Ministerul Afacerilor interne a funcţionat în 2017 pe bugetul alcătuit de Guvernul tehnocrat, susţine ministrul de resort Carmen Dan.
Domnia sa a declarat cu prilejul prezentării stadiului în care se află achiziţiile privind înzestrarea Poliţiei Române: "Vă reamintesc că în anul 2017 am funcţionat pe bugetul aprobat de guvernul anterior, de guvernul tehnocrat. Şi abia pe final de an, la rectificare, şi apoi în 2018 şi 2019 am putut aduce bani în zona de înzestrare şi am început aceste achiziţii".
Afirmaţia ministrului de Interne, ce ar trebui reprezenta corectitudinea inclusiv în privinţa declaraţiilor publice, este nereală.
Reamintim că guvernul Sorin Grindeanu, în care Carmen Dan a fost numită ministru de Interne a fost votat de Parlament în 4 ianuarie 2017. Conform comunicatelor de presă de pe site-ul Guvernului, în cadrul şedinţei din 31 ianuarie, cabinetul Grindeanu a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2017 şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acelaşi an, după care le-a trimis la Parlament. În 7 februarie 2017, plenul Parlamentului, mai precis coaliţia majoritară PSD-ALDE care a beneficiat şi de sprijinul UDMR şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale, a adoptat bugetul propus de guvernul Grindeanu cu 208 voturi pentru şi 105 împotrivă. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial din 17 februarie 2017 şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu, în 20 februarie. Cu alte cuvinte, noul ministru de interne Carmen Dan a avut la dispoziţie aproape 30 de zile, cu tot cu dezbaterea parlamentară, pentru a efectua modificările pe care le-ar fi dorit în proiectul de buget privind instituţia pe care o conduce. Nimic nu o împiedica pe noua reprezentantă a puterii politice din fruntea Internelor să modifice programul de achiziţii din proiectul res-pectiv, însuşit de guvernul Grindeanu şi aprobat de coaliţia PSD-ALDE.
Referitor la activitatea din primul an de mandat, Carmen Dan a declarat: "În 2017 şi 2018 am achiziţionat peste 3800 de maşini pentru Poliţia Româ-nă". Fără a specifica însă câte maşini a achiziţionat în anul 2017. Precizăm că, în conformitate cu proiectul de buget aprobat de guvernul Grindeanu şi cu legea aprobată în februarie 2017 de Parlament, fondurile importante alocate capitolului investiţii în cadrul Ministerului Afacerilor Interne erau defalcate astfel:
- 140 milioane lei pentru achiziţionarea a 167 de autospeciale şi 47 de containere pentru intervenţii;
- 65 de milioane de lei pentru modernizarea a 26 de sedii ce aparţin pompierilor, poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei de frontieră;
- 35 milioane lei pentru reabilitarea a 11 centre de reţinere şi arest preventiv.
Bugetul total alocat de guvernul Grindeanu şi coaliţia PSD-ALDE pentru Ministerul Afacerilor Interne în anul 2017 a fost de 11,28 miliarde lei cu 1,38% mai puţin faţă de anul anterior, când guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a alocat în plus 389 milioane lei.
Ministrul de Interne a mai spus: "Oare trebuie să îmi dau demisia pentru că am adus cel mai mare buget al MAI din ultimii 10 ani, aşa cum îmi solicită o parte dintre sindicate?".
Pentru a argumenta această declaraţie, Carmen Dan a spus că în mandatul ei au fost achiziţionate 3800 de maşini, la care se vor adăuga în 2019 încă 1700, 6500 de maieuri anti-înjunghiere - pe lângă care în 2019 vor mai fi cumpărate încă 5000 pentru cei peste 35.000 de poliţişti operativi - şi 2600 de veste antiglonţ.
Din păcate pentru Carmen Dan, înzestrările cu care se laudă ministrul de Interne acoperă doar un sfert din necesităţile poliţiştilor.
Iulian Surugiu, preşedinte fondator al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Dotările cu care se laudă ministrul de Interne nu sunt suficiente sub nicio formă. Dotările sunt foarte slabe şi nu pot asigura nici măcar un sfert din ceea ce ar trebui pentru poliţiştii operativi. Văd că toată lumea pune accent pe vestele antiglonţ, dar nevoile poliţiştilor nu se limitează la aceste veste. Consider că sunt suficiente două veste antiglonţ pe fiecare maşină, care să poată fi folosite în caz de intervenţie".
Domnia sa a menţionat că este nevoie ca două puncte importante să fie în atenţia lui Carmen Dan şi a factorilor de decizie politică pentru ca poliţiştii să beneficieze de toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii: reformarea Poliţiei Române şi întărirea autorităţii poliţistului.
Iulian Surugiu ne-a spus: "Minis-trul de Interne, Carmen Dan ar trebui să facă în primul rând curăţenie în ograda domniei sale, să eficientizeze activitatea, să simplifice procedurile, să reducă birocraţia şi să repartizeze 40% din personalul structurilor suport în zona operativă, unde ne confruntăm cu deficit de oameni. Pentru funcţiile de conducere, ministrul Carmen Dan ar trebui să organizeze concursuri transparente şi să elimine desemnările, împuternicirile şi prelungirile de mandate în aceste posturi ale unor oameni obedienţi, puşi acolo pe criterii politice".
Cu privire la modificarea legislaţiei, angajaţii ministerului consideră că sunt necesare actualizarea Statutului Poliţistului şi adoptarea unor legi menite să întărească autoritatea poliţistului şi siguranţa cetăţeanului, cu prevederi clare şi sancţiuni cât mai dure.
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie se vor întâlni în zilele următoare cu ministrul Carmen Dan şi îi vor prezenta propunerilor lor pe care le doresc transpuse în acte normative până la sfârşitul acestui an.