de secretar general al Guvernului şi a apreciat că situaţia politică actuală este una "din care nu câştigă nimeni" şi "în primul rând nu câştigă România".

Olguţa Vasilescu a declarat: "Secretarul general are rang de ministru, dar el este, dacă vreţi, un funcţionar public. Nici nu mi-l închipuiam pe Victor Ponta în această calitate, pentru că e un fel de secretar al guvernului care transmite documentele dintr-o parte în alta. Dar dacă i-a plăcut domnului Victor Ponta să se regăsească în această calitate, ce pot să spun mai mult? E o situaţie din care nu câştigă nimeni, asta este foarte clar. În primul rând nu câştigă România".

Ea a precizat că, probabil, demisia sa nu a fost trimisă la Palatul Cotroceni - aşa cum a făcut premierul Sorin Grindeanu cu demisiile ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, şi ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan - deoarece şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat. Olguţa Vasilescu a spus: "Probabil că doamnele ministru nu şi-au delegat atribuţiile. Eu mi-am delegat atribuţiile până în data de 23. Cred că le este foarte greu cu doi miniştri să umple 27 de ministere".

Sevil Shhaideh: "Demisiile acceptate de premier ţin de motivele personale sau complexele dânsului"

Ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, consideră că decizia premierului Sorin Grindeanu de a trimite demisia sa şi a ministrului de Interne, Carmen Dan, la preşedintele Klaus Iohannis este una bazată pe ''motive personale sau complexe''.

Aseară, la Antena 3, Sevil Shhaideh a declarat: "Cred că aceste două demisii acceptate de domnul prim-ministru aşa-zis în funcţie sunt motivele dânsului personale sau complexele dânsului. Mă aşteptam să preia funcţia la Ministerul Dezvoltării, ţinând cont de aşa-zisa experienţă a dânsului. Dar fuge de muncă şi de răspundere aşa cum a făcut în ultimele şase luni".

Ea a adăugat: "Nu ştiu ce era atât de urgent, dacă domnul Grindeanu doreşte binele acestei ţări şi doreşte să închidă această criză politică, ce era atât de urgent să semneze secretarul general? Demisiile noastre erau depuse. Care mai era problema?".

PSD: "Grindeanu şi Ponta nu reprezintă PSD în tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului"

PSD a transmis aseară, într-un comunicat de presă, că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în "tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului", acţiunea lor fiind o "acţiune ilegală şi neconstituţională".

Formaţiunea a precizat: "PSD condamnă categoric tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului român. În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale".

"Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă aceste acţiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor", mai susţin reprezentanţii PSD.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. "Da, într-adevăr, este o problemă faptul că astăzi ministrul de Finanțe nu a venit în Parlament să susțină această lege, cu toate că avea timp. Am puterea politică să-mi asum acest lucru și să-mi cer scuze, ca președinte al PSD, că un membru al Guvernului trebuia să vină astăzi și nu a venit. Este o problemă pe care o vom regla în interior, în condițiile în care și liderul de grup și-a asumat faptul că va veni să susțină această lege. Era bine să vină și premierul pentru că este poate cea mai importantă lege din acest an", a afirmat Dragnea, în plenul Camerei, după votul asupra legii salarizării.

    Nici Grindeanu si nici Viorel Stefan nu au fost prezenti..asta spune totul !

    Tu iti poti depasi paradigma de tata! Orice tatica face Colegiul National de Aparare daca stie sa isi ridice fusta cand trebuie si unde trebuie!...pentru asta nu trebuie sa te razbuni...e grea meseria asta! Lasa urme adanci!

    Saltul e era prea mare de la primar la ministru! ..Iti bati joc de Ponta ca e functionar public..ca a decazut statutar!..este patriot si mult mai intelept decat tine, bre fetito! 

    Bravo Ponta! Bravo Grindeanu!

    1. Amice dement, acum un an țipai să moară Ponta dottore plagiatorul și penalul. Ce canalie ești.

    Curios..toate aceasta neghiobie se intampla dupa intoarcerea presedintelui Romaniei din America

    1. altfel observai Kern, Gabriel si Lavrov are in love fiindca senatul American vrea sa impuna restrictii membrilor consortiului de care apartine OMV

      Ce rol a avut Grindeanu in intalnirea cu Kern?

    The gypsy business and the crime end badly

    Este ESECUL unui PROGRAM MINCINOS de guvernare, este FALIMENTUL unui partid ce a inselat si mintit constant si premeditat electoratul, indobitocit de lipsuri si educatie precara!!!

    1. E o țeapă securistă ca multe altele.

      Românii votează așa-ziști reprezentanți, după care Securitatea face guverne. 

    ce se va scrii in manualele de istorie?! cine vor fi eroii si cine vor fi infractori??!!!

    1. Semeseu la parlament Sa veniti cat mai urgent, Ca sa dam grinda din pod, Sa salvam acest norod, Cine e absent la vot, Ala e inconstient de tot

    Carmen Dan stie ce este o lovitura de stat-se pare. Cica este veritabila. O fi. Intr-un fel Dragnea este istet ca-si atrage femei de partea lui; Shevil este clar "patrioata pana la moarte" , in care patria este Dragnea, Lia Olguta are alte talente ascunse (parca este aceeasi pe care a "ridicat-o" tri(ne)bunul de Vadim Tudor din mocirla si a facut-o parlamentar (si nu numai) la 22 de ani ?) si Carmen Dan care pare buna la "interne" si genul de unde-o pui acolo sta -un fel de soldat universal. Ce au ele in comun in afara de Dragnea ? Nici una nu are alura de Doamna. Ana Birchall este singura care PARE ca are datele de a fi Doamna. In rest, niste femei care au intrat in troaca de porci a barbatilor. Uneori sunt chiar mai patetice decat barbatii , ceea ce este o performanta sa recunoastem. Ca atare, atunci cand citesc ca a zis ceva vreuna din ele, ma plictisesc teribil de platitudinile debitate.

    1. Mihai, bine ai spus ca PARE...

      Arata bine si se imbraca frumos dar cand deschide gura..i se citesc originile....Nici diplomata nu e desi o cerea eticheta de MAE!

    cine este carmen dan ?????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb